Loppersum in het teken van 5G tijdens Let’s Gro

nov 3, 2016 | Algemeen

Drones, zelfrijdende wagens, virtual reality: de toekomst begint zaterdagmiddag 12 november in Loppersum! Tijdens Let’s Gro Loppersum kan iedereen een voorproefje zien van alle toepassingen van 5G: de nieuwste generatie mobiele communicatie. Het evenement is onderdeel van het Let’s Gro Festival. Het is een initiatief van 5Groningen, een programma van de Economic Board Groningen, in samenwerking met partners zoals KPN, Vodafone en Agentschap Telecom. Vrijdag is er een symposium voor genodigden en op zaterdag is iedereen welkom om een kijkje te nemen in de toekomst. Er zijn tientallen demonstraties van de nieuwste gadgets en toepassingen voor bijvoorbeeld de landbouw, de zorg, het verkeer en het dagelijks leven.

Virtual reality, ambulance van de toekomst en workshop drones bouwen

Zet bijvoorbeeld een speciale bril op en stap in de wereld van virtual reality. Neem plaats in een zelfrijdende bus, bekijk de ambulance van de toekomst of bewonder de nieuwste elektrische racewagen. Er is onder meer een workshop drones bouwen en ook de Discovery Truck van de Rijksuniversiteit Groningen staat op de parkeerplaats.

Noord-Groningen als proeftuin 5G

5Groningen maakt van Noord-Groningen dé proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet. Het wordt het eerste plattelandsgebied in Europa waar op grote schaal getest gaat worden met de toepassing van 5G-technologie. Ondernemers werken samen met experts om deze opvolger van 4G uit te proberen voor iedereen die de grenzen van innovatie wil verleggen. In het Fieldlab worden allerlei toepassingen getest met dit snelle draadloze internet om Noord-Groningen te verbinden met de toekomst. 5G is niet alleen sneller, maar kan ook meer data versturen, is betrouwbaarder en zorgt voor een veel langere batterijduur. Zo kunnen bijvoorbeeld tractoren zelf rijden, kunnen gewassen worden voorzien van sensoren en continu worden gecontroleerd op ziekten en kunnen artsen op afstand een patiënt in een ambulance beoordelen.

“We doen dit allemaal voor de inwoners van Noord-Groningen en daarom willen we heel graag laten zien welke kansen en mogelijkheden dit initiatief de regio biedt. Over een aantal jaren zijn drones, virtual reality en zelfrijdende voertuigen normaal geworden in ons dagelijkse leven. In Loppersum kunnen de Groningers dit zaterdag al zelf zien en ervaren”, aldus Peter Rake, programmamanager 5Groningen bij Economic Board Groningen.

Let’s Gro Loppersum is zaterdag 12 november van 13.00 tot 17.00 uur in en om Hotel Spoorzicht (Molenweg 11) in Loppersum. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. De Molenweg en Stationslaan in Loppersum zijn voor het evenement deels afgesloten. Meer informatie en een overzicht van de demonstraties staan op www.5Groningen.nl.

Over 5Groningen

5Groningen maakt van Noord-Groningen dé proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet. In dit zogeheten Fieldlab worden allerlei toepassingen getest met dit snelle draadloze internet. Dat gebeurt op vijf verschillende thema’s: landbouw, energie, zorg, verkeer en logistiek en leefomgeving. 5Groningen is een initiatief van Economic Board Groningen en heeft negen partners: Agentschap Telecom, Ericsson, Huawei, KPN, Vodafone, TNO, SURF, Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool.
5G is de nieuwste generatie mobiele communicatie en is de opvolger van 4G. 5G is veel sneller, kan veel meer data versturen, is betrouwbaarder en zorgt ook nog voor een langere batterijduur. Tenslotte is de vertraging in het netwerk vele malen kleiner.