Ondernemersfestival Programma

12:00 – 13:00

Deuren geopend | Inloop

13:00 – 14:30

Opening Act

14:30 – 19:00

Festivalplein

15:00 – 17:30

Talks: Proeftuin digitaliseren

Talks: Arbeidsmachinekamer

Talks: Ondernemersbühne

17:30 – 19:00

Netwerkborrel & wrap up door Marcel Nieuwenweg op het festivalplein

Opening act

Opening

door dagvoorzitter Marcel Nieuwenweg

Welkom

door Kees Tuin van GroBusiness

De toekomst

Ondernemen in voormalige strokartonfabriek De Toekomst door Patrick Beijk

Waarom is de Toekomst in Groningen?

Bestuurders- en ondernemerspanel onder leiding van Marcel Nieuwenweg met Johan Remkes (NPG) | gedeputeerde EZ Provincie Groningen | Wethouder Erich Wünker (Oldambt) | Akke Groenewoud (Economic Board Groningen) | Peter Bruinenberg (Fascinating) | Johanna Spiller (Alyx) | Yeelen Knegtering (Klippa) | Martijn Kruisman (BoostUp) | Gerhard Drenth (Royal Bodewes Group / Drenth Holland)

“Ambitie is belangrijk.” Welke ambities vinden de bestuurders van belang voor ondernemers en welke voor de overheden? Wat kan er beter? En tegelijk: welke kansen zien de ondernemers in Groningen voor zichzelf? Zijn andere ondernemingen in de regio belangrijk voor hen? Wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden van het Groningse?

Samen schetsen bestuurders en ondernemers het ondernemerslandschap van Groningen nu en in de toekomst.

Talks

Proeftuin digitaliseren

15.00

AI toepassen in online marketing

Laat je meenemen door Erik van der Veen, eigenaar van ChatGPTexpert.com en Rutger van de Griendt, co-founder van Convident hoe zij kunstmatige intelligentie inzetten in hun dagelijkse bedrijfsvoering. Het daagt je uit om ook na te denken over je eigen bedrijf en hoe AI hierin toepasbaar is.


15.30

Doe zinvol werk, automatiseer de rest

‘Al het repeterende werk is voor robots’, aldus Gert-Jan Mellema, founder en directeur van Nexler. Dus hoe automatiseer je repeterend werk, waardoor je zelf meer tijd overhoudt voor zinvol werk?

16.00

Smart industry, Smart Groningen

Voorspelbaar en foutloos produceren? Flexibel in kleine oplages? Jezelf onmisbaar maken bij klanten? Hogere marges? Het staat er allemaal aan te komen in het tijdperk van Smart Industry. Digitalisering en gebruik van data spelen daarin een sleutelrol. Dr. Ing. Wilbert van den Eijnde, Associate Lector Smart Sustainable Manufacturing bij de NHL Stenden Hogeschool, gaat samen met Léon van Nisselroy (GroBusiness) met je op zoek naar hoe je een eigen visie op Smart Industry maakt.

16.30

Website UX Roast

Denk je dat de bezoekers op jouw website makkelijk de informatie kunnen vinden die ze nodig hebben om een bestelling te plaatsen, een offerte aan te vragen of met jou als dienstverlener in contact te komen? Laten we dat dan eens toetsen. De UX Roast van Concept7 geeft een kijkje door de ogen van de bezoeker, middels eyetracking. Je ziet dus wat de gebruiker ziet, ervaart en misschien wel mist. We laten je in ieder geval naar huis gaan met een aantal take aways, waar je morgen al meer succes mee kan behalen.

17.00

You will be hacked!

Overtuigender kan het bijna niet! Succesondernemers Martijn Baalman en Erik Rutkens van Hacksclusive nemen je mee in de gevaren die het internet kent. Maar wees niet bevreesd, ze helpen je ook om je beter te wapenen tegen alles wat op de loer ligt.

Arbeids-machinekamer

15.00

Werk, welzijn, welvaart

Er wordt weleens gezegd dat ambitie het kruispunt is tussen dromen en plannen. Makeport Mercurius ziet kansen voor Zuid- en Oost-Groningen om dé circulaire maakregio van (Noord-)Nederland te worden. Maarten van der Vlist vertelt over hoe er kansen worden gecreëerd.

15.30

Beroepsvitaliteit in de praktijk

Het hoge (werkgerelateerde) ziekteverzuim maakt beroepsvitaliteit een essentieel onderwerp. Patty Veen, afgevaardigde van de Vitaliteitscampus en het GezondheidsOverleg Groningen, deelt inzichten over het belang van beroepsvitaliteit en praktische benaderingen om beroepsvitaliteit te bevorderen. Mis deze kans niet om een positieve impact binnen jouw bedrijf te maken.

16.00

Slim beleid voor arbeidsmobiliteit

In een snel veranderende wereld is het belangrijk dat organisaties voorbereid zijn op onvermijdelijke veranderingen. Anja Kremer vertelt je hoe slim personeelsbeleid een succesfactor van je bedrijf is in de toekomst. Ze deelt trends in arbeidsmobiliteit en bespreekt hoe outplacement kan dienen als een waardevol instrument om werknemers te ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan buiten de organisatie.

16.30

Boei, bind & vind: versterk je werkgeversmerk!

Strategisch werkgeverschap draait om het boeien en binden van werknemers, terwijl je tegelijkertijd bouwt aan een sterk werkgeversmerk. Begrijp de behoeften van je werknemers, creëer een betrokken cultuur en investeer in hun ontwikkeling. Communiceer consistent en authentiek om talent aan te trekken en te behouden. Met deze talk van Eva van der Veeken zet je een stap in strategisch werkgeverschap en maak je het verschil!

17.00

Wie en wat bij verzuim en re-integratie?

Re-integratie- en verzuimkosten kunnen torenhoog zijn. Jaap Adamse, eigenaar van Meneer Regezma/AXSIO, deelt zijn uitgebreide kennis, netwerk en waardevolle inzichten over hoe je gezondheidsmanagement kunt ontwikkelen of verbeteren. En vooral met wie.

Ondernemers-bühne

15.00

Duurzaamheid als verdienmodel

Cor Kamminga, DGA van KNN Groep, vindt het van het grootste belang dat theoretische concepten als ‘duurzaamheid’, ‘biobased economy’ en ‘circulariteit’ praktisch gemaakt worden. Vanuit het perspectief van de ondernemingen Foamplant, Ecoras, BioBTX en Recell vertelt hij hoe hij duurzaamheid als verdienmodel inzet.

15.30

Onontgonnen markten: vrouwen betaald
opleiden in tech

In 1 jaar tijd is Alyx gegroeid naar een bedrijf met 27 medewerkers, twee locaties en een stevige klantenkring. Hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen? Johanna Spiller, oprichtster en CEO van Alyx, deelt haar succesverhaal. ‘Dankzij een wereldwijd gesprek over genderdiversiteit in tech, is er nu ook in Nederland een grote vraag naar diversere talenten.’

16.00

Bouwen aan je droom

Destijds een veilige plek bij hoog water. Anno nu een prachtig podium voor natuur en cultuur. Dat is Op Maarhuizen. Mayke Zandstra neemt je mee hoe zij samen met Gijs haar droom heeft kunnen verwezenlijken.

16.30

Succes met een businesscoach

Hoe versnel je je succes met een businesscoach? ‘Think big. Start small. Scale fast,’ stelt businesscoach Alex van Ginneken. Hij neemt je mee in zijn vakgebied waar hij voor ondernemers een partner is in groei, spart bij dilemma’s en steunt bij cruciale beslissingen of uitdagende momenten.

17.00

10 x is scheepsrecht

Zijn ambitie is om marktleider worden in digitale kunst accessoires. Marc Tuinier, eigenaar van PenTips en Nuwa, deelt zijn ondernemersverhaal. De geboren ondernemer startte bedrijven in software tot een kledingmerk. De tiende poging was de start van PenTips. Een gat in de markt.

Festivalplein

Duurzaam Doen Plantsoen

Kom hier te weten wat je wilt over verduurzaming van je onderneming. Of je nu al een eind op weg bent of juist de eerste stappen wilt gaan zetten. De partijen in dit Plantsoen helpen je verder.

Zo kan je in de Mini Green Office duurzame mogelijkheden onderzoeken, vertelt Groningen Werkt Slim je alles over energiebesparing, verbindt het Koploperproject ondernemers om samen stappen te zetten in verduurzamen, laat Ecoras zien hoe reststromen van waarde zijn en tonen zij hoe je milieu-impact meet, tot slot geeft de Innovatiehub Oost-Groningen (IHOG) je inspiratie door te laten zien welke nieuwe innovatieve toepassingen van lokale producten worden ontwikkeld door het onderwijs, Avebe, HempFlax, Nedmag, Zechsal en Ten Kate.

Website Healthcheck

Hoe goed werkt jouw website voor jou? Snappen bezoekers hoe ze door je website moeten klikken? Weten ze hoe ze met je in contact kunnen komen en worden ze hiertoe ook verleid? En hoe ziet Google jouw website eigenlijk?

Deze en andere vragen worden voor je gecheckt bij de Website Healthcheck. Drie online marketingbureaus/websitebouwers gaan met jou naar je website kijken en geven je direct tips en tricks voor verbeteringen aan je website. Laat je website voor je werken, doe je healthcheck!

PecuniaSpeeddate

Je bedrijf uitbreiden? Nieuwbouw plegen? Groeiambities? Werkkapitaal? Grote plannen hebben investering nodig.

Schuif aan bij de PecuniaSpeeddate om kennis te maken met verschillende mogelijkheden van financiering voor jouw plannen. Zo kan je speeddaten over fondsen en stimuleringsmaatregelen (NOM), stapelfinancieringen (Credion, Unvolt en Financieringsgilde), private equity (Boost-Up) en risico-financiering (Groninger Groeifonds).

netwerk van Grunn

Groningen heeft meer te bieden dan je al wist! Op deze kaart van Groningen vind je netwerk- en stimuleringsorganisaties die jou als ondernemer verder helpen en verbinden met andere ondernemers.

Jenz Verbogt, vrijetijdsmakelaar van het Programma Vrijetijdseconomie, brengt ondernemers en organisaties in de vrijetijdssector samen.

Het ecosysteem van de stad (o.a. bedrijvenvereniging West, bedrijvenverengiging Zuid Oost en Campus Groningen) laat zien hoe samenwerking je verder brengt.

Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen Nederland biedt kennis, netwerk en begeleiding om samen te werken aan de duurzame toekomst. Hierbij staan de lokale wensen altijd centraal: van, voor, door en met ondernemers.

Er zijn twee ondernemerskringen, die van Midden-Groningen en van Oost-Groningen, aanwezig om je over de voordelen van krachtenbundeling te vertellen. Want samen sta je sterk en samen is ook veel leuker.

Het MKB-programma van de provincie Groningen presenteert hoe zij mkb-ondernemingen in het aardbevingsgebied ondersteunen, perspectief bieden en stimuleren.

Bedrijfscontactfunctionarissen van verschillende gemeenten in de provincie zijn de vraagbaak voor ondernemers bij de provincie. Je kan hen aanschieten over vergunningen, plannen van de gemeente, kavelverkoop en meer.

Internationaal Ondernemen Zone

Ondernemen over de grens? Zaken doen met buurlanden?

Kom meer te weten in de Internationaal Ondernemen Zone. De NOM is als één van de 12 partners van Trade and Innovate NL (TINL) aanwezig om je vragen te beantwoorden over internationaal ondernemen. TINL verbindt Nederlandse ondernemers met elkaar en met opdrachtgevers uit het buitenland. TINL is een krachtig publiek netwerk dat het verdienvermogen van Nederland versterkt.

Eems Dollard Regio (EDR) is er voor informatie over ondernemen langs de Nederlands-Duitse grens. EDR is een Nederlands-Duits ontmoetingscentrum waar grensoverschrijdende bijeenkomsten en andere activiteiten plaatsvinden en talrijke grensoverschrijdende projecten op weg gebracht worden.

Je stevige positie in Nederland uitbouwen over de grens? Ga dan het gesprek aan met Angelique Moes en Bram Kruijt van de Oranjewoud Export Academy. Wij zijn er voor bedrijven zoals die van jou, die serieus werk willen maken van hun internationale ambities.

Business Couch

Wat kan een businesscoach voor jou betekenen?

Wees welkom op de business couches van de businesscoach. Zij stellen zich graag aan je voor, vertellen wat zij doen en hoe zij jou kunnen helpen met jouw ambities. Er zitten vier zeer ervaren (en aangeprezen) businesscoaches voor je klaar op de bank: Alex van Ginneken, Lean Schieving, Marte van Dijk en Marcel Romijn. Ieder met hun eigen expertise, ga het gesprek aan en wie weet helpen zij je verder in dat ene vraagstuk waar je al een tijd mee zit.

Kennistrein – het spoor voor ondernemers naar kennis

All aboard! Stap in de Kennistrein om meer te weten te komen over hoe je kan samenwerken met het onderwijs. Digitaliseringsprojecten of -vraagstukken lenen zich erg goed om samen met studenten of innovatiehubs op te pakken. Loop langs de verschillende ‘coupés’ om erachter te komen of het onderwijs jou verder kan helpen in jouw (digitaliserings) vraagstuk.

Communicatie & PR Quickscanbus

RTV Noord komt met haar ‘oude’ Expeditie Grunnen-busje naar het festivalplein. Sowieso leuk om de bus nog voor een laatste keer te bewonderen in het wild. Maar er is nog meer te doen…

Het commerciële team van RTV Noord, onder leiding van hoofd marketing en sales Date Hoiting, gaat met je in gesprek over hoe je je PR en communicatie doet. Via een quickscan kom je te weten waar kansen liggen om jouw boodschap nog beter over te laten komen.

GroBusiness coffeecorner

Kom langs en maak onder het genot van een lekker kopje koffie kennis met de business verkenners van GroBusiness.

GroBusiness ondersteunt Groningse ondernemers bij het realiseren van ambities en inspireren tot nieuwe plannen. Onze kracht: we zijn onafhankelijk, weten de weg naar gespecialiseerde begeleiding en kennen de financieringsmogelijkheden. We verbinden de initiatieven die er zijn en wijzen jou als ondernemer graag de weg. We delen ervaringen, kennis en expertise en ondersteunen jou bij de groei van je bedrijf. Elke vraag krijgt een antwoord, bij ons ga je niet van het kastje naar de muur. Hiermee hopen we als GroBusiness indirect bij te dragen aan meer banen, meer bedrijvigheid en een aantrekkelijker vestigingsklimaat, kortom: een leefbare en vitale provincie Groningen.

GroBusiness is een programma van Economic Board Groningen.

DJ Sebastian Davidson

Groningse DJ & Producer Sebastian Davidson is een invloedrijke artiest voor Armada Records, Amerika’s downtempo-label. Sebastian Davidson heeft meer dan 15 miljoen streams op Spotify met zijn eigen muziek en remixen voor artiesten als Armin van Buuren, Emancipator en nog veel meer.

De DJ-sessies van Sebastian Davidson zijn Balearic, chill & deep house music. Zijn sets brengen hem naar landen als Japan, Canada, de VS, Argentinië, de Arabische Emiraten en balearische strandclubs zoals de beste strandclubs van Ibiza: Blue Marlin Ibiza, Nassau Beach en Mambo Beach. En nu dus naar het Ondernemersfestival in De Toekomst in Scheemda!