Update financieringen: ondernemers goed geholpen door EBG

jul 14, 2016 | Algemeen

Sinds de oprichting van de Economic Board Groningen (EBG) in maart 2015 hebben we al veel ondernemers kunnen helpen. Een korte update over alle financieringen tot nu toe.
 

‘Voorloopregelingen’

Voordat ons eigen GROEIfonds in juni open ging, hebben we gezorgd dat het geld voor kredieten zo snel mogelijk via regelingen van derden beschikbaar kwam voor ondernemers. Vanuit deze zogenaamde voorloopregelingen – Regionale Investeringssteun Groningen (RIG), Ondernemersimpuls Noord-Groningen, Kredietunies Groningen en Eemsregio, NOM – is op dit moment bijna € 11 miljoen uitgezet. Met alleen al de bijdrage vanuit de RIG zijn 150 arbeidsplaatsen gemoeid. Vanuit Ondernemersimpuls Noord-Groningen is € 400.000 weggezet van de vijf ton die beschikbaar zijn. Momenteel onderzoeken we of we de regeling onder dezelfde voorwaarden kunnen voortzetten.

 

GROEIfonds

De lancering van het GROEIfonds, dat open is sinds 15 juni, is succesvol verlopen. Er is sindsdien – dus in een maand tijd – €25-30 miljoen aangevraagd door 45 ondernemers. Deze aanvragen worden waarschijnlijk niet allemaal gehonoreerd dus er blijft nog genoeg geld over van de € 40 miljoen voor andere ondernemers. De eerste campagne voor naamsbekendheid richtte zich vooral op ondernemers in Noord-Groningen; na de zomer willen we ook ondernemers van buiten de regio interesseren.
 

Ondernemershuis Noord-Groningen

Ondernemershuis Noord-Groningen draait ongeveer een jaar op volle toeren. Sindsdien zijn er 120 ondernemers geholpen bij het fijn slijpen van hun plannen en deze geschikt te maken voor een financieringsaanvraag. Dit is ook volop gelukt. Bijna een kwart van de ondernemers heeft dankzij de hulp van het Ondernemershuis een financiering gekregen en een belangrijk deel ontwikkelt de plannen nu verder.

Natuurlijk zijn  er ook ondernemers die te horen kregen dat hun plannen niet scherp genoeg waren om uit te voeren. In eerste instantie misschien niet fijn om te horen, maar zo zijn ze wel behoed voor onverstandige investeringen.
 

Voucherregeling

Het schrijven van een goed businessplan kan lastig zijn. Daarom kunnen ondernemers in Noord-Groningen op kosten van EBG hulp inschakelen. Dit kan gratis bij Ondernemershuis Noord-Groningen, maar als ze liever met een andere adviseur samenwerken maken we dat ook mogelijk. Daarvoor hebben we de voucherregeling in het leven geroepen. Met deze voucher, die aan te vragen is bij SNN, krijgen ondernemers de helft van de advieskosten vergoed tot een maximum van € 2500. Er zijn 3 vouchers verstrekt en 2 in behandeling.