Half januari 2018 opende een bijzonder restaurant in Appingedam. De oude Rooms-Katholieke Nicolaaskerk in het centrum is omgetoverd tot een juweel van een plek om te eten, drinken, te vergaderen en feest te vieren. Hans Beukema is mede-eigenaar en vertelt, een beetje beduusd van het succes, over het avontuur van De Basiliek.
Een telefoontje van de burgemeester
“Eigenlijk ging het balletje rollen toen de toenmalige burgemeester van Appingedam me opbelde met de vraag of wij ‘niet iets met die kerk moesten’. Tot op dat moment bestierde Stichting NOVO het monument: ze schonken er koffie met lekkers, gemaakt door hun cliënten en werden hierbij gesteund door de gemeente. Maar een gebouw als dat operationeel houden, kost veel geld. Ze zochten dus een nieuwe invulling” blikt Hans terug. De ambitie om het succesvolle cafetaria- en cateringbedrijf dat hij al twintig jaar samen met zijn broer bestierde uit te breiden, leefde al een tijdje bij Hans. Maar het telefoontje kwam op een uiterst ongelukkig moment. “We hadden net gehoord dat mijn vrouw terminaal ziek was. Mijn hoofd stond er totaal niet naar, ik heb het haar niet eens verteld toen. Het leek me niet haalbaar of wenselijk om zo’n groot project op te starten, dus ik liet het in eerste instantie gaan.”
Het is een paar maanden later als de telefoon nog een keer gaat. Of Hans het niet toch wil overwegen, vraagt de burgemeester. Deze keer overlegt Hans het toch voorzichtig met zijn vrouw. “Zij was gelijk heel stellig: dit moet je doen. Al twintig jaar stond ze vierkant achter me in wat ik deed en nu stond ze er weer. Dat heeft me over de streep getrokken om te starten met dit avontuur.”
Een prachtkans
Hans ziet een prachtkans in de oude kerk. En overtuigt ook zijn broer. Ze willen het pand kopen, opknappen en omtoveren tot een goed restaurant met mogelijkheid tot zaalverhuur. Om dat te kunnen doen, hebben ze nog wel een financieel gat te dichten. “We hebben altijd goed gespaard met ons bedrijf en hadden dus zelf geld in te brengen, maar de hele operatie was ontzettend kostbaar. De aankleding, de klimaatcontrole, het interieur, isolatie, noem maar op. Zonder financiering zou het niet lukken.” Ze besluiten te gaan praten met de Rabobank Noord-Groningen en daar zijn ze eigenlijk gelijk enthousiast. “Ons bestaande bedrijf De Vesting had een goede naam en goede cijfers. Met ons plan vulden we bovendien een behoefte in die leeft in de regio; er zijn niet zoveel feestlocaties zoals wij dat wilden neerzetten. Ook zou het bedrijf zorgen voor meer werkgelegenheid. Ons contactpersoon bij de bank dacht uitstekend met ons mee en bracht ons in contact met het GROEIfonds. Toen we het administratieve gedeelte hadden doorlopen, ging het snel. De financiering was rond en we konden los.”
Een kerk is altijd open, voor iedereen
Echt los kunnen de mannen pas nadat ook een sleutelpositie wordt ingevuld: ze vragen Willem Bos, op dat moment oud-horecaondernemer, om partner te worden en de keuken te gaan runnen. Willem grijpt deze kans aan en wordt verantwoordelijk voor het culinaire aspect van het restaurant. Er volgt een intensieve verbouwing, er wordt personeel aangenomen, het concept wordt verder ingevuld, de contouren van De Basiliek worden steeds beter zichtbaar. “We hadden gelijk een duidelijke visie: De Basiliek moest een toegankelijk restaurant worden waar iedereen uit de hele regio zich thuis kan voelen, van gezinnen tot directies. Zo hebben we bijvoorbeeld bewust gekozen voor personeel met veel horeca-ervaring. Bovendien vinden we dat een kerk altijd open moet zijn, dus toeristen zijn altijd welkom om even binnen te komen kijken.”
Zo snel zo goed
Sinds de opening gaat het hard. Heel hard. Hans: “Ik had veel vertrouwen in dit bedrijf en onze plannen, maar toch ook niet helemaal verwacht dat het zo snel zo goed zou gaan. We hebben inmiddels negentien mensen in dienst en groeien, de vergaderverzoeken en feestreserveringen stromen binnen. Ook zijn we inmiddels officieel een trouwlocatie, daar is veel vraag naar. We krijgen gasten uit de hele regio en daarbuiten en onze recensies zijn uitstekend. We lopen dan ook ruimschoots voor op de prognoses die we bij aanvang hebben gemaakt.” Hans klinkt terecht trots. “Dit had niemand natuurlijk gedacht toen we twintig jaar geleden begonnen met een paar vierkante meter cafetaria. We gaan inmiddels richting een miljoenenbedrijf.”
Blik op de toekomst
Het verhaal van De Basiliek is een succesverhaal met een rauw randje. Terwijl Hans midden in de verbouwingshectiek zit, overlijdt zijn vrouw na een heftig ziekbed. “Het was een ontzettend intensief jaar voor mij en mijn gezin. Mijn vrouw steunde me in alles, maar wilde hier niets over horen, dat kon ze niet aan. Haar verliezen was ontzettend zwaar, maar dit project en de wetenschap dat zij mij steunde, samen met de lieve mensen om me heen, hebben me op de been gehouden. Echt genieten van hoe goed het nu gaat met het bedrijf, daar heb ik nog weinig tijd voor gehad. Dat komt nu, nu alles staat en is geland. Ik heb genoeg redenen om het leven positief te bekijken.”
Het ondernemerstrio is dan ook nog niet klaar met hun plannen, nu De Basiliek draait, vertelt Hans. “We zouden heel graag een B&B openen in het zusterhuis naast de kerk en dat samen met Stichting NOVO gaan runnen. We werken nu al met hun samen in ons restaurant, daar is iedereen erg tevreden over. En wie weet wat de toekomst ons nog meer brengt, wij zijn er in ieder geval klaar voor.”
De Basiliek op tv-programma “Opdienen of Afserveren’
Op 14 maart 2018 was De Basiliek te zien op tv-programma “Opdienen of Afserveren” op RTL4. Bekijk hier een fragment van de uitzending.
De gehele uitzending is tegen betaling te bekijken op de website van RTL.