Jong talent in uitzendbranche succesvol in Uithuizermeeden

nov 6, 2016 | Algemeen

Justin Wieringa uit Uithuizermeeden behoort tot de jongste directeur-eigenaren van een uitzendbureau in Nederland. Twee jaar geleden, in 2014, startte hij vanuit het ouderlijk huis met de uitzendactiviteiten. Sindsdien heeft zijn bedrijf, ‘Snel Uitzendbureau’, zich stormachtig ontwikkeld. Het bedrijf is inmiddels gevestigd in een fraai kantoorpand aan de Hoofdstraat in Uithuizermeeden. Vanuit dit kantoor bemiddelt hij tussen werkzoekenden en bedrijven die tijdelijk of vast personeel nodig hebben.

“Er is werk genoeg, momenteel! We hebben het ontzettend druk”, vertelt de jonge ondernemer. Op de dag dat wij hem spreken, heeft hij zeventig mensen aan het werk, zowel bij bedrijven in de regio als op sloopklussen elders in het land. Ook op nationaal niveau is hij succesvol met een concept waarbij hij vaklieden aanbiedt die helpen bij het ombouwen, slopen of verbouwen van supermarkten. En in zijn achterhoofd is de 23-jarige ondernemer al een beetje aan het nadenken over het starten van nog meer bedrijfsactiviteiten.

“Het gaat heel erg goed met de economie in de Eemsdelta momenteel, zo lijkt het in elk geval, want er is erg veel vraag naar personeel. Kennelijk zijn we twee jaar geleden op het juiste moment met Snel Uitzendbureau begonnen”, zegt Justin.

Van studentenbaan naar eigen bedrijf

Dat hij ooit eigenaar van een uitzendbureau of ondernemer zou worden, dat had hij van tevoren niet bedacht. Justin ging na de HAVO naar de Hogere Landbouwschool in Dronten. Daar ontdekte hij dat het leven van een student, die ook wel van een feestje houdt, tamelijk duur kan zijn. Hij besloot er een baantje bij te nemen. Zo ging hij aan de slag bij een plaatselijk uitzendbureau, waar al snel bleek dat hij talent had. Spoedig werd hij gevraagd als planner, en ook als acquisiteur. In korte tijd leerde hij zo het klappen van de zweep.

“Nou, ik kan het net zo goed zelf doen, en dan het liefst in mijn geboorteplaats”, bedacht hij. En zo kwam het dat hij in november 2014 vanachter de keukentafel in het huis van zijn ouders met de werkzaamheden van start ging. Met als missie om jongeren met een agrarische achtergrond en daarbuiten een leuke bijbaan te geven en de opdrachtgevers te ontzorgen op de piekmomenten.

De werknemers van Snel Uitzendbureau zijn breed inzetbaar en kunnen naast werken in de agrarische sector en sloopwerkzaamheden, ook ingezet worden in vrijwel alle andere vakgebieden

Hoe verklaart hij het succes van zijn bedrijf?

“Dat heeft denk ik te maken met drie uitgangspunten. Op de eerste plaats wil ik persoonlijk contact houden met de klant. Op de tweede plaats wil ik elke klus aannemen en nooit “nee” verkopen. En tenslotte de prijs: als de eerste twee aspecten – persoonlijk contact, alles aannemen en zoveel mogelijk juiste combinaties tussen werkgever en werknemer – goed zijn, kun je ook een redelijke prijs vragen”, zo luidt zijn bedrijfsfilosofie. Daarnaast is het ook van belang dat je weet wie je klanten niet zijn, sommige combinaties zullen nooit werken.

En zo levert hij personeel aan zeer uiteenlopende branches, zoals de agrarische sector, de bouw, verkeersmaatregelen, de groenvoorziening en de commercie. Daarnaast heeft hij een poule mensen die is gespecialiseerd in de sloop en opbouw van interieurs van supermarkten. “Dat is een aantrekkelijke markt. Want alle supermarktconcerns in Nederland zijn voortdurend bezig met vernieuwingen. Daarom is er altijd wel ergens werk te verrichten. We slopen voor 2 grote aannemers in totaal 100 winkelfilialen per jaar, en daar komen andere projecten zoals scholen, gemeentehuizen, ziekenhuizen, etc. nog bij”, aldus Justin.

Overheid en arbeidsmarkt

Hij vindt wel dat de overheid nog wat maatregelen zou kunnen nemen om de arbeidsmarkt te verbeteren. “Soms heb ik tijdelijk werk voor mensen met een uitkering. Maar zij krijgen dan geen toestemming om hier te werken, omdat het te bewerkelijk is om de uitkering eerst tijdelijk stil te zetten en daarna weer voort te zetten. En sommige mensen zijn ook niet gemotiveerd. Zij willen aanzienlijk meer verdienen dan een uitkering, anders hoeft het wat hen betreft niet. Daar kun je vraagtekens bij zetten”, vindt de Meijster ondernemer.

Hard werken

Zelf is hij van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat bezig met zijn werk. Voortdurend bedenkt hij oplossingen. Bijvoorbeeld als iemand niet is komen opdagen. “Ja, ik maak lange dagen, dat klopt. Maar het mooie is: je hebt de volledige vrijheid. Er is niemand die zegt: “Je moet dit of dat doen”, en dat is heerlijk. Je moet misschien harder werken, maar je kunt wel je eigen koers bepalen.”

Toekomstplannen

In de toekomst wil hij nog een of meerdere andere bedrijven beginnen. Bijvoorbeeld een bedrijf dat producten importeert. Of een uitzendbureau in de grond-, weg en waterbouw. Voorlopig blijft hij zeker in de Eemsdelta. “Er is hier veel werk te doen. Ik verwacht dat de Eemshaven in de toekomst ook verder zal groeien. Het is en blijft een prima regio om te ondernemen”, aldus Justin Wieringa.

Bron: eemsdelta.nl