‘Kansrijke Groningers’ werken aan toekomstproof onderwijs en goede aansluiting op het werkveld

mei 29, 2018 | Algemeen

Gisteren was de officiële start van ‘Kansrijke Groningers’, een gezamenlijk project van zeven onderwijsorganisaties: Marenland, Noordkwartier, Eemsdeltacollege, Dollard College, Hogeland College, Noorderpoort en Alfa College; uit de regio Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum. Zo’n 30 docenten, mentoren, teamleiders en bestuurders van deze scholen gaan met elkaar aan de slag om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren. De Rijksoverheid heeft voor het project een bedrag uit de subsidie ‘Gelijke kansen in het onderwijs’ toegekend. Economic Board Groningen (EBG) ondersteunt het project. Annelot Wagenaar is aangesteld als projectmanager om Kansrijke Groningers te coördineren en aan te jagen. 

Wilma Drenth, directeur-bestuurder bij Noordkwartier christelijk primair onderwijs, heet iedereen welkom en benadrukt het belang om gezamenlijk de kansrijkheid van de regio te versterken: “Het gaat om de toekomst van de leerlingen. Er is niemand die dichter bij hen en het onderwijs staat dan de docenten”. Het project Kansrijke Groningers wil zorgen voor een doorlopende leerlijn, vanaf het basisonderwijs tot aan het werkveld. Volgens Annelot Wagenaar, projectmanager Kansrijke Groningers, is het belangrijk te weten wat er speelt en waar bedrijven en organisaties behoefte aan hebben. “Door samen te werken en door contacten met het werkveld goed te benutten kan veel winst worden behaald.“ Kansrijke Groningers wil de jongeren zo goed mogelijk voorbereiden op de toekomst. Ondernemerschap en digitale geletterdheid zijn hierbij belangrijke thema’s. “Maar we gaan ook aan de slag met talentontwikkeling en loopbaanoriëntatie”, vertelt Annelot. “We willen de leerkrachten, jongeren en hun ouders laten zien welke carrièremogelijkheden er zijn in Noord-Groningen. Veel mensen weten niet welke prachtige bedrijven hier in de regio zijn gevestigd.”

De zeven aanwezige onderwijsorganisaties zijn gisteren gestart met het definitief formeren van werkgroepen, het benoemen van projectleiders en ze hebben een planning gemaakt voor het komende jaar. Kansrijke Groningers richt zich op de volgende thema’s:
– Toekomstproof maken van het onderwijs, digitale geletterdheid / ICT
– Ondernemerschap en ondernemend gedrag
– Talentontwikkeling, loopbaanbegeleiding, werk in de regio
– Ambitie en verbetercultuur. 

Vereniging Kansrijke Groningers: voor alle scholen in het bevingengebied!

De 7 onderwijsorganisatie gaan deze zomer een vereniging oprichten, met de naam ‘Vereniging Kansrijke Groningers’. Scholen uit het bevingengebied kunnen lid worden van deze vereniging en op die manier met elkaar samenwerken, ervaringen uitwisselen en gebruikmaken van de onderwijsprogramma’s van EBG. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annelot Wagenaar, via awagenaar@ebgn.nl 

EBG Onderwijsprogramma’s

EBG ontwikkelt onderwijsprogramma’s en financiert lesprogramma’s op het gebied van ondernemerschap, techniek en ICT. De lesprogramma’s worden uitgevoerd op basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs in de 9 gemeenten in Noord- en Midden Groningen: De Marne, Eemsmond, Winsum, Bedum, Ten Boer, Loppersum, Appingedam, Delfzijl en Midden-Groningen. Lees meer over de EBG Onderwijsprogramma’s