OBS Kromme Akkers heeft het beste idee met 5G in Groningen

nov 10, 2016 | Algemeen

Vrijdagmiddag vond in het gemeentehuis van Loppersum tijdens Let’s Gro de prijsuitreiking van ‘Het Beste Idee met 5G’ plaats. Drie basisscholen presenteerden hun idee aan genodigden van het symposium dat gericht is op de toekomst van Groningen. Het idee van OBS Kromme Akkers uit Garnwerd werd door het publiek verkozen als beste inzending voor de mogelijkheden met 5G. Ze werkten verschillende toepassingen met 5G uit die het leven op school gemakkelijker maken. Bijvoorbeeld automatisch openslaande deuren met sensor die bovendien meten wie er naar binnen is gegaan.  

Nieuwste generatie mobiele communicatie

Economic Board Groningen (EBG) is een uniek experiment gestart waarbij toepassingen van 5G, de opvolger van 4G, getest gaan worden. Het programma 5Groningen maakt van Noord-Groningen dé proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet. Ondernemers, onderzoekers en telecommunicatie experts werken samen om te testen wat er allemaal kan met razendsnel draadloos internet op het gebied van energie, zorg, landbouw, verkeer en logistiek en leefomgeving. Leerlingen van bassischolen in Noord-Groningen mochten meedenken en konden hun ideeën opsturen voor de prijsvraag ‘Wat is jouw beste idee met 5G?’.

 

Nominaties en prijzen

Acht basisscholen in het aardbevingsgebied kwamen met creatieve ideeën. Van virtual reality in de provincie tot het aansturen van je moestuin met een smartphone. Inzendingen van OBS De Noordewier, OBS  Hiliglo en OBS De Kromme Akkers werden genomineerd door een deskundige jury. Burgemeester Albert Roodenboog  reikte de prijs in Loppersum uit. De winnaars uit Garnwerd  keerden huiswaarts met een prachtige littleBits set en workshop ter waarde 2.500 euro.

 

“Geweldig om te zien met welk enthousiasme deze scholen aan de slag zijn gegaan met de prijsvraag. Kinderen denken onbevangen en creatief over de toepassing van ICT. Met de gewonnen prijs kan de hele klas spelenderwijs nog veel meer ICT-mogelijkheden ontdekken”, aldus Peter Rake, programmamanager 5Groningen bij EBG.

De prijsvraag is tot stand gekomen door een samenwerking tussen EBG en Energy Challenges.