Staalbedrijf Van Merksteijn krijgt 7,5 miljoen euro subsidie voor vestiging in de Eemshaven

mrt 18, 2019 | Algemeen

Staalbedrijf Van Merksteijn uit Almelo krijgt 7,5 miljoen euro subsidie voor de vestiging van een nieuwe productiefabriek voor walsdraad in de Eemshaven. Het gaat om een forse investering, waarmee 280 directe arbeidsplaatsen worden gecreëerd. De subsidie wordt toegekend vanuit de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG). Voor de uitvoering van de RIG heeft Economic Board Groningen (EBG) 15 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Van Merksteijn uit Almelo is een van de grootste producenten van wapeningsstaal en hekwerken ter wereld. Bijzonder is dat de nieuwe fabriek walsdraad gaat maken van staalschroot. Een mooie manier om staalafval te hergebruiken. Naast een fors lager energieverbruik leveren de innovaties in het productieproces een besparing van de CO2-uitstoot op.

Patrick Brouns, gedeputeerde economie van de provincie Groningen, is blij met deze aanwinst voor de industrie in Groningen. “Het komt niet vaak voor dat een Nederlands bedrijf een dergelijke grote investering aandurft. Dat Van Merksteijn kiest voor de Eemshaven onderstreept ons goede vestigingsklimaat voor de industrie. Ook past de zeer moderne fabriek goed in onze ambities voor een duurzame en circulaire economie.”

De toekenning van een bijdrage uit RIG komt tot stand na een intensief onderzoek, met name op de bijdrage aan CO2-besparing en circulaire economie. Van Merksteijn koos voor de Eemshaven vanwege onder meer “de goede bereikbaarheid en de beschikbaarheid van gekwalificeerd en gemotiveerd personeel”. De fabriek in de Eemshaven komt op 50 hectare grond. De bouw van de fabriek gaat 2,5 jaar duren. De fabriek wordt in 2021 in gebruik genomen.

Over de RIG

De doelstelling van de RIG is om een impuls te geven aan het vestigingsklimaat en werkgelegenheid voor industriële bedrijven in de Eemsdelta en op de Campus Groningen. Voor de uitvoering van de RIG is in 2014 in totaal € 40 miljoen beschikbaar gesteld door het ministerie van Economische Zaken, de Economic Board Groningen (EBG) en de provincie Groningen uit het Ruimtelijk Economisch Programma. Vanuit het Nationaal Programma Groningen is € 12 miljoen toegevoegd. De RIG maakt deel uit van het programma van de EBG en van het provinciale programma Groningen@Work 2016-2019, dat als doel heeft de regio economisch versterken en daarmee zo veel mogelijk Groningers aan het werk te helpen. Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) voert de RIG namens de provincie uit.