Leerlingen voortgezet onderwijs runnen hun eigen bedrijf met ‘Junior Company’

feb 6, 2020 | Algemeen

Op de Rutger Koplandschool (voortgezet onderwijs) in Siddeburen zijn leerlingen van klas 3 bezig met het programma Junior Company van Jong Ondernemen. Dit programma wordt kosteloos aangeboden door Kansrijke Groningers. Binnen Junior Company richten leerlingen hun eigen bedrijf op en runnen deze één schooljaar. In januari gaven vier ondernemers uit de regio een bedrijfspresentatie in de klas. Daarna mochten de leerlingen hun bedrijfsidee pitchen. Na deze presentaties en pitches kregen de teams advies van de ondernemers en konden ze vragen stellen. Kansrijke Groningers wordt ondersteund door Economic Board Groningen.

Jong beginnen met ondernemen

Door ondernemerschap in de regio te stimuleren, hopen we Noord- en Midden Groningen een boost te geven en de ondernemers en werknemers van de toekomst in de regio te houden. Het doel van de lessen over ondernemerschap is om leerlingen in Noord- en Midden Groningen al op jonge leeftijd enthousiast te maken voor ondernemerschap en dat ze een ondernemende houding ontwikkelen.

Junior Company

De leerlingen ervaren op een praktische manier wat er zoal komt kijken bij het runnen van een eigen bedrijf. Ze verdelen functies, bepalen hun doelgroep, brainstormen over hun product, schrijven een ondernemingsplan, verkopen aandelen en houden hun financiële administratie bij. Ze ontdekken waar hun talenten liggen en welke rol binnen een onderneming het beste bij hen past. Meer informatie over het programma Junior Company: https://www.jongondernemen.nl/nl/junior-company

Kosteloos programma voor scholen in Noord- en Midden Groningen

Scholen in de gemeenten Het Hogeland, voormalig Ten Boer, Delfzijl, Appingedam, Loppersum of Midden-Groningen kunnen kosteloos deelnemen aan één of meer van de programma’s van Jong Ondernemen. Zij kunnen zich aanmelden via de website van Kansrijke Groningers.  

Kansrijke Groningers

In november 2018 is de vereniging Kansrijke Groningers opgericht, een samenwerkingsverband van schoolbesturen voor het basis-, voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs en diverse noordelijke bedrijven. Inmiddels zijn alle 22 onderwijsbesturen uit Noord- en Midden Groningen lid. Leerkrachten, docenten, mentoren, decanen, teamleiders,  bestuurders en bedrijven werken samen aan toekomstproof onderwijs en een goede aansluiting op de (toekomstige) arbeidsmarkt. Kansrijke Groningers is opdrachtgever van de onderwijsprogramma’s die Economic Board Groningen subsidieert. Meer info: https://www.kansrijkegroningers.nl/