MKB-verkenner Gert-Jan van Oosten werd door Bert Koster geïnterviewd over Economic Board Groningen, GroBusiness en de ondernemersavond met Hans Nijland in Winsum op 22 april.
Gert-Jan, kun je jezelf kort even voorstellen?
Gert-Jan van Oosten is de naam, 49 jaar en trotse vader van drie kids. Ik ben geboren in Hoogezand-Sappemeer en sinds 2000 woonachtig in Haren. Ik ben een groot liefhebber van strips en heb een eigen strip- en podcast-uitgeverij en daarbij schrijf ik af en toe stripscripts. Aan de Hanzehogeschool heb ik Facility-management gestudeerd met als specialisatie ‘Hoe zet je een goede dienstverlening neer?’
Hoe lang ben je werkzaam voor GroBusiness en wat doe je zoal?
Ik werk inmiddels bijna twee jaar voor deze organisatie en wel als MKB-verkenner. Veel gesprekken voeren dus met eigenaars van bedrijven uit het midden en kleinbedrijf in onze provincie. Waar je sta je nu, waar wil je naar toe, hoe kom je daar, waar zitten mijn (potentiële) klanten en hoe kan ik die (beter) bereiken? Zo maar wat vragen die ter tafel kunnen komen.
Samen met mijn collega’s reageer ik zowel reactief als proactief. Er komt het nodige mailverkeer binnen dat afgehandeld moet worden maar uiteraard neem ik graag ook zelf de telefoon ter hand om ondernemers te bellen met de vraag of we hen (verder) op weg kunnen helpen. Het voordeel van een groot netwerk doet zich hierbij gelden. Ik ben een generalist met een eigen specifieke specialisatie, al mijn collega’s zijn expert op een specifiek ondernemersthema.
GroBusiness is een onderdeel van Economic Board Groningen?
Dat klopt inderdaad en Economic Board Groningen is tien jaar geleden ontstaan n.a.v. de zware klapper in Huizinge. In 2014 sloten het rijk, de provincie en negen gemeenten samen met de NAM een overeenkomst waardoor destijds 100 miljoen euro beschikbaar kwam voor economisch perspectief in de regio. Dit geld moest in vijf jaar besteed worden en dat gebeurde zo succesvol dat er een vervolg op kwam.
EBG bestaat tegenwoordig uit drie belangrijke hoofdonderdelen: GroBusiness, het programma Vrijetijdseconomie en het Groninger Groeifonds. Allemaal gericht op de versterking van het economisch perspectief in de provincie en daarbij uiteraard de leefbaarheid in het gebied en het welzijn van de mensen. GroBusiness is drie jaar geleden tot stand gekomen als onderdeel van EBG, het wordt gefinancierd door de provincie en het Nationaal Programma Groningen.
En richt zich vooral op een sterk Gronings MKB?
Wij helpen inderdaad ondernemers een stap verder in de groei van hun bedrijf. Dit doen we bijvoorbeeld door te sparren, door te verwijzen naar andere instanties maar zeker ook door eerst de concrete en belangrijkste vragen helder te krijgen. En dan blijkt soms een heel ander vraagstuk centraal te staan dan oorspronkelijk verwacht. Want een vraag over het verkrijgen van subsidies kan wellicht ook een indicatie zijn dat de bedrijfsvoering tot dusver niet rendabel genoeg is of veel rendabeler kan.
We maken hierbij bijvoorbeeld dankbaar gebruik van de Verkenscan. Aan de hand van een aantal vragen wordt vrij snel duidelijk waar binnen de organisatie de knel- en verbeterpunten liggen. Hier kan dan middels een aanvullend gesprek verder op ingegaan worden. Niet dat we de wijsheid zelf altijd in pacht hebben maar we kunnen ondernemers vaak wel weer heel gericht doorsturen naar andere bedrijven of instellingen. Zie ons als de bij die voor een mooie kruisbestuiving tussen allerlei prachtige bloemen zorgt.
Het hoofdkantoor van EBG zit in Winsum mede door een speciale focus op het aardbevingsgebied?
Natuurlijk is de EBG er voor de hele provincie Groningen maar vanuit het oorspronkelijk perspectief was Winsum eigenlijk een heel logische keus. En dat was nog ver voordat Winsum tot mooiste plaats van Nederland uitgeroepen werd. We zitten in het gebouw waar vroeger de Rabobank gevestigd was, lekker centraal in het dorp dus.
En hoewel we een sterke focus op de toekomst hebben – kansen zien en ze vervolgens benutten – is het natuurlijk mooi dat we diep geworteld zijn in het gebied dat in het bijzonder getroffen is door alle aardbevingsellende. In gesprekken staat de continuïteit en versterking van het bedrijf altijd voorop maar indirect is daar bijna altijd een raakvlak met de gevolgen van de bevingen. Is het niet direct zichtbaar aan het bedrijfspand zelf bijvoorbeeld dan wel indirect wanneer één of meerdere personeelsleden ziek thuis zitten door alle stress.
Binnenkort is er de eerste Veur Mekoar Ondernemersavond Het Hogeland in Winsum?
Jawel, noteer gerust alvast de datum 22 april in je agenda want dan vindt inderdaad hier in Winsum bij De Jongens Uit De Buurt (Winsumerdiep 6) de primeur van Veur Mekoar plaats. Kijk, ondernemers zijn vaak allereerst hartstikke druk en gefocust op hun eigen onderneming. Maar in je eentje ben je misschien sneller, samen kom je altijd verder. En wat is er dan mooier dan ondernemers met elkaar in contact te brengen op een laagdrempelige, informatieve en gezellige manier?
Winsum heeft hierbij de primeur maar dit zal zeker niet de laatste avond van Veur Mekoar zijn. In meerdere gemeenten zullen vier a vijf van dergelijke bijeenkomsten georganiseerd gaan worden. Vaak met een aansprekende spreker maar zeker met als insteek dat iemand met de informatie de dag erop al aan de slag kan! Inloop vanaf 19.00 uur en de start van het officiële programma is om 19.15 uur.
Op 22 april komt Hans Nijland langs?
Wanneer je het over iemand hebt met leuke en inspirerende verhalen vanuit het ondernemersvak dan kom je al snel bij Hans Nijland uit. Jarenlang als directeur werkzaam geweest bij FC Groningen en in die hoedanigheid gepokt en gemazeld met een ongekende koopmansgeest en sluwheid waarbij hij vaak grotere clubs de baas was met zijn eigen boerenslimheid. En daar kan hij heel smeuïg over vertellen.
Hans is onze hoofdspreker maar daarnaast vinden er nog wat korte introducties plaats. De ondernemingsvereniging Winsum zal iets over hun vereniging vertellen en ook de nieuwe MKB-consulent van de provincie Groningen, Kees Douma, zal zich aan de aanwezigen voorstellen. En na die tijd kan er dus gericht en gezellig ‘genetwerkt’ worden met elkaar.
Tegen wat voor vraagstukken loop je zoal aan als MKB-verkenner?
Ik zal enige concrete voorbeelden noemen. Stel je groeit als onderneming en je hebt extra personeel nodig? Naast de vraag waar je die tegenwoordig vandaan moet halen is het ook heel goed om te weten of je met extra personeel niet beter naar een andere rechtsvorm over kunt gaan. Bijvoorbeeld naar een VOF of BV. Hoe gaat dit in zijn werk en wat is hiervoor nodig?
Of stel dat je een heel mooi product hebt maar nog geen klanten. Kortom, hoe breng ik mijn waren aan de man? Of welke subsidies zijn er allemaal te verkrijgen en hoe en waar kun je die aanvragen? Of welk bedrijf kan mij met een concrete vraag of order verder helpen? We krijgen dus zeer diverse vraagstukken op ons bureau en dat maakt ons werk ook zo leuk.
En het mooie is dat we van 90% van alle ondernemers die zich melden achteraf een heel positieve respons teruggekregen hebben. Eén mooie reactie wil ik je niet onthouden: ‘Ik heb alle input die ik van jullie gekregen heb opgeschreven en vervolgens punt voor punt uitgevoerd. Daardoor merkte ik al snel dat ik qua bedrijfsvoering grote stappen voorwaarts kon maken!’
Uit hoeveel medewerkers bestaat Team GroBusiness?
We zitten hier in Winsum met 8 MKB-verkenners. Allemaal zijn we heel breed georiënteerd maar ieder heeft zijn eigen specialisatie. Denk hierbij aan HRM, financiën, overheid- en subsidiebeleid, marketing, verduurzaming, digitalisering, innovatie en export. De aard van de vraag waar een ondernemer mee zit, bepaalt dus mede aan welke verkenner hij gekoppeld wordt.
Op de maandag zijn we hier allemaal aanwezig en hebben we teamoverleg. Dan zijn we zelfs met elf mensen aanwezig. Dus inclusief de programmamanager en –ondersteuner en de EBG-communicatiemanager. Klik gerust even op deze link wanneer je meer over ons wilt weten.
Als ik je vraag naar je werkhoogte- en dieptepunten bij GroBusiness tot dusver, wat is dan het antwoord?
Wanneer er een succesvolle match kan worden bewerkstelligd dan kan ik daar zeker van genieten. Zo heb ik bijvoorbeeld een MKB-bedrijf kunnen koppelen aan een bedrijf dat internationaal opereert. Na alle waarschijnlijk zal dit op korte termijn leiden tot het aannemen van nieuw personeel dat vanuit deze regio komt. Dat gericht bedrijven en mensen met elkaar in contact brengen, dat is zeker toch een van de mooiste onderdelen van mijn vak. Al zijn wij Groningers vaak niet zo van het op de borst kloppen.
Dieptepunten heb ik hier in Winsum niet beleefd. Daarbij kijken we immers altijd vooruit naar de toekomst. Kansen zien en benutten, daar gaan we voor.
Heb je nog mooie werkanekdotes?
Nog een van de mooie aspecten van dit werk is de diversiteit en dat je vaak bij de mooiste bedrijven binnenstapt. Dan ben ik bij een kweker, vervolgens bij een meubelmaker en tot slot heb ik een afspraak op kantoor. MMN, Modelmakerij Noord Nederland, is bijvoorbeeld zo’n pareltje en ze zijn gevestigd in Uithuizen. Continu bezig met hergebruik, circulariteit en verduurzaming. Ze maken bijvoorbeeld houten mallen voor cementconstructies en leveren die door heel Nederland.
En dan heb je nog dat bedrijf met een score van 99,5% in een tevredenheidonderzoek haalde en dat eigenlijk heel gewoon vond. ‘We doen gewoon ons werk’. Dat kenmerkt wat mij betreft tot echt onze Groningse nuchterheid hoor.
Waar staat Gert-Jan van Oosten met GroBusiness over vijf jaar?
GroBusiness is een project ter bevordering van het economisch perspectief en de bredere welvaart in de provincie Groningen dat vijf jaar in beslag neemt waarvan er inmiddels drie jaar verstreken zijn. Ik denk echt dat we op de juiste weg zijn en dat we goede dingen doen. Eigenlijk zijn we elke dag hard bezig om onszelf overbodig te maken. Ik zie wel wat er op mijn pad komt en wie weet krijgt GroBusiness een (passend) vervolg.
Wil je verder nog iets kwijt?
Ik vind het belangrijk te benadrukken dat dit verhaal niet alleen over geld en economie gaat maar zeker ook over de leefbaarheid in dit gebied. Want gaat het economisch goed, dan heeft dat ook weer zijn weerslag op bijvoorbeeld het aantal theaters, zwembaden en overige voorzieningen.
Voor nog een laatste zeer geslaagde praktijkvoorbeeld van ons als GroBusiness verwijs ik de lezers graag door naar het ondernemersverhaal van Op Maarhuizen.
Graag tot ziens op de ondernemersavond Veur Mekoar op 22 april in Winsum!