Nobelprijswinnaar Professor Ben Feringa opent De Jonge Onderzoekers Eemsdelta

nov 27, 2019 | Algemeen

Professor Ben Feringa opende woensdag 27 november de vestiging van de Jonge Onderzoekers Eemsdelta in Appingedam. Kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar uit Appingedam, Delfzijl, Loppersum en omgeving, die graag met techniek bezig zijn, kunnen hier na schooltijd terecht. De nieuwe locatie wordt mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Economic Board Groningen.

Akke Groenewoud, bestuurslid Economic Board Groningen, legde uit waarom EBG investeert in Onderwijs en in deze locatie van De Jonge Onderzoekers. “We hopen deze regio een sterke stimulans te geven en de ondernemers en werknemers van de toekomst in de regio te houden. Dit begint allemaal bij het onderwijs. EBG ontwikkelt onderwijsprogramma’s en financiert lesprogramma’s op het gebied van ondernemerschap, techniek en ICT. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat kinderen ook na schooltijd verder kunnen gaan met onderzoeken, daarom financieren en steunen wij deze locatie van De Jonge Onderzoekers.”

Professor Ben Feringa is hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, winnaar van de Nobelprijs voor de Scheikunde (2016) én ambassadeur van De Jonge Onderzoekers. Feringa ging in zijn presentatie in op het belang van nieuwsgierigheid; een onmisbare eigenschap voor iedere wetenschapper, uitvinder en maker. Feringa knipte een lint door om de locatie officieel te openen. De schaar ontving hij op een bijzondere manier: deze werd door zelfgebouwde raceauto’s met elastiekaandrijving naar hem toe gebracht.

Tot slot konden de aanwezigen verschillende proefjes bekijken, zoals de energiefiets, de menselijke stroomkring, springende stokjes, de zenuwspiraal en programmeren met mBot.

Over De Jonge Onderzoekers

Stichting De Jonge Onderzoekers is al bijna vijftig jaar actief in de stad Groningen. Medewerkers zetten zich wekelijks in om kinderen en jongeren te helpen bij het ontdekken en ontwikkelen van hun talent voor wetenschap en techniek, met als doel een breder beroepsperspectief en betere kansen op de arbeidsmarkt voor de nieuwe generatie.

Door een financiële bijdrage van de Economic Board Groningen (EBG) kunnen nu ook kinderen en jongeren uit de regio Appingedam eenvoudig deelnemen aan de activiteiten van De Jonge Onderzoekers.

Foto: Eemskrant. Kijk voor meer foto’s van de opening op Eemskrant.nl