Kinderen obs Kromme Akkers Garnwerd aan de slag met slimme uitvindingen

feb 19, 2017 | Algemeen

In november 2016 wonnen de leerlingen van obs Kromme Akkers uit Garnwerd tijdens Let’s GRO Loppersum de wedstrijd “Het beste idee met 5G”. De wedstrijd werd georganiseerd door programma 5Groningen van de Economic Board Groningen in samenwerking met Energy Challenges. De basisschoolklas nam in november hun bijzondere prijs in ontvangst: een pakket zogenaamde littleBits inclusief workshop. Die vond op vrijdag 17 februari plaats.

“Gewoon doen”

Robbert Kelder van KPN heeft de eer om namens 5Groningen de littleBits workshop te geven zodat de school daarna zelf aan de slag kan met dit pakket dat kinderen technische toepassingen laat maken. “Normaal doen we deze workshop met onze klanten. Volwassenen dus. Dit is eigenlijk veel leuker”, lacht Robbert. In een korte introductie legt hij de kinderen uit dat er steeds meer mogelijk is op het gebied van techniek en dat we eigenlijk alles kunnen maken tegenwoordig. Dat we binnenkort het 5G netwerk kunnen benutten, biedt alleen nog maar meer kansen. “Noord-Groningen wil broedplaats worden van slimmen ideeën rondom dit netwerk en jullie kunnen nu al aan de slag”, aldus Robbert. Gewoon doen is zijn devies.

Van prototype naar product

Dan gaat eindelijk de paars-witte doos met littleBits open. Het Lego-achtige systeem bestaat uit elementen die allemaal een eigen functie hebben en heel makkelijk gecombineerd kunnen worden om zo zelf kleine circuitjes te maken. Schuifjes, knopjes, batterijen en draadjes komen op tafel. De kinderen vechten om de kleine stukjes elektronica en kunnen eigenlijk niet wachten om aan de slag te gaan. Toch moeten ze nog even geduld hebben: ze krijgen een heus lesje in productontwikkeling. “Je begint met een idee. Daar maak je een prototype van en die ga je testen. Daarna ga je dit verbeteren en zo kom je stap voor stap dichterbij het eindproduct”, vertelt Robbert. Bezorgd vraagt een jongetje of je daar dan veel geduld voor nodig hebt, want dat heeft hij namelijk niet. Robbert stelt hem gerust: je hebt met deze manier juist heel snel resultaat.

Zelfrijdende auto’s en alarmsystemen

Eindelijk mogen de kids aan de slag met littleBits. Elk groepje krijgt een setje elementen en krijgt simpele opdrachten om mee te beginnen. Laat een lampje branden, laat het lampje alleen branden als het donker is, zorg dat het lampje knippert als het donker is en uitgaat als het licht is. Daarna mogen ze op basis van hun eigen creativiteit iets bedenken en maken. Het ene groepje heeft binnen no-time een systeem ontwikkeld waarbij de juf makkelijk om hulp gevraagd kan worden door middel van een harde zoemer. Andere groepjes bouwen een zelfrijdend autootje en een alarmsysteem met licht en geluid.

Pauze vergeten

Schoolhoofd Rogier Hilbrandie staat zichtbaar te genieten: “De kinderen zijn gewoon de pauze vergeten, zo enthousiast worden ze van dit spul. Ze werken ook echt heel goed samen. Voor ons als kleine school is een pakket als dit niet te betalen, want dat kost al snel €2.500 en dat hebben gewoon niet. Door het winnen van deze wedstrijd hebben we de kans er toch mee aan de slag te gaan.” Juf Mieke vult aan: “We nemen dit op in ons lespakket, bijvoorbeeld bij de technieklessen. Het is mooi om te zien hoe snel iedereen doorheeft hoe het werkt en dat je er zoveel mee kan.”