Ruim 3300 scholieren in aardbevingsgebied digitaal geletterd

jul 30, 2018 | Algemeen

In opdracht van Economic Board Groningen (EBG) heeft ITurnIT in de afgelopen anderhalf jaar ruim 3300 leerlingen in Primair Onderwijs (PO) en Voortgezet Onderwijs (VO) digitaal geletterd gemaakt. ITurnIT helpt basis- en middelbare scholen om digitale geletterdheid een plaats te geven in het onderwijs. Door docenten op te leiden worden projecten omtrent digitale geletterdheid geïntegreerd in bij de scholen. Voor EBG ontwikkelde ITurnIT een programma, 33 scholen deden mee aan de pilot.

Digitale voorsprong

EBG wil Noord-Groningen een boost geven met het lesprogramma en de ondernemers en werknemers van de toekomst in de regio houden. Daarnaast is het belangrijk om al jong ‘21th century skills’ te leren, om voorbereid te zijn op de toekomst waarbij de voorspelling is dat geen enkele sector meer werkt zonder ICT. Michelle Moret, programma manager Onderwijs bij EBG: “EBG investeert in onderwijs én een ondernemende cultuur van jongeren. Het ontwikkelen van ICT vaardigheden is één van de speerpunten daarbinnen. ICT onderwijs wordt in de toekomst verplicht op scholen. Door dit nu al aan te bieden aan leerlingen in Noord-Groningen geven we deze kinderen een voorsprong.”

Ruim 3300 leerlingen

Het lesprogramma is gestart als pilot bij 33 scholen in zowel PO als VO. Er hebben 60 docenten en 3300 leerlingen meegedaan aan de pilot. ITurnIT heeft in eerste instantie zelf de lessen verzorgd, maar bij het grootste gedeelte van de scholen hebben de docenten het programma zelf overgenomen. ​​​​​​​Robert Adema van ITurnIT: “Dankzij EBG hebben wij de kans gekregen samen met de scholen uit Noord-Groningen een implementatie traject te ontwikkelen omtrent digitale geletterdheid. Hiermee stellen wij scholen in staat zelfstandig met digitale geletterdheid aan de slag te gaan.

Feestelijke afsluiting

Om het grote succes feestelijk af te sluiten zijn op verschillende scholen eindfeesten georganiseerd. Zo hebben de leerlingen van de Triangel in Appingedam hun ouders geleerd filmpjes te maken en hebben de leerlingen van de Regenboog in Bedum elkaar levend geprogrammeerd. Door het succes van de pilot wil EBG dit een vervolg geven.