Klapstoel Academy helpt jonge vrouwen richting betere positie arbeidsmarkt

jul 6, 2021 | Algemeen

Het glazen plafond… is dat er nog steeds?! Volgens Johanna Spiller en Marlena Conen, oprichters van Klapstoel Academy, is er ook in 2021 nog een groot verschil tussen carrièrekansen voor mannen en vrouwen. “Jonge getalenteerde vrouwen hebben kansen, rolmodellen en goede adviezen nodig om hun potentieel op de arbeidsmarkt te laten zien”, aldus Johanna Spiller. Klapstoel Academy ondersteunt jonge vrouwen bij dit proces. GroBusiness helpt Klapstoel Academy een stap verder met het businessmodel en opent deuren naar relevante contacten en potentiële pilot-bedrijven. GroBusiness is een initiatief van Economic Board Groningen.

“Toen ik na mijn studie begon aan mijn eerste baan ervaarde ik net als veel anderen een cultuurshock”, vertelt Johanna. “Op de werkvloer gaat het er niet meer om wie het hardst werkt of wie het beste rapport oplevert. Het gaat veel meer om wie je moet kennen om een carrière-stap te maken, het begrijpen van het politieke spel en de dynamiek in een organisatie.” Als Marketing Manager bij een groot ICT-bedrijf zag ze veel vrouwelijke collega’s stoppen. Dat zette haar aan het denken. “Ik heb zelf toegang tot goed onderwijs en vrouwen die mij waardevol advies geven. Dat gun ik andere vrouwen ook.”

“If they don’t give you a seat at the table, bring a folding chair” Shirley Chisholm

Johanna Spiller en Marlena Conen raakten geïnspireerd door een quote van Shirley Chisholm: “If they don’t give you a seat at the table, bring a folding chair”. Zo ontstond de naam voor hun bedrijf: Klapstoel Academy. Met dit initiatief geven Spiller en Conen jonge vrouwen de kans om in contact te komen met senior carrière vrouwen met wie ze kunnen sparren over hun ambities en uitdagingen op het werk. Klapstoel Academy organiseert netwerk events, senior classes en één-op-één coaching. Ze bedachten de ‘Vrouwmibo’, een informeel netwerkmoment met speciaal bier van Gebrouwen door Vrouwen.

GroBusiness opent deuren

Een paar maanden na de oprichting van Klapstoel Academy kwam Johanna in contact met Frans Arkema van GroBusiness. “Tijdens het eerste gesprek was Frans best kritisch over ons businessplan. Hij luisterde, dacht met ons mee en hij zag kansen voor het businessmodel van ons bedrijf. Hij heeft een business coach aangedragen die ons helpt bij het aanscherpen van ons businessmodel. Ook bracht hij ons in contact met relevante partijen waar wij mee kunnen samenwerken. Frans is heel proactief en opent deuren voor ons in zijn netwerk. Met een van de bedrijven die hij heeft aangedragen zijn we nu serieus in gesprek om een pilot te starten.”

Pilot bedrijven gezocht!

Johanna en Marlena zijn bezig met het opzetten van een membership model, waarmee vrouwen tegen een zeer laag tarief lid kunnen worden van hun community. Daarnaast zijn ze op zoek naar bedrijven die willen deelnemen aan een pilot voor het accelerator programma. Meer weten? Neem dan contact op met Klapstoel Academy.

“Onze plannen voor de toekomst? Wij willen de kloof tussen man en vrouw op de werkvloer dichten. Niet alleen in aantallen maar ook in gelijkheid. Wij geloven niet dat het probleem is op te lossen enkel door het plaatsen van een vrouw op een bepaalde positie, als die vrouw daar niet gelukkig is.”  
Bekijk de website van Klapstoel Academy.

GroBusiness: contactpunt voor alle vragen van Groningse ondernemers

Ben je ondernemer in Groningen en wil je net als Klapstoel eens sparren met GroBusiness? Onze specialisten denken graag met je mee over deze onderwerpen of andere thema’s waarmee je als ondernemer bezig bent. GroBusiness helpt jou als ondernemer verder, zonder kosten en altijd vrijblijvend. Kijk op www.grobusiness.nl en neem contact op via info@grobusiness.nl of 085-4010231.

GroBusiness is een initiatief van Economic Board Groningen, gefinancierd door provincie Groningen en het Nationaal Programma Groningen.