Terugblik op 2019: het geld raakt de klei!

jan 29, 2020 | Algemeen

Economic Board Groningen (EBG) is in 2015 opgericht met een duidelijk doel: we willen de bedrijvigheid in Noord- en Midden-Groningen laten groeien en bijdragen aan versterking van het sociaaleconomisch fundament. Meer banen en meer bedrijvigheid. Tot en met december 2019 hebben we meer dan 135 bedrijven verder geholpen met financiering. Dit zorgde voor ruim 965 nieuwe banen.

Nieuw bestuurslid Akke Groenewoud

In 2019 is Akke Groenewoud, voorheen adjunct-directeur bij werkgeverskoepel VNO-NCW en MKB Noord, aangesteld als nieuw bestuurslid van Economic Board Groningen (EBG). Samen met Emme Groot vormt zij sinds 17 juni 2019 het dagelijks bestuur van EBG.

Meer banen en bedrijvigheid

Tot en met 2019 zorgde EBG voor 965 nieuwe banen. En 14 bedrijven zijn in dit gebied geland, mede dankzij acquisitie van EBG. In 2019 hebben we een vierde MOI Community opgericht, samen met Groningen Seaports: MOI Offshore Energy. Drie van onze medewerkers bezochten in 2019 meer dan 300 ondernemers. En steeds meer ondernemers weten EBG, de MOI-werkplekken én elkaar nu te vinden.

Toekomstmuziek

In dit jaarverslag ziet u de resultaten tot en met 2019. Sommige resultaten zijn nu nog niet zichtbaar, want het gaat vaak om de lange termijn. Zo zijn wij ervan overtuigd dat een investering in het onderwijs een must is om deze regio een economische boost te geven, nu en in de toekomst. Ook investeerden we in 2019 in een grote internationale wedstrijd: de Sustainable Industry Challenge. Dit werd een groot succes, mede doordat we de samenwerking hebben opgezocht met partners uit de regio. Meer dan 200 bedrijven vanuit de hele wereld schreven zich in voor de wedstrijd. Een prachtig resultaat, maar het échte resultaat komt nog: we verwachten hiermee samen met onze partners bedrijven naar onze regio te trekken en op die manier te zorgen voor meer banen en bedrijvigheid. De winnaar CFK Recycling uit Duitsland gaat in ieder geval samen met Teijin Aramid een pilot in het gebied starten met het prijzengeld.

Fullswing door in 2020

Het komende jaar is het laatste jaar dat Economic Board Groningen in de huidige vorm bestaat. Komend jaar onderzoeken we hoe we de lopende programma’s het beste kunnen borgen. Ook in 2020 kunnen ondernemers bij ons terecht voor geld, advies en hulp bij vestiging in Noord- of Midden-Groningen. We gaan komend jaar in elk geval fullswing door!

Akke Groenewoud en Emme Groot
Bestuur Economic Board Groningen