Noord-Groningen wordt centrum van onderzoek naar 5G

aug 23, 2015 | Algemeen

De Economic Board Groningen nam het initiatief voor de realisering van ‘5Groningen’. Met de Economic Board committeren KPN, Huawei, Ericsson, Surfnet, TNO en Economische Zaken/Agentschap Telecom zich voor de komende jaren aan het opzetten van een gezamenlijk 5G Field lab in Noord-Groningen.

Marco Smit, directeur Economic Board: “Wij verwachten veel interesse van partijen die de mogelijkheden van 5G willen onderzoeken. Dat is goed voor de werkgelegenheid in het gebied. Ook omdat dit appelleert aan de innovatiekracht van bestaande bedrijven in de regio. In de wereld wordt al onderzoek gedaan naar 5G in stedelijke gebieden, maar nog nergens in een landelijk gebied. Met het gezamenlijk opgezette Field lab in Noord-Groningen bieden we iets unieks. De locatie hier is perfect. Met een universiteit, een hogeschool en het Agentschap Telecom in Groningen, en het datakabelknooppunt in de Eemshaven.’’

Hoewel 4G nog maar net over Nederland is uitgerold, is de ontwikkeling van 5G al in volle gang. De volgende generatie van mobiele datacommunicatie zal nog minstens 5 jaar op zich laten wachten, maar heeft ingrijpende gevolgen. Door de nieuwe technologie wordt down- en uploaden niet alleen veel sneller, zij biedt ook op andere vlakken betere mogelijkheden. Veel meer apparaten kunnen er tegelijk op, batterijen van sensors in de landbouw gaan tien keer zo lang mee, communicatie wordt ontdaan van vertraging.

Dat alles maakt 5G uitermate geschikt als platform voor zelfrijdende auto’s en landbouwmachines, die straks in Noord-Groningen getest kunnen worden. Maar ook voor toepassingen in de e-health, zoals zorg op afstand, biedt 5G ongekende mogelijkheden, net als voor onderwijs op afstand. Het meten en verzamelen van gegevens over aardbevingen en de stabiliteit van dijken wordt met 5G betrouwbaarder en gebruikersvriendelijker.

Jacob Groote, directeur KPN Mobiel: “Als KPN introduceerden we als eerste provider in Nederland een landelijk dekkend 4G netwerk, dat is nog maar twee jaar geleden. Om voorop te blijven lopen en onze klanten altijd het beste netwerk te kunnen bieden, zijn we nauw betrokken bij de ontwikkeling van de volgende generatie netwerk. 5G biedt eindeloze toepassingen en mogelijkheden, juist ook voor zakelijke toepassingen in een landelijk omgeving.”