De Nederlandse 5G-proeftuin in Noord-Groningen gaat donderdag 9 juni officieel van start met het sluiten van een convenant door de tien initiatiefnemers op het ministerie van Economische Zaken. Economic Board Groningen, KPN, Agentschap Telecom, Vodafone, Ericsson, TNO, Huawei, Rijksuniversiteit Groningen, SURF en Hanzehogeschool Groningen ondernemen samen de baanbrekende en internationaal unieke 5G-expeditie voor snel mobiel internet.
De partners op het gebied van telecom, innovatie, wetenschap en duurzame economische ontwikkeling bundelen onder de naam ‘5Groningen’ hun krachten om zoveel mogelijk praktische toepassingen voor 5G te ontwikkelen. De innovaties vinden plaats in de sectoren verkeer en logistiek, zorg, leefomgeving, energie en landbouw. Denk aan zelfrijdende auto’s of het monitoren van ziekten in gewassen. Groningen is zowel in Nederland als in Europa het enige landelijke gebied waar geëxperimenteerd gaat worden met 5G: de vijfde generatie mobiele netwerken. De eerste praktijktesten worden nog dit jaar uitgevoerd op de Zernike Campus in Groningen.
Minister Kamp van Economische Zaken: “Nederland heeft al snelle netwerken voor mobiel internet. Het kabinet wil dat Noord-Groningen en de rest van Nederland ook in de toekomst profiteren van nieuwe ontwikkelingen voor mobiel internet zoals 5G. Dat is van meerwaarde voor zowel consumenten als het bedrijfsleven. Niet alleen economisch, maar ook bij het mogelijk maken van innovaties, bijvoorbeeld in de zorg en agrarische sector.”
Koplopers
De verwachting is dat na deze unieke proeftuin de complete uitrol van het 5G-netwerk rond 2020 plaatsvindt. Dan profiteren ook de consumenten en de hele noordelijke economie van de nieuwe mogelijkheden. De agrarische sector is een van de pioniers als het gaat om het gebruik van 5G. Peter Rake, programmamanager 5G bij Economic Board Groningen vertelt: “Agrariërs zijn echt de koplopers op het gebied van innovatie, waarbij het naast efficiëntere bedrijfsvoering ook nadrukkelijk gaat om behoud van het milieu en de leefomgeving. Nederland, maar ook Europa kijken mee naar de agrarische innovaties op het gebied van sensoren, drones en andere aan 5G gekoppelde technieken.” Ook bij de zorg krijgt 5G invloed. Zo kunnen ouderen door geavanceerde monitoring bijvoorbeeld langer zelfstandig blijven wonen.
Noord-Groningen is als proeftuin gekozen omdat er veel ruimte is, het aardbevingsgebied een economische impuls verdient en omdat er belangrijke kennisinstituten in de buurt zijn. Zo zijn er de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen plus andere grote organisaties (TNO, EnTranCe en de Energy Academy Europe) die zich op hoog niveau met duurzaamheid en energie bezighouden. Regionale ontwikkelingen en een groeiende behoefte aan een hoge internetsnelheid vinden onderzoekers en uitvinders bovendien interessante uitdagingen om 5G-toepassingen voor te ontwikkelen.
Meer informatie over de experimenten met 5G-technologie in Groningen: www.economicboardgroningen.nl/5groningen.