Veelbelovende vloerenprinter M4FOUR start fabriek in Kolham

feb 2, 2017 | Algemeen

Met ondersteuning van het GROEIfonds van de Economic Board Groningen, de NOM en de provincie Groningen heeft M4FOUR een innovatieve vloerenprintfabriek op het industrieterrein Rengerspark in Kolham opgezet. Begin februari werd de fabriek in gebruik genomen.

Veel had het niet gescheeld of de fabriek waar grootformaat geprinte vinylvloeren worden geproduceerd had helemaal niet in Noord-Nederland gestaan. M4FOUR oriënteerde zich in Turkije, waar het al een kantoor in Istanbul had. Ook Denemarken, Duitsland en België waren in beeld. Met de hoge grondkosten en prijs van werknemers in Nederland lag vestiging hier niet onmiddellijk voor de hand, zegt Rob de Lange, een van de vier de initiatiefnemers van het project. 

Kolham eerste keus

Het was de financiële ondersteuning vanuit de fondsen die er voor het aardbevingsgebied zijn, die het viertal achter M4FOUR over de streep trok en deed besluiten voor Kolham te kiezen. Het GROEIfonds en de Noordelijke Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij NOM zijn nu partner in M4FOUR. De NOM is voor éénvijfde eigenaar.

Niet onlogisch

Bij de opening van de fabriek door Commissaris van de Koning René Paas uitte De Lange zijn tevredenheid over de gemaakte vestigingskeuze. Hij zei dat M4FOUR zich thuis voelt in het Groningse. Ook weer niet helemaal onlogisch, want het bedrijf waar M4FOUR uit voortkomt was al in Hoogezand gevestigd.

Hooggespannen

Het was niet het enige waar De Lange positief over was, want de verwachtingen die de initiatiefnemers hebben van hun product en de markt ervoor zijn hooggespannen. “De Europese vloerenmarkt is zo verschrikkelijk groot”, zegt De Lange overtuigd. “Wanneer we één promille ervan in bezit krijgen, dan zullen we al nauwelijks aan de vraag kunnen voldoen. Maar we laten ons hoofd niet op hol  brengen door de grote getallen. Eerst maar eens uitleggen wie we zijn en wat we doen.”

Grootformaat

Al een jaar of vijf werken De Lange en zijn kompanen aan het idee om snel en in grootformaat vinylvloeren met eigen ontwerp opdruk te produceren. Samen met vloerenfabrikant Forbo uit Coevorden werd succesvol gepionierd met een grote vloerenprinter.

 

Snelle levering

Ze wilden een printstraat bouwen waar tientallen meters lange banen vinyl geprint kunnen worden die naast elkaar gelegd in ontwerp en kleur precies aansluiten. De Lange: “Technisch moest het allemaal naar een hoger niveau en de lengte van de straat moest terug. Ook de productiesnelheid moest omhoog, want de markt wil gewoon snelle levering.”

Testfase

Na een geslaagde testfase werd in Italië een printmachine besteld, uit Duitsland kwamen de overige machineonderdelen. Inmiddels was Kolham als vestigingsplaats in beeld, waar op het Rengerspark aan de A7 een loods werd betrokken. Alles bij elkaar is nu zo”n drie miljoen euro geïnvesteerd in het project.

Fun en functie

“We zijn begonnen vanuit “fun”. Nu zetten we ook in op functie,” aldus De Lange. Omdat vinylvloeren goed schoon zijn te houden komen ze de hygiëne ten goede, wat ze geschikt voor ziekenhuizen. Omdat de printer van M4FOUR iedere soort print kan maken ziet het bedrijf ook allerlei mogelijkheden voor bijvoorbeeld routering en marketing.

Gekke vloeren

“We hebben enige naam opgebouwd door hele gekke vloeren te maken.” Voor een verbandwisselkamer van het Brandwondencentrum in het Martiniziekenhuis werd een vloer als een vissenkom gemaakt en een architect betrokken bij de bouw van een hotel in Praag vroeg het bedrijf om extravagante vloeren voor het interieur, waar schilderijen doorliepen van de wand over de vloeren.      

Vloerenapp

M4FOUR zit nu nog vooral in de hoge marktsegment van architecten en interieurontwerpers bijvoorbeeld. Op termijn van een jaar wordt ook de consumentenmarkt ontgonnen. M4FOUR heeft een ideaalbeeld voor ogen van de klant die met een app op zijn telefoon een vloerontwerp doorstuurt voor een kinderkamer en een dag later de vloer krijgt bezorgd.

Zwarte cijfers

Rond september verwacht M4FOUR al zwarte cijfers te schrijven. Nu werken er twaalf man bij de onderneming, die op korte termijn een verdubbeling van het aantal medewerkers is voorziet.