Road2Export: alles over exportkansen voor ondernemers in Noord-Groningen

okt 15, 2017 | Algemeen

Op donderdag 2 november houden de Kamer van Koophandel en Economic Board Groningen (EBG) in Garnwerd aan Zee een bijeenkomst voor ondernemers die geïnteresseerd zijn in export.

Er liggen voor ondernemers veel kansen over de grens, weet Michelle Moret, programmamanager bij EBG: “Uit een recent onderzoek is gebleken dat de export in Noord-Groningen achterblijft in vergelijking met de rest van Nederland. Dat vinden we zonde, want er zijn hier juist veel bedrijven die betekenisvolle diensten en producten kunnen aanbieden in het buitenland.”

Praktijkervaring delen

De bijeenkomst Road2Export wil graag theorie, maar juist ook praktijkervaring delen met geïnteresseerde ondernemers die overwegen te gaan exporteren of hun exportactiviteiten willen uitbreiden. Daarom zijn er rondetafelgesprekken waar onder andere ondernemers aanschuiven die hun sporen in export al ruimschoots hebben verdiend.

Verdieping en juridische basis

Een van die ondernemers is Bert Valkema van Valkema Machinery. Valkema koopt en verkoopt machines van over de hele wereld vanuit zijn standplaats Bedum. Een leerzame ervaring, zo vertelt hij: “Mijn belangrijkste les is toch geweest om me heel goed te verdiepen in het land, de cultuur en de mensen. Als je daar kennis van neemt, snap je beter wat werkt, wat niet en waarom.” Tegelijkertijd is het ook ontzettend van belang alles juridisch goed dicht te zetten, vindt hij. “Ik heb, samen met een jurist, veel aandacht besteed aan sluitende koopcontracten die absoluut geen grijze gebieden kennen. Mocht er dan een keer iets misgaan, dan ben ik zo goed mogelijk beschermd. Want helemaal risicoloos is exporteren natuurlijk niet.”

Concurrenten bestaan niet

Een andere belangrijke tip aan ondernemers die kansen willen verkennen over de grens is volgens Bolhuis om het begrip concurrentie los te laten: “Zie concurrenten als mogelijke samenwerkingspartners. Zij hebben vaak al een waardevol verkoopnetwerk ter plaatse, bijvoorbeeld. Als je dat zelf moet optuigen, kost dat veel tijd en veel geld. Wij kijken dan naar hoe we kunnen samenwerken, waar we complementair zijn in onze diensten en producten; dan maak je mooie stappen, hebben wij ondervonden.”

Budget is belangrijk

Dat het netwerk ter plaatse heel belangrijk is, weet ook Marcel Baanders. Hij begeleidt al vijftien jaar bedrijven die willen exporteren naar Duitsland. “Wij zijn doeners. Dus als een ondernemer zijn producten in de Duitse markt wil wegzetten, dan stappen we samen in de auto en gaan we. Het leggen van contacten is het belangrijkst en daar hebben we er veel van, met name in de retailsector.” Grootste misser is wat Baanders betreft dat ondernemers nog wel eens de stap over de grens willen gaan maken zonder budget. “Dat werkt niet. Het leggen van contacten, het opzetten van een salesnetwerk, maar ook de aanpassingen binnen het bedrijf zijn kostbaar. Gelukkig zijn er interessante regelingen die een gedeelte van die kosten kunnen opvangen.”

Subsidie en ondersteuning

Zowel Economic Board Groningen als de ondernemers die over hun ervaringen komen vertellen, zijn overtuigd van de kansen voor ondernemers in Noord-Groningen. Michelle Moret: “We stimuleren vanuit EBG deelname aan een speciaal programma waarbij studenten van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek kunnen doen naar specifieke vragen met betrekking tot export, maar er zijn ook verschillende regelingen. Daar wordt ook over verteld. Zo wordt export beter bereikbaar. Dat biedt niet alleen kansen voor de bedrijven zelf, maar zeker ook voor het gebied.”