Trillingssensoren in Walfriduskerk in Bedum – start 5G-pilot op locatie

dec 19, 2018 | Algemeen

In de toren van de Walfriduskerk in Bedum zijn vandaag 5 trillingssensoren geplaatst. De sensoren in de kerk vormen het begin van een 5G-pilot in het aardbevingsgebied. Er is een dashboard gerealiseerd waarop alle meetgegevens van de trillingssensoren realtime binnen komen. Binnen deze 5G-pilot van 5Groningen werken MUG Ingenieursbureau en Omnidots nauw met elkaar samen. 5Groningen is onderdeel van Economic Board Groningen.

Binnen de 5G-pilot wordt gewerkt aan één dashboard waarop alle meetgegevens van de trillingssensoren binnen komen, zodat de verschillende gegevens in één oogopslag inzichtelijk zijn en er verbanden kunnen worden gelegd. Volgens Hans Hainje van MUG Ingenieursbureau is het erg waardevol om trilling te kunnen koppelen aan bepaalde kenmerken, zoals de ouderdom van een gebouw, basisregistratie adressen en gebouwen en/of geotechnische profielen.

MUG Ingenieursbureau en Omnidots vullen elkaar goed aan. MUG Ingenieursbureau denkt vanuit de gebruikers en de toepassing. Omnidots is specialist op het gebied van trillingssensoren en levert de sensoren. Binnen de pilot leveren ook andere partijen uit het 5Groningen programma een relevante bijdrage. Vodafone stelt de NarrowBand-Internet of Things verbindingen beschikbaar. De Rijksuniversiteit Groningen vervult een ondersteunende rol op ICT infra gebied.

Jan Hilboezen, kerkrentmeester van de Walfriduskerk in Bedum is blij dat MUG en Omnidots voor dit gebouw gekozen hebben. “We zijn trots op deze kerk en willen graag dat deze in stand blijft. Aan een historisch gebouw zoals deze heb je best wel wat onderhoud. Als noodzakelijk onderhoud het gevolg is van trillingsschade, is het goed dat je de oorzaak kunt vaststellen. Deze sensoren stellen ons in staat dit te monitoren.”

Luister naar het interview op RTV Noord (vanaf minuut 18:55)

Lees meer over deze pilot >> 5g-monitoring-in-bouw-en-infra