Waterkwaliteit meten met sensoren en 5G technologie

aug 2, 2020 | Algemeen

In Noord- en Midden-Groningen gebeuren mooie dingen! In de video-serie ‘Met kop en schouders’ zet EBG een aantal ondernemers in the picture die hun verhaal doen. Hoewel ze werken in heel verschillende branches, hebben ze een paar dingen met elkaar gemeen: ze hebben ambitie, ze zijn succesvol en ze vallen op. Ze zijn trots om te ondernemen in onze regio. En ze hebben gebruik gemaakt van een van de regelingen van EBG. 

4D Data Services doet water- en luchtkwaliteitsmetingen. Het bedrijf heeft een 5G-pilot uitgevoerd binnen 5Groningen, programma van Economic Board Groningen. Eigenaren Mark de Wit en Wout van Wezel wilden onderzoeken of ze met behulp van 5G technologie betere, kleinere en energiezuinige watersensoren konden maken. En dat is gelukt!

Met 5G is het mogelijk om veel kleinere sensoren te maken dan voorheen. Een grote boei is niet meer nodig. “We leggen onze multi-sensor in het water en dan verstuurt de sensor signalen naar onze computer om verwerkt te worden”, legt Mark de Wit uit. “De technologie is heel geschikt voor waterschappen. Een van de toepassingen is bijvoorbeeld het vroegtijdig signaleren van een uitbraak van blauwalg, zodat een waterschap maatregelen kan nemen. 5Groningen heeft ons in contact gebracht met potentiële afnemers en met potentiële partners. We verwachten in de toekomst nog veel meer toepassingsmogelijkheden. Daar zijn we trots op!”

Over 5Groningen

Economic Board Groningen heeft het 5Groningen programma geïnitieerd om te onderzoeken hoe 5G nieuwe innovaties kan versnellen en creëren. Een belangrijk doel is om MKB-bedrijven in Noord- en Midden-Groningen koploper te maken in hun sector met behulp van 5G. Binnen het 5G fieldlab werken ondernemers en non-profit organisaties samen met experts uit de telecom, kennisinstellingen en overheid om toepassingen van 5G te testen. Kijk voor meer info op 5groningen.nl

Meer trotse ondernemers zien?

Bekijk alle afleveringen van Met kop en schouders.