Bijeenkomst Road2Export

nov 2, 2017 | Algemeen

Road2Export

Nederland is klein, waarom niet groot denken? Daarom organiseerden Economic Board Groningen en de Kamer van Koophandel Road2Export. Een middag met interessante ervaringsverhalen van succesvolle ondernemers, een boeiende presentatie van Hans Nijland en interactieve rondetafelgesprekken. Meer dan 45 ondernemers en geïnteresseerden kwamen donderdag 2 november naar Garnwerd aan Zee om zich te laten informeren over exportmogelijkheden.

Exportkansen voor het Noorden

“Nederland doet het akelig goed als het om export gaat”, aldus Rikus Stuut, de exportconsulent van de KvK. “In Noord-Nederland lopen we een kwart achter”. Kansen genoeg voor het Noorden dus. Dit was ook de conclusie van de ondernemers met exportervaring die hun visie gaven tijdens de paneldiscussie. René Bolhuis van Horus: “Mijn belangrijkste les is toch geweest om me heel goed te verdiepen in het land, de cultuur en de mensen”. Marcel Baanders van Baanders Export BV begeleidt al meer dan 15 jaar bedrijven met exportwensen en geeft aan dat een netwerk ter plaatste erg belangrijk is. Bert Valkema van Valkema Machinery verhandelt tweedehands bouwmachines over de grens. Van de Poolcirkel tot Taiwan koopt hij in en levert hij uit: “Met altijd een tussenstop in Bedum”. Ook FC Groningen-directeur Hans Nijland vertelde uitgebreid over zijn exportervaring: onderhandelingen rond de transfer van Luis Suarez en Ritsu Doan.

Na een korte pauze konden de deelnemers aansluiten bij de verschillende rondetafelgesprekken, daar kon men terecht met praktische vragen over bijvoorbeeld wetten, regels, talen en cultuurverschillen.

Subsidie en ondersteuning

Zowel Economic Board Groningen als de ondernemers die over hun ervaringen hebben verteld, zijn overtuigd van de kansen voor ondernemers in Noord-Groningen. Michelle Moret: “We stimuleren vanuit EBG deelname aan een speciaal programma waarbij studenten van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek kunnen doen naar specifieke vragen met betrekking tot export, maar er zijn ook verschillende regelingen. Daar wordt ook over verteld. Zo wordt export beter bereikbaar. Dat biedt niet alleen kansen voor de bedrijven zelf, maar zeker ook voor het gebied.”