Uniek rouwcentrum in Slochteren

mei 22, 2018

De dood. We hebben het er liever niet over en denken er ook niet graag over na. Zonde, vindt Martin Haverkamp: “Het is uiteindelijk de enige zekerheid die we hebben en toch zijn mensen vaak onvoorbereid”. Op 27 mei 2017 opende Haverkamp zijn rouwcentrum in Slochteren: In Via Aeterna. Het begin van een spannend avontuur voor deze ondernemer.

Rouw en afscheid

In het voormalig tuincentrum aan de Hoofdweg 250 wordt nog druk geklust om alles klaar te maken voor de opening. “Ik viel als een blok voor deze locatie. De entree met vijver en tuin maakt gelijk rustig, het pand heeft een ambachtelijke, landelijke sfeer en er hoefde niet veel aan te gebeuren.” In het rouwcentrum kunnen overledenen worden opgebaard in een van de twee rouwkamers. Nabestaanden krijgen een eigen sleutel zodat ze 24 uur per dag naar binnen kunnen. Ook kunnen er afscheidsdiensten en condoleances worden gehouden. Alles zo persoonlijk mogelijk.

Alles of niets

Haverkamp werkt sinds een jaar als laatste verzorger in de uitvaartbranche. Hij liet zich omscholen toen hij werkloos thuis kwam te zitten. Alsof het zo had moeten zijn, vindt hij zelf. “Dit beroep kies je niet, dit overkomt je. Het past gewoon ontzettend goed bij me.” Zo’n tien maanden geleden ontstond het idee voor een regionaal rouwcentrum dat helemaal in dienst staat van de naasten en de wensen van de overledene. “Bij mij is het alles of niets. Dus toen ik dit idee kreeg tijdens een wandeling met mijn vriendin wist ik gelijk dat ik er helemaal voor wilde gaan.” En dat deed hij.

Uniek afscheid

Haverkamp vindt het niet alleen belangrijk dat er nu een rouwcentrum is in de regio, maar ook dat mensen er op geheel eigen wijze afscheid kunnen nemen van hun dierbare. “Ieder mens is uniek en ik vind dat iedereen dus op unieke wijze afscheid moet kunnen nemen. Niets is mij te gek, ik wil geen nee verkopen. Moet Metallica komen spelen? Dan ga ik dat in ieder geval proberen. Maar ook qua inrichting, catering, ontvangst, muziek: ik wil echt alles doen voor een waardig afscheid dat precies past bij de wensen en het budget. Een goed afscheid helpt in het rouwproces. Hoe dat afscheid er uit ziet, bepaalt iedereen zelf. Ik wil heel graag bijdragen aan zo’n goed afscheid.”

Belangrijke voorziening in de regio

Hij had gelijk een duidelijke visie en ging op zoek naar investeerders om deze droom waar te maken. Een plek waar mensen op geheel eigen wijze afscheid kunnen nemen, vlakbij huis. Hij werd hierin begeleid door het Ondernemershuis Noord-Groningen dat dienst doet als loket van de Economic Board Groningen (EBG) en kreeg uiteindelijk een financiering van EBG. “Van dit traject heb ik ontzettend veel geleerd. Dit zijn mijn eerste stappen als ondernemer en de gesprekken met Maxim Romashuk van het Ondernemershuis hebben me echt goed op weg geholpen. Wat is haalbaar? En als het niet haalbaar is, hoe los je dat dan op? Intensief, maar heel erg waardevol en nu dus met echt een mooi resultaat. Mijn enthousiasme en doorzettingsvermogen hebben dit plan gered, kreeg ik te horen. Ik vond het gewoon zo belangrijk dat er een waardig rouwcentrum zou komen in de gemeente Slochteren, want ik zie zoveel voorzieningen verdwijnen. Als een dierbare overlijdt vind ik dat je dicht bij huis moet kunnen rouwen. Dat kan nu.”