Klassieke Franse gerechten in het mooie Winsum

apr 18, 2019 | Algemeen

In mei vorig jaar opende Bistro Refter de deuren: een kleine, maar fijne eetgelegenheid in Winsum. Cor Klevering is eigenaar, kok en gastheer tegelijk. Hij heeft het altijd belangrijk gevonden dat er ook buiten de stad goede eetgelegenheden zijn. “Dat komt de regio ten goede en dus ook de mensen in deze regio.” Het pand van Bistro Refter deed eerst dienst als cadeauwinkel. Klevering kon de nodige verbouwing van zijn restaurant realiseren mede dankzij de Ondernemersimpuls van Economic Board Groningen. 

Trouwe gasten uit de regio

“Dit gebouw staat op de oude fundamenten van een Dominicaans klooster. In die tijd werd de eetzaal voor de monniken refter genoemd. En omdat ik heel erg van de Franse keuken houd, koos ik voor een bistro. Vandaar Bistro Refter” legt Klevering enthousiast uit aan zijn stamtafel. Hij maakt zich klaar voor een avond koken en gastheerschap. Aan de muur hangen de schilderijen van zijn vrouw. De sfeer is warm en gezellig. “Als je dit in de stad opent, dan kan het heel snel populair worden. Hier heb je een wat langere adem nodig, maar zijn gasten wel veel trouwer.”

Met Winsum is de cirkel weer rond

De horecacarrière van Klevering begon al in de jaren ’80, tijdens zijn studententijd. Hij bestierde vervolgens verschillende zaken in onder andere Middelstum, Haren en Assen. Voor Klevering voelt dit nieuwe avontuur in Winsum alsof de cirkel weer rond is. Klevering is geboren in Noord-Groningen en vindt het geweldig juist hier een zaak te hebben. “Het is toeval geweest dat ik hier terecht ben gekomen. Alhoewel: ik bedoel toeval zonder dat het me is toegevallen. Je moet kansen natuurlijk wel benutten als ze zich aandienen.” Tijdens een avondje dineren kwam Klevering de eigenaar van het pand aan de Regnerus Praediniusstraat tegen. Het plan voor een eetgelegenheid was er al, maar de precieze invulling nog niet. Daar wist Klevering wel raad mee: “Ik was toe aan weer iets helemaal van mezelf en Winsum vond ik een prachtlocatie.”

Impuls voor de regio

Op dat moment deed de ruimte dienst als cadeauwinkel. Er kwam een fikse verbouwing aan te pas om het om te toveren tot de sfeervolle ruimte die het nu is. Om deze verbouwing te financieren klopte Klevering aan bij het Ondernemershuis Noord-Groningen. Samen keken ze naar de mogelijkheden. Dat resulteerde in een lening vanuit de Ondernemersimpuls van Economic Board Groningen waardoor Klevering echt van start kon.

Deze zogenaamde Ondernemersimpuls is er specifiek voor ondernemers in Noord- en Midden-Groningen en biedt ze de mogelijkheid hun plannen te realiseren. Klevering kon met deze impuls de opstart bekostigen en zelf eigenaar worden van de zaak. Jelle Hol was betrokken vanuit het Ondernemershuis Noord-Groningen en blikt tevreden terug op de samenwerking met Klevering: “Het plan klopte, de ondernemer klopte bij het plan en het plan klopte met de regio. Mede dankzij Kees Tammes, die het Winsumse pand kort daarvoor had aangekocht, hebben we de ambitie van Cor kunnen helpen verzilveren. Letterlijk een impuls voor Cor, maar zeker ook voor de (culinaire) regio.”

“Ik ben hier om te blijven”

Inmiddels gaan de zaken meer dan goed. “We hebben een mooie recensie gehad in het Dagblad van het Noorden en dat werkt gelijk. Maar hier zingt goed nieuws sowieso snel rond. Slecht nieuws trouwens ook, maar ik sta 100% voor de kwaliteit die we bieden. We serveren eerlijke en klassieke Franse gerechten waarbij ik me ook laat inspireren door de Mediterrane en Italiaanse keukens en ik gebruik zoveel mogelijk regionale producten.”

In de zomermaanden verwacht Klevering ook gasten uit de stad. “Winsum klinkt voor Stadjers ver, maar het is iets meer dan een half uurtje fietsen. Prima te doen en weer eens wat anders. Winsum ligt wat dat betreft perfect.” Sowieso verwacht Klevering meer en meer gasten, hij heeft alle vertrouwen in de toekomst van zijn bistro: “Ik ben hier om te blijven.”

Over Ondernemersimpuls

Ben je op zoek naar geld voor je bedrijf? Als je niet of moeilijk terecht kunt bij je eigen bank, kun je bij Ondernemersimpuls Noord-Groningen een persoonlijke lening tot € 100.000 aanvragen voor je bedrijf. Lees meer over Ondernemersimpuls