Minister Kamp brengt bezoek aan Living Lab 5Groningen

feb 13, 2017 | Algemeen

Minister Kamp van Economische Zaken bracht maandag een bezoek aan het Living Lab van 5Groningen. Dit deed hij in het kader van een werkbezoek aan energietransitiecentrum EnTranCe op de Zernike Campus in Groningen waar het Living Lab staat. Kamp liet zich informeren over het 5Groningen Fieldlab dat in Noord-Groningen wordt opgezet: de eerste plek op de wereld waar toepassingen met 5G worden getest op het platteland. 5Groningen is een programma van Economic Board Groningen (EBG).

Het Living Lab op de Zernike Campus is nog in aanbouw. Het wordt het ‘voorportaal’ van het Fieldlab in Noord-Groningen. In het lab worden technieken en prototypes uitgeprobeerd voordat ze op het platteland verder worden getest. Bijvoorbeeld sensoren die de gesteldheid van akkers kunnen meten of beeldschermen waarmee ambulancepersoneel met artsen kan communiceren om zo op afstand een diagnose te stellen. Hoewel 5G in 2020 pas marktrijp is, is het nu al mogelijk om met voorlopers hiervan te testen. De grote voordelen van het snelle netwerk zijn, behalve de snelheid, de grote hoeveelheid apparaten die gekoppeld kunnen worden en de vele meetgegevens die over het netwerk verstuurd kunnen worden.

Programmamanager 5Groningen Peter Rake van EBG vertelde de minister waarom juist in Noord-Groningen met toepassingen van 5G wordt getest. “De Economic Board Groningen wil de economie in Noord-Groningen stimuleren. Bedrijven en organisaties hebben veel voordeel van de testen met 5G. Zo kunnen akkerbouwers efficiënter met hun land omgaan als ze dankzij de snelle verbinding real-time kunnen meten hoe het met hun gewassen gaat. Ook voor de zorg in dit dunbevolkte gebied is het belangrijk om te testen met toepassingen die in de toekomst mogelijk zijn. Met sensoren kunnen zorginstellingen op afstand hun patiënten beter monitoren waardoor zij langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen”, aldus Rake. Als laatste voorbeeld noemde hij Chemiepark Delfzijl: “Zij kunnen aan ‘voorspelbaar onderhoud’ doen doordat sensoren gekoppeld aan snel internet de mogelijkheid bieden om mankementen snel op te sporen.”

Koploper

“Het 5Groningen Fieldlab kan veel bedrijvigheid naar Noord-Groningen halen, want het is de enige plek in Nederland waar op deze schaal kan worden getest met toepassingen van het snelle internet van de toekomst. Bovendien doen er veel grote partijen mee uit de telecom- en onderzoekswereld”, voegt Rake toe. “Dankzij het Fieldlab kan Nederland koploper worden op het gebied van 5G.”

Nadat Rake een aantal pilots had toegelicht die al draaien of binnenkort van start gaan, vertelde dronevlieger Wilco Stollenga van AgriFly in Eppenhuizen dat 5G ervoor kan zorgen dat hij infrarood dronebeelden van akkers dankzij snel internet rechtstreeks op zijn computer kan bekijken en analyseren, waarna hij meteen weet of het land voldoende voedingsstoffen en vocht bevat en of de gewassen geen ziektes vertonen.

Minister Kamp was onder de indruk van 5Groningen en van Hanzehogeschoolstudent Stollenga. “Nog student en nu al ondernemer. En het is heel mooi dat hij als deelnemer aan 5Groningen zelf uit Noord-Groningen komt”, aldus Kamp.