Wildeman Storage & Logistics biedt werk aan 33 mensen in 3 opslagloodsen

jan 28, 2020 | Algemeen

33 mensen heeft Jos Wildeman aan het werk, in zijn drie opslagloodsen op het Chemie Park in Delfzijl, in Hoogezand en Farmsum. Zonder het GROEIfonds van Economic Board Groningen (EBG) en de RIG (Regionaal Investeringsfonds Groningen) was dit niet gelukt. Daarnaast heeft Wildeman gebruik gemaakt van de ArbeidsplaatsenregelinG van EBG voor 17 nieuwe arbeidsplaatsen die hij heeft gerealiseerd met zijn investeringen.

Loods voor de opslag van gevaarlijke stoffen

Het was 2015. Nederland kroop voorzichtig uit de economische crisis en Jos Wildeman uit Delfzijl besloot zijn jarenlange droom om voor zichzelf te beginnen, te verwezenlijken. “Ik had het idee om op het chemiepark in Delfzijl een opslagloods voor gevaarlijke stoffen te bouwen. De bedrijven op het chemiepark moesten daarvoor naar Veendam, Coevorden of Rotterdam. Ik wist dat er belangstelling voor zou zijn, maar had nog geen enkele toezegging op papier. Je weet hoe dat gaat in Groningen hè. Jos, bouw die loods eerst maar eens dan zien we daarna wel verder.”

RIG-subsidie biedt uitkomst

De bouw van de loods kostte in totaal € 1,2 miljoen. Wildeman had nog € 360.000 nodig om zijn loods echt te kunnen bouwen. Banken waren niet bereid om bij te springen, dus ging hij op zoek naar andere mogelijkheden. Die vond hij bij het Regionaal Investeringsfonds Groningen (RIG), dat bereid was hem subsidie te geven voor het resterende bedrag.

Containerterminal voor goederen

Eind 2015 stond er een super beveiligde, hypermoderne loods voor de opslag van gevaarlijke stoffen. “En nog steeds had ik geen klanten. Eén van de ondernemers op het chemiepark zei: ik wil wel bij je opslaan, maar bouw dan ook een containerterminal waar ik mijn goederen neer kan zetten. Ik had toen nog geen euro verdiend met de loods en moest alweer investeren in het volgende project. Dat kon ik doen met behulp van het GROEIfonds van Economic Board Groningen (EBG).”

GROEIfonds ziet kansen

Bedrijven die bij de bank geen lening kunnen krijgen, kunnen aankloppen bij het GROEIfonds. Tegen een relatief hoge rente, maar met aanzienlijk minder papierwerk, kunnen bedrijven hier terecht voor een lening. “Na wat onderhandelen over de hoogte van de rente hadden we een deal waarmee ik aan de slag kon. Met de lening van het GROEIfonds heb ik naast de loods op het chemiepark een containerterminal gebouwd. De ondernemer hield woord en huurde ruimte op de terminal en in de loods. En dat was het vliegwiel dat ik nodig had. In no time zat de loods vol.”

“Veel beter wordt het volgens mij niet”

“Ik vind mezelf het mooiste voorbeeld voor het EBG. Ze gaven me €360.000,-subsidie voor de bouw van de opslagloods op het chemiepark. Voor dat geld heb ik daar 8 mensen permanent aan het werk. Veel beter wordt het volgens mij niet.”

De loods op het chemiepark liep snel vol toen het eerste spreekwoordelijke schaap over de dam was. In de jaren daarna opende Wildeman nog een loods voor de opslag van gevaarlijke stoffen in Hoogezand. “Ik sprak toen ook al geregeld ondernemers die zeiden: Jos we hebben ook niet- gevaarlijke stoffen die we graag ergens op zouden willen slaan in de regio.”

Het voormalige pand van kabelfabrikant Draka in Farmsum bood uitkomst. “Dit gebouw stond al drie jaar leeg. Het is een gigantische oppervlakte. Te groot voor de meeste bedrijven. De gemeente Delfzijl en Groningen Seaports zaten ermee in de maag. Ik heb dit uiteindelijk relatief goedkoop over kunnen nemen.”

33 arbeidsplaatsen

Inmiddels biedt Wildeman Storage & Logistics werk aan 33 vaste, fulltime medewerkers. “We hebben mensen voor beveiliging, administratie, logistiek en laders en lossers. Ik heb voor 17 van deze mensen ook nog gebruik kunnen maken van de ArbeidsplaatsenregelinG van EBG. Dan krijg je € 5.000,-subsidie voor iedere werknemer die je voor langere tijd in vaste dienst neemt”, vertelt Wildeman.

Wildeman is blij met de mogelijkheden die hij dankzij subsidies en leningen in Groningen heeft gekregen. “Ik wilde altijd al voor mezelf beginnen. Als 6-jarige kweekte ik al groente in de tuin van mijn ouders. Die verkocht ik samen de eieren van onze kippen aan mensen in de buurt. Dit ging zo goed dat de kippen er niet tegenaan konden leggen en ik groente bij de groenteboer moest kopen om aan de vraag te voldoen”, blikt Wildeman terug.

Over het GROEIfonds en de ArbeidsplaatsenRegelinG

Het GROEIfonds biedt achtergestelde leningen voor of neemt een aandeel in bedrijven die in Noord-Groningen gevestigd zijn, zich daar willen vestigen of plannen met een aantoonbare economische impact in de regio hebben. Meer over het GROEIfonds >

Via de EBG ArbeidsplaatsenregelinG kun je tot € 5.000 vergoed krijgen per nieuwe arbeidsplaats, tot een maximum van € 25.000 per project. Meer over de EBG ArbeidsplaatsenregelinG >