Festivalstories: beroepsvitaliteit

jul 18, 2023 | GroBusiness

Op het GroBusiness Ondernemersfestival was zoveel interessants te horen, er waren zoveel deskundigen die hun verhaal deden. Het zou zonde zijn als je dat hebt gemist. Daarom delen we festivalstories. We lopen de onderdelen van het GroBusiness Ondernemersfestival bij langs: van Ondernemersbühne en Proeftuin Digitaliseren tot het festivalplein.

Beroepsvitaliteit in de praktijk door Patty Veen

Het hoge (werkgerelateerde) ziekteverzuim maakt beroepsvitaliteit een essentieel onderwerp. Want in een complexer wordende wereld waarin onze levensverwachting stijgt, rijst de vraag: hoe blijven we actief deelnemen? Patty Veen, afgevaardigde van de Vitaliteitscampus en het GezondheidsOverleg Groningen, deelde in de Arbeidsmachinekamer inzichten over het belang van beroepsvitaliteit en praktische benaderingen om beroepsvitaliteit te bevorderen.

Energiek en gemotiveerd, nu en in de toekomst

Beroepsvitaliteit houdt in dat mensen zowel fysiek als mentaal in staat zijn om effectief te functioneren en te gedijen in hun beroep. Beroepsvitaliteit omvat elementen zoals een goede balans tussen werk en privé, positieve werkomgeving, motivatie, betrokkenheid, veerkracht en het vermogen om zich aan te passen aan veranderingen. Het gaat erom dat individuen zich energiek, gemotiveerd en tevreden voelen in hun werk, waardoor ze productiever en succesvoller kunnen zijn in hun loopbaan. Patty: “Denk in je eigen onderneming na over welke fysieke, mentale en sociale kenmerken het werk heeft in jouw bedrijf. Wat hebben jouw medewerkers nodig om nu en in de toekomst hun werk vitaal en duurzaam uit te voeren?”

Verandering is nodig

Als maatschappij is het belangrijk dat we een stuk gezonder gaan leven, want onze zorg kan onze zorgconsumptie simpel weg niet aan. Patty rekent het voor: “Op dit moment werken 1 op de 6 werkenden in ons land in de zorg. Als we zo door gaan, moeten dat er binnenkort 1 op de 4 worden. Dit is compleet onrealistisch. Er moet dus wat veranderen in onze vitaliteit om te zorgen dat we minder beroep hoeven te doen op de zorg.”

“Wat wij als werkgevenden daaraan kunnen doen, is het verlagen van het werkgebonden ziekteverzuim. Ga na waar in jouw branche of bedrijf de aandachtsgebieden zijn. Naast dat het noodzakelijk is voor de toekomst van ons zorgsysteem, is het natuurlijk ook goed voor de werknemer én je bespaart een hoop geld. Want werkgebonden ziekteverzuim kost ons land miljarden per jaar.”

Preventie start bij onderwijs

Patty Veen is kennis-themaregisseur op de Vitaliteitscampus van het Alfa-college. De Vitaliteitscampus speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van de levenskwaliteit in onze samenleving en loopt voorop in het creëren van een gezonde regio (Groningen en Drenthe). Patty vertelt waarom juist het Alfa-college hier kartrekker van is: “Preventie van uitval van medewerkers start met aandacht voor beroepsvitaliteit in opleidingen. Het praten over duurzame inzetbaarheid moet normaal worden, waardoor we mogelijk de kans op werkgebonden ziekteverzuim verlagen. Dit kan alleen als onderwijs en bedrijven hierin samen de schouders eronder zetten.”

houd je beleid tegen het licht

De talk over beroepsvitaliteit sluit Patty af met de oproep om je eigen beleid tegen het licht te houden: “Wat is beroepsvitaliteit in jouw branche? Heb je hier zicht op? Wat speelt er bij je huidige personeel? En hoe bereidt je toekomstige medewerkers hierop voor? Wat zijn de verschillen in generaties op het gebied van beroepsvitaliteit? Zet de antwoorden op een rijtje en waarschijnlijk zie je direct al laaghangend fruit waar je mee aan de slag kan.”

Wil je meer weten over beroepsvitaliteit en over hoe samen te werken aan preventie? Kijk dan eens op de LinkedIn van de Vitaliteitscampus.

Heb je behoefte om te sparren over arbeidsmarkt of personeel? Neem dan contact op met een business verkenner van GroBusiness.