Onze resultaten tot en met Q1 2019

mei 17, 2019 | Algemeen

Economic Board Groningen (EBG) is in 2015 opgericht om de economie in het aardbevingsgebied een nieuwe impuls te geven. Benieuwd hoe het geld wordt geïnvesteerd? Hieronder een overzicht van de resultaten van het eerste kwartaal van 2019.

Events en media-aandacht voor Noord-Groningen

Het jaar 2019 zijn we gestart met een volle agenda! Drie 5G Masterclasses, een EBG Kenniscafé en als klapper op de vuurpijl de 5G Student Battle, een uniek event waar studenten van het mbo, hbo en wo aan deelnamen. De finale trok zo’n 250 bezoekers! Het winnende team kreeg veel media-aandacht voor hun prototype van 5Glasses, een sprekende 5G-bril voor blinden en slechtzienden. En er was meer media-aandacht voor 5Groningen: Nieuwsuur bezocht een aantal 5G-pilots in het aardbevingsgebied en ook de Duitse nationale omroep ARD kwam opnames maken.  

We komen naar je toe!

Onze geld en advies regelingen zijn bedoeld voor ondernemers in het aardbevingsgebied. Onze accountmanagers hebben in het eerste kwartaal van 2019 kennis gemaakt met 50 ondernemers en met hen gesproken over hun ambities, wensen en de mogelijkheden bij EBG. Ook hebben onze accountmanagers 65 ondernemers opnieuw bezocht. In maart organiseerden we een EBG Kenniscafé over subsidies, met een opkomst van maar liefst 75 ondernemers. 

Nieuwe bedrijven

In het eerste kwartaal van 2019 hebben drie bedrijven aangekondigd zich in onze regio te gaan vestigen dankzij acquisitie door EBG. Deze bedrijven zorgen voor 175 nieuwe arbeidsplaatsen.

Werkgelegenheid

Tot en met maart 2019 zijn er 824 nieuwe banen gerealiseerd dankzij EBG. En er zijn 381 banen behouden.

Investeringen

Van het begin tot en met maart 2019 is in totaal is € 45,3 miljoen geïnvesteerd. En hierdoor zijn € 251,5 miljoen investeringen uitgelokt. Zo is via het GROEIfonds 16,4 miljoen geïnvesteerd in 28 ondernemingen. 

Regeling Financiering  Uitgelokte investeringen
GROEIfonds  € 16,4 miljoen € 91 miljoen
Kredietunie E € 0,8 miljoen  – 
Kredietunie G € 0,2 miljoen  – 
Ondernemersimpuls € 1,2 miljoen – 
RIG € 26,7 miljoen € 160,5 miljoen
Totaal  € 45,3 miljoen  € 251,5 miljoen

 

5Groningen

Binnen 5Groningen zijn ruim 15 pilotprojecten actief en in het eerste kwartaal zijn 11 nieuwe pilot voorstellen ingediend, waarvan 3 via de ESA. 5Groningen organiseerde drie 5G Masterclasses en nam het initiatief om de 5G Student Battle te organiseren met een aantal partners.

Onderwijs

  • De stichting Kansrijke Groningers is een samenwerking gestart met lokale politiek.  
  • Het 3D printer project is afgesloten: 78 basisscholen en 9 middelbare schoollocaties hebben gebruik gemaakt van de EBG subsidie om een 3Dprinter aan te schaffen.
  • EBG heeft geholpen met de voorbereidingen van de nieuwe locatie Jonge Onderzoekers in Appingedam. De nieuwe locatie wordt opgezet met financiële steun van Economic Board Groningen.
  • 4 klassen deden mee aan een ondernemerschapsprogramma.
  • 389 nieuwe leerlingen kregen ICT onderwijs, wat het totaal van het project op 1.981 leerlingen brengt.

 

Toerisme

Het Groningste van Groningen is geplaatst op de vernieuwde website van Marketing Groningen, https://www.visitgroningen.nl/nl/doen/groningste-van-groningen. Op deze site presenteren 35 vrijetijdsondernemers zich als ‘local guides’ samen met hun arrangementen. Het aantal ondernemers wordt voor de zomer uitgebreid tot 50 en nieuwe samenwerkingsinitiatieven staan in de steigers. Het EBG programma Vrijetijd heeft in het eerste kwartaal een tweetal ondernemers geholpen met financiering en een vijftal met advies.

Groene Chemie en Energie

Samen met Campus Groningen, Groningen Seaports, de NOM en Chemport Europe organiseren we in 2019 een internationaal georiënteerd, regionaal pitch event voor innovatieve scale-ups uit de groene chemie, recycling en energiesector die binnen 3-5 jaar op zoek zijn naar een (productie)locatie. Doel is het creëren van innovatie, verduurzaming en (nieuwe) werkgelegenheid voor de regio. Daarnaast wordt Noord-Groningen dankzij dit event op de kaart gezet als geschikte vestigingsplek. In het eerste kwartaal van 2019 kreeg het event meer vorm en is de samenwerking gezocht met partners.