Een wereld op zich, die van maatwerkproducerende bedrijven. Want: elk product staat op zichzelf en is net iets anders dan de voorganger of de opvolger. Denk bijvoorbeeld aan fabrieken waar keukenbladen worden gemaakt; altijd een andere maat, net een andere vorm of ander materiaal. Het beheersen van dat productieproces is niet makkelijk en gaat nog steeds vaak handmatig, of met aan elkaar geknoopte systemen. Niek Oost van Produvar vond daar tien jaar geleden een oplossing voor en is deze nu aan het doorontwikkelen met behulp van de Innovatieregeling van Economic Board Groningen.
Produceren op maat is een groeimarkt
Er wordt steeds meer op maat gemaakt en er is steeds minder massaproductie, signaleert Oost: “Daarmee zitten we met onze software in een groeimarkt. Maatwerkproductie wordt goedkoper, dus laagdrempeliger. Daardoor willen steeds meer mensen juist een op maat gemaakt product, in plaats van eentje uit een massa.” Het product dat Oost en zijn vier medewerkers maken, speelt in op het nog makkelijker maken van productie op maat. “Tien jaar geleden zocht ik samen met een bedrijf in maatwerkproductie naar een systeem dat een gedeelte van hun processen kon automatiseren. We konden het niet vinden en ik besloot het zelf te gaan bouwen. Dat was de voorloper van ons huidige product waarmee eigenlijk alles geautomatiseerd kan worden, van offerte tot de factuur en alles daartussen. Onze software stuurt ook machines aan, bijvoorbeeld.”
Automatisering bespaart, maar voorkomt ook fouten
Het automatiseren van processen scheelt tijd en daarmee geld. Maar met name bij bedrijven die maatwerk moeten leveren, voorkomt automatisering vooral ook fouten. Oost: “In ons pakket wordt maar één keer data ingegeven. Die data wordt vervolgens in het gehele proces gebruikt. Op dit moment werken veel fabrieken nog met verschillende systemen waardoor bijvoorbeeld afmetingen en andere specificaties verschillende keren moeten worden ingevoerd. Dat is natuurlijk heel erg foutgevoelig. Wij beslaan nu een groot deel van de productieketen met ons product en willen dat verder uitbreiden.”
Doorontwikkeling en verankeren van kennis
De reden voor de aanvraag van de innovatiesubsidie was eigenlijk tweeledig, legt Oost uit. “Enerzijds wilden we graag verder onderzoek doen naar de mogelijkheden om onze software nog beter te laten aansluiten bij andere systemen. Denk aan projecten in de bouw: daar werken verschillende partijen samen in één ontwerp, aangeleverd door de architect. Ze verrijken dat ontwerp allemaal met het stukje expertise dat zij kunnen leveren en tekenen dat er letterlijk in. Wij willen die data gelijk kunnen verwerken in ons systeem. Maar anderzijds wilden we de kennis die we tot nu toe hebben opgedaan uitbreiden en vastleggen binnen de organisatie. Ofwel: onze medewerkers de tijd en ruimte geven om meer onderzoek te doen, maar ze ook actief te voeden met de kennis van de seniors.”
Innovatie schiet er vaak bij in
Dankzij de innovatieregeling van EBG zijn beide processen inmiddels in volle gang. “Helemaal gezien onze branche is het zo belangrijk meters te kunnen maken. Softwareontwikkeling gaat heel snel en mede door onze internationale focus, moeten we onze concurrentie voorblijven. Innovatie en het verankeren van kennis zijn typisch dingen die er in de dagelijkse werkdag niet van komen. Door deze subsidie hebben we daar tijd voor kunnen maken. Het betekent voor ons dat we onze internationale ambities sneller kunnen waarmaken omdat we bijvoorbeeld beter kunnen aansluiten op meer soorten machines, maar ook omdat de kennis binnen het bedrijf is vergroot en we daarmee complexere vraagstukken aankunnen. Beide processen hadden zeker langer geduurd zonder deze subsidie.”
Niek Oost
“De Innovatieregeling heeft ons in staat gesteld te investeren in kennisvergroting en kennisoverdracht binnen ons groeiende bedrijf. Hierdoor kunnen we complexere opdrachten aannemen en een uiteindelijk een grotere markt bedienen met onze softwareoplossingen voor maatwerkproductiebedrijven.”