Jacob Duiker start internationaal transportbedrijf dankzij lening van de Economic Board Groningen

apr 6, 2016

Jacob Duiker is met een grote glimlach op zijn lippen en met een lading prachtige bloemen in zijn fonkelnieuwe DAF Trekker op weg naar Frankrijk. Hij was een van de twee eerste ondernemers in de provincie Groningen die een krediet hebben gekregen van de Economic Board Groningen (EBG) om zijn plannen uit te voeren om een eigen bedrijf op te zetten. Dat bedrijf is een internationaal transport bedrijf: Duiker Transport. Hij heeft contracten met klanten om aardappelen en groenten, bloemen en planten te gaan vervoeren. Het enige wat ontbrak was krediet om ‘zijn’ DAF Trekker aan te kopen.

Jacob en zijn vrouw Jolande waren na die afwijzingen blij toen iemand hen tipte op het bestaan van Ondernemersimpuls Noord-Groningen, een regeling van de Economic Board Groningen (EBG). “Ik moet zeggen: ze wilden precies het naadje van de kous weten en ze hebben mijn bedrijfsplan intensief bekeken. Maar uiteindelijk vonden ze het een goed plan en binnen twee maanden besloten ze het gevraagde bedrag van 20.000 euro als lening beschikbaar te stellen. Het waren bovendien geschikte mensen”, aldus  Jacob.

Het echtpaar is woonachtig in Delfzijl. Maar Jacob is geboren in Friesland. En daarom zei hij, toen hij de DAF Trekker bij de dealer had opgehaald met een grijns van hier tot ginder om zijn lippen: “It Giet Oan! It sil heve!” En sinds 28 maart rijdt hij nu half Europa door met zijn wagen. Tot genoegen van Jolande.

 “Ja: ik steek de vlag uit! Want nu mijn man weer aan de slag is, komt er een einde aan een lastige periode waarin hij veel thuis was. Ik ben er trouwens helemaal zeker van dat het gaat lukken, want hij heeft al zoveel overwonnen, dat het starten van een transportbedrijf zeer zeker goed komt!”, zegt Jolande.

Jacob Duiker (57) is gepokt en gemazeld in de transportsector en hij weet precies waar hij aan begint. “Ik ben geboren tussen de wielen, want mijn vader had een transportbedrijf in Bolsward. Daar heb ik zelf gewerkt tot 1990”, vertelt hij. Vervolgens werkte hij bij een expeditiebedrijf, en in 1995 vestigde hij zich als zelfstandig expediteur. Na enkele tegenslagen besloot hij weer in loondienst te gaan, o.a. bij transportbedrijven. Dat ging lang goed, maar het laatste bedrijf waar hij werkte redde het niet. En zo kwam hij thuis te zitten met een uitkering.

“De hele dag niets doen: daar wordt een mens niet beter van. Op zekere dag sprak een bekende ondernemer mij aan. Die zei: “Kobus, waarom ga je zelf niet me een eigen auto rijden? Ik heb lading genoeg te vervoeren!”  Nou: daarmee viel het kwartje, en sindsdien begon het bij mij te malen: ik wilde een eigen transportbedrijf!”

Op zeker moment was het zo dat Jacob het contract om goederen te vervoeren al binnen had, maar de auto was er nog lang niet. Daarom gingen ze naar banken in Groningen, maar daar kwamen ze van een koude kermis thuis. “Sorry, maar u bent te klein. Het is voor ons niet interessant genoeg”, kregen Jacob en Jolande te horen.

Maar gelukkig dus tipte hun accountant hen op het bestaan van Ondernemersimpuls Noord-Groningen. “Eerst ging ik naar Jan van den Bremer van Bureau Eemsdelta/EZ. Hij hielp ons nog met het bedrijfsplan. Vervolgens kwam Bert Hospes van Ondernemersimpuls Noord-Groningen bij ons in Delfzijl, en die heeft uiteindelijk de financiering rondgemaakt. Overigens: toen het licht op groen kwam, had ik de auto al lang besteld, zo zeker was ik van mijn zaakjes. Ik hoef mij nu alleen nog bezig te houden met zaken die ik het liefste doe: werken en transporten. Met de vlam in de pijp!”