Leerlingen maken kennis met bedrijven in de regio middels virtual reality

jan 28, 2020 | Algemeen

Het Platform Scholen & Bedrijven Noord-Groningen van Kansrijke Groningers biedt leerlingen met virtual reality de kans om een kijkje te nemen bij bedrijven waar je normaal gesproken niet zo makkelijk naar binnen komt, zoals een chemiepark of een windmolenpark op zee. Ook kunnen ze ervaren hoe het is om er te werken. Daarnaast kunnen bedrijven via het platform in contact komen met leerlingen en leerkrachten, onder andere door middel van bedrijfsbezoeken, presentaties of snuffelstages. Voor ondernemers is het een mooie manier om vroegtijdig in beeld te komen bij leerlingen in Noord-Groningen. Kansrijke Groningers wordt ondersteund door Economic Board Groningen.

Contact met duizenden leerlingen

Heb je een bedrijf en wil je verbinding met jong talent en het onderwijs? Meld je dan aan voor het Platform Scholen & Bedrijven Noord Groningen van Kansrijke Groningers. Op het platform stel je je bedrijf open voor leerlingen van alle scholen in Noord Groningen. Via het platform kunnen docenten en hun leerlingen contact maken met jouw bedrijf en afspraken vastleggen over zaken als:

·      Bedrijfsbezoeken
·      Bedrijfspresentatie op school
·      Bedrijfsdemonstratie
·      Bedrijfsworkshop
·      Snuffelstages voortgezet onderwijs
·      Begeleiding leerlingen bij starten van een onderneming

Binnenkort kunnen bedrijven hun aanbod op het Platform Scholen & Bedrijven Noord-Groningen kenbaar maken. Aanmelden kan via https://www.kansrijkegroningers.nl/platform

Virtual Reality

In deze regio liggen ook veel kansen voor bedrijven die moeilijk toegankelijk zijn voor jongeren, denk aan een chemiefabriek of windmolenparken op zee. Om leerlingen toch de mogelijkheid te geven om binnen deze bedrijven te kijken en het werk te beleven is er een VR-experience gebouwd. The Mini Maze is het prototype. 30 derdeklassers hebben op dinsdag 17 december dit prototype getest!

In het afgelopen jaar is het prototype The Mini Maze ontwikkeld. Dit is een virtual reality-experience voor leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs. Het Groningse bedrijf VRROOM heeft The Mini Maze samen met 3 bedrijven uit de regio ontwikkeld, namelijk met Niestern Sander, Engie en Teijin. SBE was de aanjager vanuit de bedrijfskant.

In 2020 wordt The Maze gebouwd. Het doel is om 20 bedrijven/ beroepen in 20 minuten te laten beleven door leerlingen. The Maze helpt bedrijven uit Noord Groningen met het profileren van specifieke beroepen, zodat zij hopelijk in de toekomst voldoende beschikbare werknemers kunnen vinden. Leerlingen krijgen met behulp van deze VR-experience een concreet beeld van een beroep op de werkvloer. Het visualiseert namelijk alle informatie in een 3D-omgeving. Dit zorgt voor een levensechte ervaring.

Vanuit het project Sterk Techniekonderwijs wordt binnenkort de VR-productie van de sector techniek ontwikkeld. Kansrijke Groningers is voornemens om andere sectoren te gaan belichten, zoals de zorg.