Passe Partout in Appingedam: “Wij zijn 24 uur per dag met de zaak bezig.”

apr 30, 2019 | Algemeen

De zaken gaan goed bij Passe Partout. Jos Rosema en Wijndelt Schipper, partners en compagnons, kijken tevreden om zich heen. De bowlingbaan in Appingedam ging twee keer failliet voordat het koppel zich in 2011 op de zaak stortte. Inmiddels hebben ze het pand zelfs gekocht, mede dankzij de Ondernemersimpuls van Economic Board Groningen. Het geheim van hun succes? Heel hard werken.

Ter overname aangeboden

“Wat moet je dan doen?”, lacht Rosema. “Op de bank zitten en tv kijken? Dan ben ik liever hier.” Schipper knikt instemmend. Al acht jaar zijn ze hier elke dag, behalve als ze op vakantie zijn. Dan wordt de zaak gerund door hun personeel: inmiddels werken er achttien enthousiaste parttimers, allemaal uit de regio.

Dat ze deze zaak acht jaar geleden op het spoor kwamen was meer toeval dan strategie. Schipper: “We waren op zoek naar iets voor onszelf. Een restaurant of eetcafé, bijvoorbeeld. Op een avond gingen we bowlen in Groningen met mijn ouders. Op de weg terug noemde Jos dat hij het jammer vond dat er niet zoiets in Appingedam was. Dat was er wel, zei ik. Alleen die zaak was failliet.” Het stel besloot er direct heen te rijden om even te kijken. Op de deur hing een briefje waarop stond dat de zaak ter overname beschikbaar was en een 06-nummer.

Iedereen kan bowlen

De volgende dag legden Schipper en Rosema contact en ze wisten gelijk: dit is perfect voor ons. Ze regelden een financiering, kregen de sleutels en gingen samen met vrienden en familie aan de slag om de zaak grondig te verbouwen en moderniseren. Sinds de heropening loopt het storm. “Natuurlijk is het een risico als een zaak al twee keer failliet is gegaan, daarom hebben wij het over een andere boeg gegooid. We hebben geïnvesteerd in een fijne sfeer en een goede keuken, zodat we een heerlijk buffet kunnen serveren. Onze klanten komen vooral via-via uit de hele regio. Er worden hier verjaardagen, jubilea, kinderfeestjes, bruiloften en bedrijfsfeesten gevierd. Dat is het leuke aan bowlen: iedereen kan het, jong of oud. Het is competitief, maar ook heel gezellig”, aldus Rosema.

Het pand wordt gekocht, mede dankzij Ondernemersimpuls

In 2018 komt er een telefoontje van de eigenaar van het pand. Hij wil er graag vanaf. Of Rosema en Schipper kopen het pand, of het gaat de vrije verkoop in. “Die laatste optie is natuurlijk risicovol, want je weet dan helemaal niet wie het koopt en welke consequenties dat heeft. Dus we wisten al heel snel dat we het zelf graag wilden kopen. Op die manier zouden wij zelf de touwtjes in handen hebben, maar vooral ook vermogen opbouwen”, vertelt Rosema. Ze gaan in gesprek met hun bank, maar krijgen te horen dat ze niet de hele financiering op zich kunnen nemen. “Zij brachten ons in contact met het Ondernemershuis Noord-Groningen. Jelle Hol kwam kijken en was gelijk enthousiast. Hij heeft ons toen heel goed geholpen met de restfinanciering en bijbehorende onderhandelingen”, blikt Schipper terug. “We bleken in aanmerking te komen voor de Ondernemersimpuls van Economic Board Groningen. Dat heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat we het pand hebben kunnen kopen. Een belangrijke investering in onze toekomst, maar ook belangrijk voor de regio.”

In 2019 tekenen Schipper en Rosema de koopakte en nu is het pand officieel van hun. “Hier zijn we echt heel blij mee. Door de koop zijn onze maandlasten gedaald en hebben we dus meer ruimte om te investeren. We wachten momenteel op de schetsen van een interieurstylist zodat we de inrichting kunnen vernieuwen. Dit was acht jaar geleden helemaal hip, maar inmiddels vinden we het tijd voor een frisse wind. We gaan een kleine verbouwing doen, zodat de entree wat vriendelijker wordt en we willen graag nieuwe meubels”, vertelt Schipper. Rosema: “Als ondernemer moet je gewoon steeds bezig blijven. Stilstaan is achteruit gaan. We zijn 24 uur per dag met de zaak bezig, ook als we thuis zijn.” Op de vraag of dat eigenlijk nog wel leuk is, zo hard werken al die jaren, antwoordt het stel lachend en helder: “Als het niet leuk meer is, dan stoppen we. Maar daar is absoluut nog geen sprake van.”

Ondernemershuis Noord-Groningen

Jelle Hol van het Ondernemershuis Noord-Groningen: “De kans die Jos en Wijndelt kregen, die zouden ze echt maar één keer krijgen. Het was gelijk duidelijk dat we te maken hadden met twee gedegen ondernemers met heel veel passie voor hun zaak. Bovendien waren hun cijfers uitstekend. Bij het doorrekenen bleek bovendien dat de aankoop van het pand een aanzienlijke kostendaling zou betekenen. En: dit onroerend goed zou in bezit komen van de lokale ondernemer zelf, dat vonden we ook relevant. Dankzij de Ondernemersimpuls van Economic Board Groningen en in goede samenwerking met hun bank konden zij deze kans daadwerkelijk aangrijpen. Heel mooi om te zien.”