Groene oase Op Maarhuizen plaatst natuur en cultuur op een voetstuk

mrt 20, 2024

Vlakbij Winsum vind je Op Maarhuizen: een locatie van ruim 16 hectare waar natuur en cultuur hand in hand gaan onder de bezielende leiding van Mayke Zandstra en Gijs van Rhijn. De unieke locatie is de afgelopen jaren tot volle bloei gekomen, zodat de wierde nu, anno 2024, haar volle potentieel kan benutten. Het ondernemende duo, in het dagelijks leven partners en ouders van twee zonen, wonen en werken sinds 2018 in het monumentale pand.

Droom op het platteland

Mayke en Gijs leren elkaar in 2013 kennen en delen een droom: wonen en werken op het platteland. Als socioloog houdt Mayke zich bezig met ruimtelijke ontwikkeling, Gijs heeft een achtergrond als muziekdocent en theatermaker. In 2017, na een jarenlange zoektocht, stuit het ondernemende stel op de Enne Jans Heerd aan de rand van Winsum. Samen met Staatsbosbeheer ontwikkelen ze een invulling voor de unieke plek: Op Maarhuizen is geboren. Mayke vertelt over de beginperiode: “We hebben jaren gedroomd, plannen gemaakt en gefantaseerd over de perfecte plek om onze passies voor het platteland, ruimtelijke ontwikkeling en theater samen te laten komen. Met de ‘vondst’ van de Enne Jans Heerd kon het waarmaken van die droom beginnen.”

Aandacht voor de gast

De droom komt tot uit dankzij jarenlang hard werk en sinds 2021 hebben ze hun operationele draai gevonden in het bedrijf. Mayke: ‘We hebben inmiddels de taken goed verdeeld. Ik ben verantwoordelijk voor de backoffice, de PR en een deel van de programmering. Gijs doet de frontoffice en is gastheer bij het theater en in de horeca. Daarnaast hebben we personeel in dienst en zijn we heel blij met onze ruim 30 vrijwilligers uit de omgeving.’ Het stel werkt zeven dagen per week hard aan hun droom en dat gaat niet vanzelf: “We moeten goede afspraken maken en voldoende tijd overhouden voor ons gezin. Best lastig als je zo’n drukke locatie bestiert, maar dat de kinderen opgroeien op zo’n mooie plek, waar ze vuurtjes kunnen stoken en met hun skelter kunnen rondrijden, maakt veel goed.”

Mayke omschrijft Op Maarhuizen als ‘een wierde voor cultuur en natuur’. In de natuur kunnen bezoekers bij Op Maarhuizen onder andere genieten van het landschap, een luisterwandeling en een aanlegsteiger. In het dagcafé wordt lokaal eten geserveerd, overnachten kan in één van de cabins van Cabiner en het hele jaar is er een culturele programmering. Mayke deelt de verdere mogelijkheden op locatie: “Alles is mogelijk bij ons: het vieren van een bruiloft, maar ook het organiseren van een uitvaartceremonie. Alle aspecten van het leven komen aan bod hier.” Favoriete activiteiten kiezen uit hun rijke aanbod vindt Mayke lastig: “In de zomer hebben we 24.000 bezoekers mogen verwelkomen voor muziektheatervoorstelling Ripperda, dat was natuurlijk heel bijzonder. Maar het belangrijkste blijft voor ons dat we bij alles wat we doen aandacht hebben. Aandacht voor de lokale inwoners, die het gevoel moeten hebben dat Op Maarhuizen een aanwinst is. Maar ook aandacht voor details, eten en de gasten die hier komen. Wij zien de mensen die hier komen écht en dat gevoel moet in al onze activiteiten naar voren komen.”

Begeleiding van mkb-kenners GroBusiness

Het succes van Op Maarhuizen kent, naast het harde werk van Mayke, Gijs en het team nog een aantal andere factoren. Mayke: “We kenden het ondernemerschap als ZZP’ers, maar nog niet met de orde van grootte bij Op Maarhuizen. Zaken als bedrijfsvoering en financiering waren nieuw voor ons en de vraag of onze plannen realistisch waren en hoe we de exploitatie cijfermatig konden onderbouwen, bracht ons bij Economic Board Groningen. Dankzij de begeleiding van ondernemersplatform GroBusiness werden we in contact gebracht met gespecialiseerde adviseurs en naar het Groninger Groeifonds begeleid, waar we een impulslening kregen om onze droom verder waar te maken.”

Het contact met Economic Board Groningen was niet eenmalig, Mayke: “We zijn in gesprek gebleven, ook met adviseurs van de teams van GroBusiness en Vrijetijdseconomie. Bij GroBusiness zijn we in gesprek gegaan en gebleven met mkb-versneller Maarten Soppe. Zijn openheid en betrokkenheid hebben ons geholpen, net als zijn enthousiasme: hij wilde ook graag dat onze plannen zouden lukken, daarmee was hij een ambassadeur voor Op Maarhuizen. Het fijne aan GroBusiness is dat ze geen bedrijf zijn, maar een kosteloos en laagdrempelig programma dat ondernemers als ons op weg kan helpen. Die focus op mkb-ondernemers in combinatie met de onafhankelijkheid van de adviseurs pasten erg goed bij ons.”

Toekomstmuziek op de wierde

Nu de rust wederkeert op de wierde nabij Winsum, kijkt Mayke vooruit naar de toekomst: “Het komende half jaar focussen we ons op het gezond inrichten van het bedrijf met standaardprocessen. Ook de aandacht voor balans tussen werk en privé is voor ons belangrijk, zodat we daarna helemaal klaar zijn om verder te groeien. Dan willen we nog meer verschillende mensen aanspreken met ons aanbod, onze programmering uitbouwen en ons gezicht online laten zien.”

Mayke schroomt niet om bij de volgende bedrijfsstappen weer contact op te nemen met het team van GroBusiness: “We zijn nog steeds lerende ondernemers, het aanbod van GroBusiness is zinvol en het is een hele fijne club die je ondersteunt en je het wiel niet opnieuw laat uitvinden. Heel prettig dat GroBusiness bestaat: om je een stap verder te helpen in je ondernemerschap en je te verbinden met andere regionale ondernemers.”

Daarom werkt Economic Board Groningen

Sinds 2014 zorgt Economic Board Groningen voor economische structuurversterking door het mkb te ondersteunen, begeleiden, stimuleren, activeren, verbinden en financieren met verschillende programma’s. Jenz Verbogt is vrijetijdsmakelaar bij het programma Vrijetijdseconomie. Dit programma ontwikkelt de vrijetijdssector in Groningen door het verbinden van ondernemers, organisaties en overheden.

Bij Op Maarhuizen was Jenz op verschillende manieren betrokken, Jenz: ‘Als sectorspecialist heb ik vanuit GroBusiness geholpen met het beoordelen van het ondernemingsplan. Hoe realistisch is de bezetting, doelgroepenanalyse en gewenste omzet bijvoorbeeld. Vanuit het programma Vrijetijdseconomie heb ik me daarnaast beziggehouden met het convenant Vaarwater en de realisatie van Cabiner in het Groninger land. Mooi om vanuit verschillende rollen bij te mogen dragen aan het succes van Op Maarhuizen. Al moet ik zeggen dat het een makkelijke klus was: Gijs en Mayke zijn goede ondernemers, met een kwalitatieve locatie en bijbehorend aanbod.’

GroBusiness is het eerstelijns ondernemersloket dat valt onder Economic Board Groningen. Ondernemers kunnen kosteloos ondersteuning krijgen bij uiteenlopende ondernemersvraagstukken. Ze worden daarbij geholpen door mkb-versnellers: adviseurs met ondernemerservaring, kennis en een groot netwerk. Naast GroBusiness is er het programma Vrijetijdseconomie, het investeringsfonds Groninger Groeifonds en worden verschillende projecten gefaciliteerd. Bij Op Maarhuizen zijn verschillende collega’s van Economic Board Groningen betrokken geweest om het bedrijf te ondersteunen en te begeleiden.

Fotografie: Stella Dekker