Project WaddenVisie van start!

okt 16, 2024 | Wadden programma's

Gisteren was de kick-off van het nieuwe Interreg project WaddenVisie. Met internationale samenwerkingspartners is de afgelopen maanden gewerkt aan de voorbereiding en gisteren werd officieel de handtekening gezet onder de samenwerkingsovereenkomst.

Met het project WaddenVisie zetten we ons in voor duurzame ontwikkeling en natuurbeleving van de hele Waddenregio. Daarbij wordt de balans gezocht tussen economische, ecologische en sociale effecten van bezoek in het Waddengebied. De vier werkpakketten werden gisteren gepresenteerd:

Werkpakket 1: duurzaamheids-Dashboard en bewezen praktijken

Het eerste werkpakket, geleid door Merk Fryslân, focust op het ontwikkelen van methoden voor duurzaamheidsbeoordeling en -monitoring en het delen van best practices in duurzaam toerisme, inclusief kennisoverdracht en het aanpakken van arbeidstekorten in het toerisme. ​

Werkpakket 2: CO2-compensatiemodellen

Het tweede werkpakket, onder leiding van Nationalparkverwaltung Niedersächsisches Wattenmeer, richt zich op het ontwikkelen van CO2-compensatiemethoden, het delen van klimaatbeschermingsstrategieën en het stimuleren van netwerken en bewustwording over klimaatbescherming. ​

Werkpakket 3: wildernis ervaren en natuurwaarden behouden

Het derde werkpakket, ook onder leiding van Nationalparkverwaltung Niedersächsisches Wattenmeer, benadrukt de waarde van wildernisgebieden, gericht op het vergroten van bewustzijn en het bevorderen van duurzaam toerisme door middel van natuurbeleving.​

Werkpakket 4: ontwikkeling van biodiversiteit

Het vierde werkpakket, geleid door Internationale Dollard Route – Ökowerk Emden, focust op biodiversiteitsontwikkeling langs de Dollard-route, inclusief educatie en het stimuleren van grensoverschrijdende samenwerking.

Economic Board Groningen verbindt het mkb

Economic Board Groningen heeft in alle werkpakketten een verbindende rol naar het Groningse mkb. Wij zetten ons hierbij in voor ondersteuning van ondernemers, economische structuurversterking en verbetering van het vestigingsklimaat. De nadruk ligt hierbij op ondernemers in de vrijetijdssector, maar ook in het bredere mkb. Dit sluit goed aan bij het netwerk, ervaring en expertise die er binnen Economic Board is vanuit bijvoorbeeld het programma Vrijetijdseconomie en GroBusiness. De provincie Groningen heeft ons gevraagd deze rol te vervullen. ​Waarvoor wij zeer erkentelijk zijn.

We kijken er naar uit om voor het Groningse mkb met dit project een verschil te maken!

Meer weten over dit project?

Kijk op de projectwebsite of neem contact op met de Economic Board Groningen projectleider Rigt Oostenbrug. Binnenkort kan je meer informatie op onze website vinden over dit project en wat dit voor de Groningse ondernemers kan betekenen.

Dit project is een samenwerking tussen: Merk Fryslân (lead partner), Economic Board Groningen, Nationaal Park de Alde Feanen, NHL Stenden Hogeschool, Waterschap Hunze en Aa’s, Ost Friesland Tourismus GmbH, Internationale Dollard Route E.V., Nationalpark Verwaltung Niedersächsisches Wattenmeer, Ökowerk Emden en Hochschule Emden/ller. Dit project wordt uitgevoerd in het kader van Interreg Deutschland-Nederland en wordt medegefinancierd door het Fonds voor Regionale Ontwikkelinge (EFRO), het Nedersaksische ministerie van Federale en Europese Zaken en Regionale Ontwikkeling, provincie Fryslân en provincie Groningen. Het programmabeheer van de Eems Dollart Regio (EDR) begeleidt het project.