Programma GroBusiness Ondernemersfestival

Programma in het kort

12.30 – 13.00

deuren geopend | inloop

13.00 – 14.00

Opening Act

14.00 – 19:00

Festivalplein

14.00 – 17.00

GroTalk arena

Fabriekshal

Proeflokaal

Forum

Ondernemersbühne

17.00 – 19.00

wrap up & netwerkborrel

door Wilfred Genee op het festivalplein

Programma in detail

Opening act

Opening

door presentator Wilfred Genee

Welkom

door Kees Tuin van GroBusiness

Toekomstvisie

economische visie op Groningen door gedeputeerde Henk Emmens

Ondernemerspanel

ondernemerspanel van ‘winnaars’ onder leiding van Wilfred Genee

De wereld om ons heen verandert in snel tempo. Er zijn allerlei transities gaande, zoals energie, digitalisering en personeel. Vroegere zekerheden zijn niet meer altijd vanzelfsprekend. Drie winnaars worden aan de tand gevoeld door Wilfred Genee over de toekomst van ondernemen in Groningen en de transities die we aan moeten gaan.

Renate Groenewold

Eigenaar van Groenewoldbouw b.v. | voormalig topschaatster; wereldkampioen allround en 3000 meter

Rick van Geloven

Eigenaar van Belieff en E-slicer | finalist SBS programma ‘Wat een Uitvinding’

Albert Keizer

Eigenaar van Next Generation Shipyards | winnaar van de Groninger Ondernemingsprijs 2021

Podia

GroTalk arena

deep dive in thema’s die vandaag spelen

14.00

Welkom in de betekeniseconomie!

Kees Klomp is ondernemer, adviseur, TEDx-spreker en auteur op het gebied van de ‘betekeniseconomie’. Kees neemt je mee naar het economische systeem van de toekomst. Oplossingen in plaats van beren op de weg, waarde in plaats van winst en waarom we alles kunnen veranderen wat we willen als we maar snappen dat de mens onderdeel uitmaakt van de natuur.

15.00

Nieuw werkgeverschap: integratie van onderwijs, arbeidsmarkt en ondernemen

Het onderwijs is aan het vernieuwen. Hoe sluit het onderwijs van de toekomst beter aan bij het bedrijfsleven? Hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse en voorzitter van de SER Noord-Nederland Jouke van Dijk vertelt samen met communitymanager Haskia Kramer over de uitdagingen en oplossingen.

16.00

Boeken worden wel degelijk geschreven in Groningen

Peter Hager is oprichter Simplicate, ontwikkelaar van CRM- en projectsoftware. Een echt Gronings bedrijf waar hij een enorme reis mee heeft gemaakt: van oprichting tot nu. Hij beschrijft het als zijn jongensdroom die werkelijkheid werd. Dat verhaal deelt hij: hoe hij van zolderkamertje uitgroeide tot internationaal bedrijf. Alles wat hij geleerd heeft over wat je wel en ook juist niet moet doen, deelt hij om andere ondernemers nieuwe inzichten te geven.

Proeflokaal

interactieve workshops zodat je morgen direct aan de slag kan

14.00

Eerste hulp bij aanbesteden

De Nederlandse overheid gaf in 2022 naar schatting 100 miljard uit. Een heleboel, maar hoe kan je als leverancier starten om zaken te doen met grote overheidsorganisaties zoals de provincie, RUG, waterschappen, ministeries en gemeenten én is het iets voor jouw onderneming? Vaak kleeft er een negatieve klank aan de term aanbesteding. Onterecht, als je het aan Geke Werkman en Kenneth Graventein van Inkoop Platform Noord Nederland vraagt. Zij geven je handvatten, zodat je weet waar je moet beginnen, hoe je aanbestedingen vindt, wanneer een aanbesteding gepubliceerd wordt, hoe een aanbesteding werkt en hoe je zaken doet met de overheid.

15.00

Transformeer je bedrijf met AI

Duik in de toekomst van technologie met onze bruisende interactieve sessie over generatieve AI! Terwijl de AI-revolutie onverminderd doordendert, vraag je je misschien af hoe jouw organisatie deze krachtige technologie kan inzetten. Deze workshop is je springplank naar het begrijpen en benutten van AI. Nick Moesker van DataNorth AI verkent met jou verschillende tools die je kunnen helpen bij het integreren van AI in je dagelijkse taken en projecten. Je ontwikkelt je AI-vaardigheden met praktische oefeningen. Als klap op de vuurpijl neem je onze exclusieve ChatGPT Cheat Sheet mee naar huis. Mis deze kans niet om geïnspireerd te raken en jezelf te transformeren in een AI-pionier binnen je eigen domein! [Deze tekst is gegenereerd door AI]

16.00

Meer online leads en conversie

Hoe zet je social media in zodat leads converteren? Hoe zorg je dat je website van een online brochure gaat naar een website die geld oplevert? En welke online marketing tools maken het verschil? Maxime Tauran oprichtster van Regeltante 2.0 geeft je tools voor succes en vertelt daarbij vanuit haar ervaring voor klanten zoals Bruna, ReadShop, Vic en Blush & Clear clinic.

Ondernemers-bühne

inspirerende ondernemersverhalen

14.00

Iedereen die gemotiveerd is, kan werken

Maar hoe pak je dit als werkgever aan? Maarten Tromp vertelt over hoe iedereen die gemotiveerd is, kan werken binnen een bedrijf. Heb je moeite om het juiste personeel te werven en weet je niet waar je moet beginnen? Maarten deelt de aanpak van AP en geeft aan hoe zij dit in de technische branche uitvoeren.

15.00

Het beste idee van Nederland

Rick van Geloven vertelt zijn ondernemersverhaal als eigenaar van Belieff en E-Slicer. Belieff werd geboren tijdens zijn periode als voetballer, hij liep tegen het probleem aan dat het altijd koud was in de dug-out. Daarom ontwikkelde hij de dug-deken om wisselspelers warm te houden, inmiddels zijn veel Eredivisieclubs voorzien van warmte dekens en maakt hij meer warmte producten voor onder andere zorg, sport en in/outdoor markt. Daarnaast was hij met compagnon Joran van der Sluis finalist in het SBS programma ‘Wat een Uitvinding’ met het product de E-Slicer. Hiervan is de eerste grote order binnen van een grote keten.

16.00

Van succesvolle ondernemers naar snel groeiende scale ups

Een onderneming weerspiegelt de ziel van een ondernemer, vanuit de kracht van de founder helpt René de Heij teams met snelle en continue groei. Extreme groei en het uitbouwen van mooie bedrijven is zijn passie. Zo is René betrokken geweest bij Drukwerkdeal, Probo en op dit moment het snelgroeiende TakeAware van goedkopekoffiebeker.nl-founder Mike Lubben. René vertelt zijn ondernemersverhalen; over groeipijnen, lessons learned en ook een paar dingen die goed zijn gegaan. Waardevolle ervaringen voor ondernemers met ambitie.

Fabriekshal

talks voor de industrie

14.00

Je data verzilveren

Een fabriek wordt niet zomaar een smart factory. Dat vergt best wat inzicht, inspanning en overgave. Maar dan heb je ook wat. Bovendien: je moet wel mee richting Industry 4.0, anders mis je de boot. Anno Cazemier neemt je mee in het ontwerpen van productieprocessen. Een lange serie productie- en distributiebedrijven met bekende namen behoort inmiddels tot zijn portfolio. Allemaal zochten die bedrijven verbetering, efficiëntie, slimmigheid. En die vonden ze ook, meestal dankzij elementen uit de Smart Factory.

15.00

No nuts, no glory

Bedrijven(terreinen) hebben met hun energie-intensieve bedrijfsprocessen en duurzame opwekpotentie een belangrijke sleutel in handen om de energietransitie vorm te geven. Tegelijkertijd worden dezelfde bedrijven(terreinen) door krapte op het elektriciteitsnet belemmert in hun verduurzaming- en ambities, én kunnen nieuwe bedrijven niet eens meer vestigen. Met daarbij alle negatieve gevolgen van dien op de regionale ontwikkeling en het vestigingsklimaat. Tijdens deze sessie nemen Alexander Jacobs en Joep Sanderink van New Energy Coalition je mee in de aanpak in Noord-Holland Noord om bedrijven(terreinen) geteisterd door netcongestie toch te verduurzamen. Wat zijn potentiële oplossingsrichtingen en welke stappen dienen er gezet te worden om tot de juiste ‘tailor-made’ oplossingen te komen?

16.00

Water, nu en later

De grens van drinkwatertekorten komt steeds vaker in zicht. Enerzijds door meer afname van drinkwater, anderzijds door drogere lentes en zomers. Om de komende jaren de balans te houden en watertekort te voorkomen worden er scherpe maatregelen getroffen. Dit raakt ook ondernemers, met name in de industrie. Gelukkig zijn er ook oplossingen, en daar vertelt Rik Kreijkes van Waterbedrijf Groningen graag over. Zo kan er  minder gezuiverd water gebruikt worden en kunnen we water meer hergebruiken.

Forum

visies en plannen van de overheid

14.00

Stad en Ommeland: hand in hand

Het Ommeland en de Stad versterken elkaar. Burgemeester van gemeente Groningen Koen Schuiling neemt je mee in zijn visie over hoe we samen tot een innovatieve regio komen.

15.00

Ommeland en Stad: een hogere lat

Door Erich Wünker, wethouder gemeente Oldambt.

16.00

Nij Begun

Jakob Klompien is inmiddels een paar maand aan de slag als kwartiermaker om samen met inwoners, organisaties, bedrijfsleven en overheden een economische agenda Nij Begun te ontwikkelen. De economische agenda wordt uitgewerkt in een plan voor het versterken van de regionale economie in Groningen en Noord-Drenthe, waaronder ondersteuning van het mkb en het versterken van het lokale ondernemings- en vestigingsklimaat. Er is in totaal 4,5 miljard euro beschikbaar voor de periode van 30 jaar. Het is de bedoeling het plan eind 2024 op te leveren. Jakob praat je graag bij over de stand van zaken.

Festivalplein

Kom proeven op het plein met oplossingen en toepassingen voor vraagstukken die jou als ondernemer vandaag bezighouden.

Impactzone

Impact ondernemen gaat het nieuwe normaal worden. Althans daar gaan de deelnemende partijen in de Impactzone je van overtuigen. Hoe kan je van werken aan een eerlijke, duurzame en verantwoorde economie je verdienmodel maken?

Kennis, expertise en ervaring over impact ondernemen wordt door vereniging Impact Noord bij elkaar gebracht, Floortje van Aken en Louet Hollen vertellen je er graag over. Daarnaast vertellen impactondernemers graag over hun business: Rik Sijm van Namber, Diem Do van CodeGorilla, Bob Graafsma van Robin Good en Floris Glasbeek van Parrhesia Fermentery.

Betekeniseconomie-expert Kees Klomp, die om 14u in de GroTalk arena spreekt,  komt vanaf 15u de Impactzone versterken. Beleef hier een meet-and-greet met de goeroe van impact ondernemen!

Next Destination

Export is essentieel voor het bedrijfsleven. Ruim 30% van de omzet wordt in het buitenland gemaakt. Een goede voorbereiding en doelgericht netwerken zijn cruciaal om succesvol te zijn in export. Hanze International Business School en Enterprise Europe Network vertellen je hoe zij jou hierin kunnen ondersteunen. Ontdek hoe je pragmatisch aan de slag kunt met jouw internationale ambities met de kennissessies, programma’s en Masterclasses van Oranjewoud Export Academy. Vragen over internationale logistiek, douane, incoterms of exportdocumenten? Grodal is er voor deskundig advies. Ondernemers contactpunten Ynbusiness, GroBusiness en Ik ben Drents Ondernemer zijn vorig jaar samen met de NOM toegetreden tot het landelijke Trade & Innovate NL netwerk. Hoe je daar als ondernemer optimaal gebruik van kunt maken? Onze Themaspecialisten Internationaal Ondernemen vertellen het je graag bij Next Destination!

Proeftuin van Proeftuinen

Wil jij de haalbaarheid van een innovatie achterhalen? Dat kan je doen bij één van de Proeftuinen. Een Proeftuin is een innovatieve omgeving, verbonden aan een onderwijsinstelling, om innovaties te testen in een realistische omgeving. Proeftuinen beschikken niet alleen over veel kennis, maar ook over de juiste faciliteiten.

In de Proeftuin van Proeftuinen maak je kennis met een selectie van Proeftuinen in Noord-Nederland. Naast heel handig voor een haalbaarheidsonderzoek, ook vooral heel leuk om te zien welke innovaties zij hebben meegebracht. Ontmoet in de Proeftuin:

 

  • ENTRANCE, Centre of Expertise Energy – verken of hernieuwbare energie interessant is voor jou als ondernemer. En altijd al eens waterstof willen maken? Dat kan ter plekke!
  • MKB Cyber Campus – digitale weerbaarheid voor het mkb. De kans dat u als bedrijf wordt getroffen door cyberincidenten is namelijk groter dan andere bedrijfsrisico’s. Wij laten je kennismaken met het programma ‘Veilig Digitaal Ondernemen’ om je bedrijf digitaal weerbaar te maken.
  • I’M A.I – AI-technologie kan je toepassen in diverse domeinen, van agro tot medical en security tot maritiem. Doe inspiratie op hoe AI ook in jouw onderneming van meerwaarde kan zijn!
  • ICCS (Innovation Center Connected Solutions) – dé opvolger van 5Groningen. ICCS stimuleert en ondersteunt innovatieve toepassingen met de nieuwste communicatietechnologie. We tonen verschillende projecten en prototypes, komt dat zien!
  • Prototopia – een prijswinnende hub, game platform en innovator. Beleef hier het Groningse landschap en de muziek van Ede Staal in virtual reality, ontdek het gebruik van een sensor voor interactieve presentaties en stap in een virtueel kunstwerk dat in VR gemaakt is.
  • W.O.O. (Werkplaats Online Ondernemen) – optimaliseer online ondernemerschap. Laat studenten je website en social media posts checken en optimaliseer je LinkedIn-pagina. Of schrijf je in voor trajecten waarbij studenten van Noorderpoort, Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen je kosteloos helpen om jouw digitale doelen te realiseren.
  • BuildinG – innovaties in de bouw; daar vertellen zij over, maar ze laten het ook zien én hebben een miniatuurhuisje van circulair materiaal mee om te bewonderen en aanraken.
  • Innolabs – labfaciliteiten op het gebied van chemie- en voedseltechnologie, ze vertellen je graag wat je kan testen, delen hun expertise en brengen je in verbinding met andere (startende) ondernemers in dit gebied.
  • SNN – verkrijg informatie over de subsidie (Mkb haalbaarheidsvoucher) waarmee je een haalbaarheidsonderzoek bij een Proeftuin kan uitvoeren.

Horizon van het Bevingsgebied

Ben je ondernemer in het aardbevingsgebied? Kom dan naar het Steunpunt Bevingsgebied! Hier staan organisaties voor je klaar om je verder te helpen.

Zo kan je als ondernemer in een schade- en/of versterkingstraject terecht bij de consulenten van het Mkb-programma (provincie Groningen) voor gratis begeleiding en informatie. De consulenten vertellen je over schadeafhandeling, tijdelijke huisvesting en vergoeding van omzetverlies. Ook kunnen zij namens jou optreden als gesprekspartner tussen de verschillende instanties.

Verder staat het Groninger Groeifonds klaar om te vertellen over het financieren van bedrijfsplannen van ondernemers in het bevingsgebied in de vorm van aandelen of leningen. Tot slot kan je aanschuiven bij bedrijfscontactfunctionarissen van de bevingsgemeenten om mogelijkheden binnen je eigen gemeente te verkennen.

Gelukkig ben je in Groningen

Welke kansen zijn er in Groningen in de vrijetijdssector? En wat kan je als mkb’er met deze kansen? Bij Gelukkig ben je in Groningen ontdek je het!

Vrijetijdsmakelaar Jenz Verbogt van het programma Vrijetijdseconomie (Economic Board Groningen) gaat graag met je in gesprek over de kansen en uitdagingen in de vrijetijdssector in de provincie. Ook kan je alvast een blik werpen op de routes van Rondje Zummer van RTV Noord. Je krijgt als ondernemer de kans om je eigen onderneming letterlijk op de kaart te zetten. En ken je de Tools voor Trots al van Marketing Groningen? Deze Tools  geven je als ondernemer de mogelijkheid om het verhaal van Groningen te vertellen. Gelukkig ben je in Groningen!

Circus Circulair

Ontdek de kansen van circulair ondernemen in Circus Circulair. Kostenbesparing, nieuwe verdienmodellen, onderscheiden vermogen, marketingkansen en risicobeheer: het zijn naast duurzaamheid hele goede redenen om je te verdiepen (en daarna te starten) met circulair ondernemen.

Hoe start je met circulair ondernemen? Maak kennis met Rudmer Heij van CIRCO Track en leer meer over circulaire businessmodellen en hoe die jouw onderneming toekomstbestendig kunnen maken.

Op zoek naar een biobased alternatief voor jouw product of een grondstof? Is het je wens om van jouw afvalstroom een grondstof maken? Wil je inzicht krijgen waar je zwaarste milieu impact zit? En hoe ga je aan de slag met een productpaspoort? Ecoras helpt je. Aan de hand van praktijkvoorbeelden krijg je inzicht in je eigen mogelijkheden.

GroBusiness Coffeecorner

Even bijkomen van al dat het festival te bieden heeft? Kom langs in de GroBusiness Coffeecorner. Onder het genot van een lekker bakje koffie, of thee uiteraard, maken we graag kennis met jou. De mkb-verkenners van GroBusiness zijn er om je verder helpen met alle vraagstukken die op jouw ondernemerspad komen. Mkb-verkenners hebben een achtergrond in ondernemen, helpen je tot de kern van je vraagstuk te komen en verwijzen je door aan het brede netwerk.

Verder kan je in de GroBusiness Coffeecorner je ambities verkennen met de GroBusiness VerkenScan:  krijg waardevolle inzichten en concrete aanknopingspunten voor het realiseren van de doelen en ambities van jouw onderneming.

Get Some Energy

Hoge energiekosten, netcongestie, bedrijfspand verduurzamen, vergroenen van dak of buitenruimte. Het zijn vraagstukken waar je als ondernemer best wat zorgen van kan hebben. Kom naar Get Some Energy om de vraagstukken aan te pakken, we helpen je op weg en bieden handreikingen aan.

AIMZ vertelt je hoe je gelijk bespaart op energie met AI, voor utiliteitsbouw/kantoorgebouwen vanaf 2500 m2. Groningen Werkt Slim geeft je tips en trics hoe je met kleine ingrepen een grote besparing kan realiseren en welk subsidies je kan gebruiken hierbij. Novar biedt mogelijke oplossingen voor netcongestie. En AP Nederland geeft je een checklist om direct aan de slag te kunnen.

Huiskamer van de Kwartiermaker

Kwartiermaker Jakob Klompien neemt op het festivalplein plaats in ‘zijn’ woonkamer. Hij ontwikkelt de economische agenda Nij Begun. Deze economische agenda beschrijft hoe de komende 30 jaar geïnvesteerd wordt in projecten in Groningen en Noord-Drenthe om de regionale economie te versterken. Hiermee moet onze regio een aantrekkelijke regio zijn en blijven om te werken, leren en investeren.

De economische agenda ontwikkelt hij samen met inwoners, organisaties, bedrijfsleven en overheden. In de Huiskamer van de Kwartiermaker gaat Jakob Klompien graag het gesprek met jou als ondernemer aan. Praat mee over het plan dat gevormd wordt voor de komende 30 jaar.