Leovalor: waarderingssoftware maakt gebruik van machine learning

aug 5, 2018 | Algemeen

Bedrijfswaardeerder Leovalor introduceerde twee jaar geleden hun waarderingssoftware Valury waarmee valuators in een paar simpele stappen een bedrijfswaardering kunnen maken. Onder deze geautomatiseerde bedrijfswaarderingen ligt bovendien een slim algoritme dat zorgt voor een geobjectiveerde uitkomst. Het bedrijf gaat nu nog een stapje verder en voegt zelflerende algoritmes toe aan het softwarepakket. Eigenaren Niek Oost, Maarten Moes en Marc Schriemer vertellen hoe de InnovatieregelinG EBG hielp bij het onderzoek naar machine learning.

Sturen op waarde is voor elke onderneming belangrijk

De heren zijn het eens: sturen op bedrijfswaarde is voor elke ondernemer belangrijk, maar gebeurt nog veel te weinig. Moes: “Een bedrijfswaardering komt vaak pas ter sprake op het moment dat het nodig is, bijvoorbeeld bij een overname, een uitkoop, fusie of overlijden. Terwijl veel eerder, maar ook veel vaker waarderen, slimmer is. Niet alleen ligt dan de bedrijfswaarde altijd klaar indien nodig en kan er bovendien geen discussie over ontstaan; sturen op waarde is een slimme bedrijfsstrategie die nog te weinig wordt toegepast.” Schriemer: “Een ondernemer die inzicht heeft in de waarde van het bedrijf, maar ook weet hoe die waarde is opgebouwd, stelt zichzelf in staat slimmere investeringsbeslissingen te nemen, bijvoorbeeld.”

Een einde aan de hoge kosten

Voor veel ondernemers zijn de hoge kosten en het tijdrovende traject vaak redenen om geen bedrijfswaardering te laten maken, tenzij het echt niet anders kan. Oost: “Onze software haalt die beide drempels weg doordat het gehele proces is geautomatiseerd. Valuators kunnen stap voor stap ons foolproof systeem doorlopen. Aan het einde rolt er een waardering uit. We raden aan dit elk kwartaal te doen, zodat er altijd een actueel inzicht is. Door de automatisering zijn de kosten laag en daarmee is het toegankelijk voor alle soorten ondernemers.”

Software nog slimmer dankzij zelflerende algoritmes

Eerst was er de ambitie om het maken van een bedrijfswaardering zo toegankelijk mogelijk te maken, inmiddels is de horizon van de heren verlegd. Schriemer: “We beseften gaandeweg dat er nog zoveel meer mogelijk is met de basis die we nu hebben gebouwd, met name met de geanonimiseerde data die we tot onze beschikking kregen.” Oost vult aan: “We wilden onderzoeken of we bijvoorbeeld patronen konden gaan herkennen, maar nog liever bewerkstelligen dat de software zelf bepaalde patronen zou gaan ontdekken. Daar hebben we het afgelopen jaar uitgebreid onderzoek naar gedaan.”

Resultaten onderzoek binnenkort bekend

Dit onderzoek is geslaagd; het team is uitgebreid met een programmeur om een eerste concept te ontwikkelen dat niet alleen zelf patronen herkent, maar ook uitzonderingen op die patronen kan herkennen. En dit is een waardevolle ontdekking naar de toekomst toe. Moes: “Onze software herbergt veel data als het gaat om omzetten, waar die omzetten vandaan komen, welke winstmarges er zijn, bijvoorbeeld. Maar er worden ook veel prognoses gedaan binnen het pakket. Deze data slim analyseren en het systeem zelf conclusies laten trekken zorgt voor vernieuwende inzichten voor de bedrijfswaardeerders die het pakket gebruiken.”

Welke inzichten dat precies zijn, dat laten de heren nog even in het midden. Oost: “Dankzij deze InnovatieregelinG van EBG hebben we precies in beeld hoe we dit systeem op unieke wijze kunnen verrijken. Het gaf ons de ruimte om grondig onderzoek te doen naar de mogelijkheden, die tijd kost altijd geld en de reguliere opdrachten lopen gewoon door natuurlijk. Het heeft onze software een belangrijke impuls gegeven. De volgende stap is de daadwerkelijke implementatie door het hele pakket heen. Zodra dat gereed is, vertellen we graag alles over hoe onze software gaat helpen bij het nog beter inzicht krijgen in de bedrijfswaarde van een onderneming en de ontwikkeling daarvan.”

EBG Geld en Advies

Heb je een eigen bedrijf en heb je geld of advies nodig om je plannen waar te maken?  Voor bedrijven die in Noord-Groningen zitten of zich daar willen vestigen, hebben we een aantal regelingen die jouw bedrijf verder helpen. Meer weten? Ga naar de pagina Geld en Advies.

Mark Schriemer, Leovalor

“Wij experimenteren met het toevoegen van zelflerende algoritmes om zo ons softwarepakket voor bedrijfswaarderingen verder te verrijken. Het gaat betekenen dat ondernemers en valuators minder tijd kwijt zijn, beter inzicht hebben in branchecijfers en zo nog slimmer kunnen sturen op bedrijfswaarde of hun investeringen. De InnovatieregelinG van EBG heeft deze ontwikkeling extra impuls gegeven.”