Man staat naast forum in Groningen en kijkt in de verte

Wat we doen

Overzicht programma’s en projecten

In opdracht voeren wij programma’s en projecten uit. Een deel daarvan betreft onze eigen programma’s, waarin wij zelf de lead hebben. Daarnaast nemen wij deel aan samenwerkingsprogramma’s en -projecten. Hieronder een overzicht van alle lopende programma’s en projecten.

Project WaddenVisie

WaddenVisie is een internationaal project in de Eems Dollard Regio en richt zich op duurzame ontwikkeling en natuurbeleving van de hele Waddenregio. Het Waddengebied, met zijn UNESCO-werelderfgoedstatus, speelt een cruciale rol in natuurbehoud en waardevol toerisme. Met dit project willen de projectpartners de regio ontwikkelen tot één van de meest duurzame bestemmingen van Europa. Daarbij wordt de balans gezocht tussen economische, ecologische en sociale effecten van bezoek in het Waddengebied.

Dit project wordt uitgevoerd in het kader van Interreg Deutschland-Nederland en wordt medegefinancierd door het Fonds voor Regionale Ontwikkelinge (EFRO), het Nedersaksische ministerie van Federale en Europese Zaken en Regionale Ontwikkeling, provincie Fryslân en provincie Groningen.

Ga naar de website

Mkb haalbaarheidsvoucher (EFRO)

Heb je als Noord-Nederlandse ondernemer een innovatief idee voor de toekomst van jouw bedrijf én voor een nóg mooier en sterker Noord-Nederland? Dan kan het verstandig zijn om de haalbaarheid van je idee eerst te toetsen. Dit kan met de subsidie mkb haalbaarheidsvoucher. 

Met een haalbaarheidsonderzoek breng je in kaart of jouw innovatieve idee economisch en technisch haalbaar is. De eerstelijnsorganisaties GroBusiness (Groningen, programma van Economic Board Groningen), IkBenDrentsOndernemer (Drenthe),  en Ynbusiness (Fryslan) helpen je bij het bepalen van de juiste onderzoeksvragen en -aanpak. Met behulp van een noordelijke proeftuin voer je het onderzoek uit en krijg je antwoorden (en kennis) waarmee je een beslissing kunt nemen om wel (of niet) verder te gaan met de ontwikkeling van jouw idee.

Ga naar de website

Mkb-programma

Het Mkb-programma biedt hulp voor ondernemers met een schade- en/of versterkingstraject in de provincie Groningen. Voor vragen over schadeafhandeling, het versterkingstraject, vergoeding van omzetverlies of tijdelijke bedrijfsruimte, dan kan je gratis begeleiding krijgen van een consulent van het Mkb-programma (provincie Groningen).

Voor vragen over de toekomst van de onderneming, bedrijfsovername, -uitbreiding, -beëindiging en alle andere vraagstukken die bij een bedrijf spelen, dan kan je kosteloos terecht bij het eerstelijns ondernemersloket GroBusiness (Economic Board Groningen).

Ga naar de website

Programma GroBusiness

Als ondernemer kan je simpelweg niet iedereen en alle mogelijkheden kennen. GroBusiness helpt je verder. De mkb verkenners van GroBusiness verkennen samen met jou de opties, zetten hun grote netwerk in en wijzen je de weg naar mogelijkheden en samenwerkingspartners. Je verbreedt je horizon met de verkenners van GroBusiness.

Het Programma GroBusiness is in opdracht van de provincie Groningen en het Nationaal Programma Groningen.

Ga naar de website

Baanbreker Vrijetijdseconomie

In de provincie Groningen wordt sinds 2022 door een consortium gewerkt aan een baanbrekende route voor de vrijetijdseconomie. De vrijetijdseconomie in de provincie Groningen is de afgelopen decennia onvoldoende gepositioneerd. Er is behoefte aan een gedurfde aanpak voor grote investeringen in de recreatieve infrastructuur, het stimuleren van sectorale samenwerking, het versterken van het mkb-ondernemerschap en het creëren van een aantrekkelijk investeringsklimaat. Binnen deze Baanbreker wordt gewerkt aan deze aanpak waardoor de vrijetijdseconomie in Groningen significant gaat bijdragen, zowel economisch als sociaal maatschappelijk.

Economic Board Groningen was tot februari 2024 penvoerder. De regie ligt nu bij provincie Groningen, Economic Board Groningen is onderdeel van de strategiegroep en werkgroep.

Ga naar de website

Innovation Center Connected Solutions

Het Innovation Center Connected Solutions (ICCS) is een centrum voor innovaties waar ondernemers en organisaties kunnen werken aan hun digitale transformatie.

Ondernemers kunnen innoveren door te onderzoeken en te experimenteren met oplossingen voor producten, processen of diensten. Zij kunnen gebruik maken van testfaciliteiten en expertise op het gebied van sensoren, AI, security,  connectiviteit, businessmodellen en wet- en regelgeving. In samenwerking met partners van ICCS, docenten en studenten komen ondernemers zo tot nieuwe inzichten, innovatieve producten, verbeterde processen of nieuwe diensten.

ICCS is de opvolger van het programma 5Groningen. Economic Board Groningen vervult bij ICCS de rol van projectmanager, we begeleiden projecten, doen business development en vergroten het netwerk en samenwerkingen.

Ga naar de website

Impulsloket Nationaal Programma Groningen

Het Impulsloket van het Nationaal Programma Groningen is er voor inwonersgroepen en kleine ondernemers met een goed idee waarvoor net even een wat grotere investering nodig is. Voor ondernemers betreft het een subsidie van maximaal € 25.000.

Economic Board Groningen heeft vanuit het programma GroBusiness de rol van projectversneller. Een projectversneller begeleidt ondernemers bij de aanvraag. Samen kijken we naar de haalbaarheid van je idee en zorgen we ervoor dat jouw idee de grootste kans van slagen heeft.

Ga naar de website

Programma Vrijetijdseconomie

De provincie Groningen heeft zowel op toeristisch als cultuurhistorisch gebied enorm veel te bieden. Hierin ligt nog ontzettend veel potentie. Een ontwikkelkans waarbij wij helpen door in de sector te versterken wat er al is en te ontwikkelen wat er nog niet is. Als sparringpartner voor vrijetijdsondernemers en andere organisaties actief in de vrijetijdssector, denken we mee over hoe vorm te geven aan ideeën, samenwerkingen en andere vraagstukken. Hiermee zijn we de verbinder tussen ondernemers, overheid en onderwijs.

Binnen het programma vallen ook de projecten ‘Hackaton’ en ‘vakantieparken’.

Dit programma wordt gefinancierd door de provincie Groningen en verzorgt een deel van de uitvoering van het provinciale beleid Vrijetijdseconomie.

Ga naar de website

Trade and Innovate NL (NOM)

Trade and Innovate NL (TINL) ondersteunt Nederlandse ondernemers met internationale ambities. Dit doen we door de krachten te bundelen als publiek netwerk. Het TINL-netwerk bestaat uit 12 regionale en nationale partnerorganisaties: de regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROMs), grote steden en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voor Noord-Nederland is dit de NOM.

Ondernemers in Noord-Nederland kunnen in hun eigen provincie terecht voor een uitgebreid adviesgesprek over internationaal ondernemen. De Noordelijke provincies hebben ieder een ondernemerscontactpunt: YnbusinessGroBusiness en Ik ben Drents ondernemer (IBDO). Deze organisaties staan klaar voor ondernemers met vragen over thema’s als innovatie, circulair ondernemen, financiering en internationaal ondernemen. Economic Board Groningen verzorgt hiermee de verbinding met Groningse mkb.

Ga naar de website

European Digital Innovation Hub Northern Netherlands

European Digital Innovation Hub Northern Netherlands (EDIH NN)  stimuleert de toekomst van autonome systemen. EDIH erkent de onmisbare rol van mkb-bedrijven in de regionale economie en ontwikkelt daarom een specifiek aanbod dat bedrijven en kennisinstellingen bevordert met digitalisering en automatisering aan de slag te gaan.

EDIH is de opvolger van Smart Industry Hub. Economic Board Groningen heeft de rol van scout binnen EDIH NN.

Ga naar de website

Programma Gastheerschap

Het toeristische aanbod in het Waddengebied moet beter aansluiten op de status van Werelderfgoed Waddenzee. Daarom worden er de komende vier jaar onder andere 200 gidsen opgeleid en 200 Waddenambassadeurs benoemd. Ook worden op grote schaal ondernemers in het Waddengebied gestimuleerd om nieuw duurzaam aanbod voor de toeristische markt te ontwikkelen.

Economic Board Groningen heeft een verkennende en aanjagende rol richting de Groningse ondernemers in de Waddenregio.

Het Programma Gastheerschap wordt gefinancierd door het Waddenfonds, de provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen en het ministerie van Landbouw, Voedselzekerheid, Visserij en Natuur. Merk Fryslan is penvoerder van het programma. Economic Board Groningen is programmapartner.

Impulslening

De impulslening is een laagdrempelige en relatief kleine lening. Het is het kleine zusje van het Groninger Groeifonds. De impulslening is een toegankelijke lening voor ondernemers, er is geen cofinanciering nodig. De lening kan een strekking hebben tussen de 25.000 en 100.000 euro.

Het traject van de impulslening wordt begeleid door het team van GroBusiness. De lening komt uit het Groninger Groeifonds.

Ga naar de website

Groninger Groeifonds

Geld nodig om te starten, groeien, innoveren of uit te breiden? Het Groninger Groeifonds van de Economic Board Groningen en provincie Groningen is een laagdrempelig en aantrekkelijk fonds voor ondernemers. Wij financieren of participeren tot een bedrag van €1 miljoen. We financieren nooit alleen, er is altijd sprake van cofinanciering.

Ga naar de website