Topmanagers en Founding Fathers ondertekenen 5Groningen convenant in Den Haag

jun 9, 2016 | Algemeen

Op het ministerie van Economische Zaken waren donderdagmiddag 9 juni de topmanagers en Founding Fathers van het 5Groningen initiatief verzameld voor de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst (‘convenant’). Noord-Groningen krijgt de primeur van een 5G Fieldlab, waarbij op diverse plaatsen in het gebied allerlei toepassingen worden getest met het mobiele internet van morgen. Partijen die in de telecommarkt normaliter elkaars concurrent zijn, zoals Huawei en Ericsson of KPN en Vodafone, zetten nu samen de schouders onder de realisatie van dit unieke voornemen. Ze worden daarin versterkt door een aantal topinstituten op het gebied van kennis en onderzoek, zoals SURF, TNO, RUG en Hanzehogeschool. En Agentschap Telecom, onderdeel van EZ, biedt de ruimte om met tijdelijke frequenties te experimenteren.

In zijn welkomstwoord ging Mark Dierikx, directeur-generaal Energie, Telecom en Mededinging bij EZ, in op de bijzondere samenwerking in 5Groningen en de brede support die het ministerie hieraan geeft. Bij EZ is nog niet eerder een contract voorbij gekomen dat al deze partijen verbindt aan zo’n bijzonder initiatief. Marco Smit legde vervolgens uit wat de Economic Board Groningen (EBG) wil bereiken in Noord-Groningen aan de hand van het verhaal van Wilco Stollenga, een tweedejaarsstudent werktuigbouwkunde aan de Hanzehogeschool, die met een compagnon een dronebedrijf is gestart voor agrarische toepassingen (www.agrifly.nl). Als zoon van een akkerbouwer uit Eppenhuizen, ziet hij met breedband en 5G allerlei nieuwe kansen voor zijn bedrijf en voor de akkerbouwers in de regio.

Tijdens de tekenceremonie werden door Jacob Groote (KPN), Patrick van der Spek (Vodafone), Rob Wolters (Ericsson) en Wonder Wang (Huawei) tien handtekeningen onder evenzovele exemplaren van het convenant gezet. Vanuit TNO tekende Henk-Jan de Vink, en Erik Fledderus deed dit namens SURF. Peter Spijkerman van Agentschap Telecom, Henk Pijlman (Hanzehogeschool) en Jan de Jeu (RUG) zetten daarna hun handtekening alvorens last-but-not-least Marco Smit (EBG) het tiental completeerde. Met een goed verzorgde borrel inclusief de onmisbare hapjes werd deze gedenkwaardige middag informeel met een aantal mooie gesprekken beëindigd.