Op het GroBusiness Ondernemersfestival was zoveel interessants te horen, er waren zoveel deskundigen die hun verhaal deden. Het zou zonde zijn als je dat hebt gemist. Daarom delen we festivalstories. We lopen de onderdelen van het GroBusiness Ondernemersfestival bij langs: van Ondernemersbühne en Proeftuin Digitaliseren tot het festivalplein.
Stap in de onderwijstrein
Toegang krijgen tot getalenteerde studenten als potentiële werknemers, mogelijkheid tot innovatie en onderzoek, maatschappelijk verantwoord ondernemen, toegang tot onderzoeksfondsen en verbetering van het curriculum om beter opgeleide afgestudeerden te krijgen. Allemaal redenen waarom je als ondernemer wilt samenwerken met het onderwijs. Het KONNECT initiatief stond met MKB Digitaal in samenwerking met Noorderpoort, Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen en Regiodeal Oost-Groningen op het festivalplein. Zij inspireerden en activeerden ondernemers om het onderwijs dichterbij te brengen. Ondernemers konden hier in de onderwijstrein stappen om mee te maken hoe laagdrempelig samenwerken met het onderwijs is.
Samenwerken met het onderwijs
Digitaliseringsvraagstukken zijn bij uitstek projecten die met het onderwijs goed in te vullen zijn. Rian van Diedenhoven, werkpakketleider vanuit Economic Board Groningen: “Denk aan vraagstukken op het gebied van online marketing, cybersecurity, automatisering en big data. De desbetreffende innovatiehubs en opleidingen van onderwijsinstellingen willen heel graag samenwerken met ondernemers.”
Van vraag, naar aanbod tot resultaat
Op het festivalplein was een heuse kennistrein ingericht om de festivalbezoekers kennis te laten maken met de mogelijkheden van samenwerken met het onderwijs. Rian: “De kennistrein symboliseert het proces van de ondernemer van vraag, aanbod en resultaat in samenwerking met innovatiehubs en onderwijsinstellingen in Groningen.”
“In de eerste coupé stond de vraag van de ondernemer centraal. Door het invullen van een digiscan en een kort adviesgesprek werd de vraag van de ondernemer geformuleerd. De vraag werd zo geformuleerd dat deze voor het onderwijs op te pakken zou zijn.”
“Vervolgens ging het in de tweede coupé om het aanbod van de kennisinstellingen. De Werkplaats Online Ondernemen en Digital Society Hub vertegenwoordigden in deze coupé de Noordelijke onderwijsinstellingen. Samen met de ondernemer onderzochten zij waar hun vraagstuk het beste neergelegd kon worden.”
“Het eindstation was de derde coupé, deze stond in het teken van het resultaat van de samenwerking tussen ondernemer en onderwijs. De uitkomsten van de Digiscan werden ingevuld en de Rijksuniversiteit Groningen presenteerde wat er uit samenwerkingen tussen mkb en kennisinstellingen is gekomen.”
Ook in de trein stappen?
De ondernemers die de onderwijstrein doorlopen hebben, hebben een goed beeld gekregen wat samenwerking met het onderwijs kan opleveren. Meer dan 20 ondernemers kozen ervoor om direct een adviesgesprek te plannen om verder te praten over samenwerken.
Om aan de slag te gaan met digitale transformatie kan een innovatiehub en/of onderwijsinstelling de eerste stap zijn om te onderzoeken wat het voor de ondernemer oplevert en hoe dit te operationaliseren in de onderneming.
Wil je ook een eerste stap zetten? Doe de digiscan!
Ben je nog zoekende in je vraagstuk en wil je liever eerst eens sparren om je vraag concreter te maken? Neem dan contact op met een business verkenner van GroBusiness. We denken graag mee en verbinden je aan de juiste partijen.