EBG werkt: ziekenhuizen wereldwijd veiliger

dec 21, 2015

Een van de meest aansprekende succesverhalen van Economic Board Groningen is het verhaal van Detact Diagnostics. Dat bedrijf uit Delfzijl ontwikkelde een methode om de aanwezigheid van bacteriën razendsnel aan te tonen. De enorme positieve impact die dat, zelfs wereldwijd, kan hebben laat zich raden: ziekenhuizen kunnen er veiliger door worden, de voedingsindustrie heeft er baat bij en ook allerlei andere toepassingen van de vinding zijn denkbaar. Kortom: Detact heeft een fantastisch product in handen. Mede dankzij de financiering door EBG, die Detact in staat stelt de internationale markt te gaan benaderen.

Detact liet een proof of concept testen door een onafhankelijk laboratorium van de Technische Universiteit Eindhoven. Tot zijn eigen verrassing bleek de Detact-methode in staat zelfs binnen dertig seconden de aanwezigheid van bacteriën aan te tonen. “Eigenlijk verbaasde het ons ook dat het zo goed bleek te werken”, zegt De Poorter. “We wisten dat we iets moois hadden ontwikkeld, maar dat onze methode zó effectief bleek te zijn, dat hadden we het zelf ook niet verwacht. Als je bedenkt dat de reguliere methoden om bacteriën aan te tonen soms wel tot twee dagen nodig hebben is een tijd van dertig seconden natuurlijk een significante vooruitgang. We zagen direct grote kansen, want de aanwezigheid van bacteriën is natuurlijk wereldwijd een probleem. Denk aan ziekenhuizen, denk aan voedsel.”

Dat is geenszins overdreven voor wie de cijfers daarover leest. Elk jaar krijgen niet minder dan honderdduizend patiënten in ziekenhuizen een bacteriële infectie. Vaak doordat operatiekamers en intensive-carekamers onvoldoende gereinigd zijn. Naast het leed en de pijn van patiënten kost dat de maatschappij jaarlijks honderden miljoenen euro’s. En dat is alleen nog maar de schade in ons eigen land.

Detact had de proof of concept uit eigen zak gefinancierd, maar voor een echte wereldwijde uitrol van een veelbelovende vinding is heel veel meer geld nodig. En dus klopte het bedrijf aan bij de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij NOM, die direct potentie zag. De NOM besloot vervolgens EBG te vragen de investering te verdubbelen. “We zijn er ontzettend blij mee”, kijkt De Poorter terug op dat traject. “Want nu kunnen we aan de slag.”

Dat het geld dat EBG verstrekt een lening is en geen gift, vindt de Poorter alleen maar goed. “Door alleen goedgekeurde ondernemingsplannen te financieren scheid je het kaf van het koren. Anders is er een grote kans dat het geld wordt gestoken in allerlei veel te risicovolle projecten. Het moet levensvatbaar blijken. Dat lijkt mij niet meer dan logisch.”

Economic Board Groningen kan ondernemers met een goed idee dus écht verder helpen, vindt De Poorter. “Voor ondernemers in Noord-Groningen, maar ook voor ondernemers die zich hier willen vestigen ligt er met het geld van EBG een gigantische kans om zich bijvoorbeeld te profileren op hun specifieke kennisgebied. Maar ook andere ondernemers kunnen er enorm van profiteren. Dus ik zou zeggen: grijp die kans!”