Twee proeven van start met zelfrijdend vervoer Eemshaven en Loppersum

apr 23, 2017 | Algemeen

Vanaf half mei gaan twee proeven van start met zelfrijdend vervoer in de Eemshaven en Loppersum. Het gaat hier om busjes die zonder bestuurder op een afgeschermd traject rijden. In september 2016 tekenden de drie noordelijke provincies met de gemeente Ooststellingwerf een intentieverklaring om Noord-Nederland hét testgebied voor zelfrijdend autonoom vervoer te maken. De eerste proef vond plaats in Appelscha.

Nu komen er ook proeven in de provincie Groningen. Bij deze proeven zijn veel partijen betrokken: de provincie Groningen, Groningen Seaports, 5Groningen van de Economic Board Groningen, de gemeenten Eemsmond en Loppersum, Arriva, Green Dino/Robottuner en de Hanzehogeschool. Samen zetten ze vrijdag 21 april in de Eemshaven hun handtekening onder een samenwerkingsverband.

Eemshaven

Vanaf mei vinden in de Eemshaven in een afgeschermd gebied verschillende proeven met zelfrijdende voertuigen van verschillende leveranciers plaats. Zo wordt er getest met het rijden onder verschillende weersomstandigheden. Met behulp van een simulator worden nieuwe proeven voorbereid en kunnen verschillende verkeersituaties worden nagebootst. Het is voor het eerst dat op deze manier meerdere voertuigleveranciers in één testgebied proeven uitvoeren. Het eerste voertuig dat in de Eemshaven komt testen, is van leverancier EasyMile.

Loppersum

Het voertuig van EasyMile wordt tijdens de testperiode ook een aantal keren naar de testomgeving van 5Groningen op het Zerniketerrein gebracht, het zogenoemde ‘living lab’. Hier kunnen tests worden uitgevoerd in combinatie met 5G-techniek. Later dit jaar worden deze tests ook in een praktijkomgeving uitgevoerd. Loppersum is de eerste plek in Europa, waar op deze manier wordt getest met een combinatie van zelfrijdend vervoer en 5G-techniek. De 5G-techniek kan de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer sterk versnellen.

Proefregio

De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe tekenden september vorig jaar samen met de gemeente Ooststellingwerf een intentieverklaring, waarmee ze Noord-Nederland op de kaart zetten als dé proefregio voor zelfrijdend vervoer. Toen werd ook de eerste proef uitgevoerd in Appelscha.  De drie provincies en de gemeente Ooststellingwerf zien zelfrijdend vervoer als een slimme, veilige en schone vorm van openbaar vervoer, die inwoners en voorzieningen op het platteland met elkaar verbindt. Het vergroot de sociale mobiliteit en draagt bij aan de verbetering van de leefbaarheid op het platteland.