Timmerfabriek Oomkens BV in Middelstum gaat het productieproces van het vervaardigen van houten kozijnen vooruitstrevend moderniseren, om klanten beter te kunnen bedienen. Het productieproces wordt omgevormd van traditioneel naar computergestuurd en er komt een houtskeletbouwstraat in een nieuwe loods. Als resultaat kan het bedrijf straks complete gevelelementen leveren, inclusief afgelakte en van beglazing voorziene kozijnen. Klanten kunnen daarmee op de bouwplaats meer snelheid maken en er is minder kans op schade en fouten. Oomkens schuift daarmee op van timmerfabriek naar gevelproducent, en gaat daarbij samenwerken met een glasbedrijf in de regio. De modernisering levert 7 fte extra op, bovenop het behoud van 19 bestaande fte. De modernisering is mede mogelijk door een subsidie van 532.657 euro uit de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG).
Timmerfabriek Oomkens is sinds 1995 gevestigd in Middelstum, waar het een van de grootste werkgevers is. Het bedrijf produceert nu op traditionele wijze met verouderde machines en een verouderd productieproces. Directeur Oomkens (62 jaar): “Ik stond voor de keuze om op deze manier door te gaan en dan over een aantal jaar te stoppen of nu te moderniseren met hulp van een nieuwe bedrijfsleider Sebastian Jünemann. Mijn keuze viel op het laatste, om zo de onderneming bestaansrecht en een duurzame toekomst te geven”. Na de modernisering is Oomkens de eerste en enige partij in de regio die machinaal houten deuren kan produceren en binnen dat proces de kozijnen ook kan beglazen.
Omscholing en vergroening
De huidige medewerkers worden omgeschoold tot operators, zodat zij straks het geavanceerde productiecentrum kunnen bedienen. De modernisering draagt ook bij aan de vergroening van het productieproces. Dit blijkt onder meer uit het aanzienlijk lagere energieverbruik van het nieuwe productieproces; dit neemt af met meer dan de helft.
Over de RIG
De doelstelling van de RIG is om een impuls te geven aan het vestigingsklimaat en werkgelegenheid voor industriële bedrijven in de Eemsdelta en op het Zernike Science Park. Voor de uitvoering van de RIG is in 2014 in totaal € 40 miljoen beschikbaar gesteld door het ministerie van Economische Zaken, de Economic Board Groningen (EBG) en de provincie Groningen uit het Ruimtelijk Economisch Programma. De RIG maakt deel uit van het programma van de EBG en van het provinciale programma Groningen@Work 2016-2019, dat als doel heeft zoveel mogelijk Groningers aan het werk te krijgen. Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) voert namens de provincie de RIG uit.