Ondernemen in een coöperatie
Inspiratiesessie donderdag 19 april 2018
De Economic Board Groningen organiseert een aantal inspiratiesessies per jaar. Een mooie gelegenheid om je te verdiepen in aspecten op het gebied van ondernemerschap en om kennis te maken met ondernemers uit de regio!
Ondernemen in een coöperatie
Bij de oprichting van een bedrijf denk je vaak aan een BV. Maar heb je wel eens gedacht aan het oprichten van een werknemerscoöperatie? Dit is een model waarbij de werknemers eigenaar worden van (een deel) van het bedrijf. De coöperatie heeft dan ook geen aandeelhouders als eigenaren, maar slechts leden. De leden hebben het voor het zeggen, zij bepalen de koers van de organisatie, ze leggen geld in en delen mee in de winst. Zorgt dit model voor meer betrokkenheid, een ondernemende houding en uiteindelijk winst? Is dit model van coöperatief ondernemen ook geschikt voor jouw bedrijf en voor onze regio?
Succesverhaal: Coöperatie Mondragón, Spaans Baskenland
Er zijn al talrijke coöperaties in Nederland maar een van de meest sprekende voorbeelden is het verhaal van Coöperatie Mondragon. Het gebied rondom dit plaatsje in Spaans Baskenland, telt meer dan 260 coöperaties. De Mondragon Coöperatie is daarmee uitgegroeid tot de grootste (koepel)-coöperatie ter wereld. Alle coöperaties in het gebied zorgen gezamenlijk voor ruim 75.000 banen. In vrijwel elke coöperatie zijn werknemers mede-eigenaar en beslissen ze samen welke keuzes het bedrijf moet maken. In Mondragon is deze coöperatieve vorm van ondernemen een groot succes. Mondragón maakt hoogtechnologische producten en is uitgegroeid tot een multinational met vestigingen over de hele wereld. Met zelfs een eigen universiteit gaan onderwijs, ondernemen en innovatie hand in hand. Zo’n 60 jaar geleden was Mondragón nog een krimpregio, nu is het een van de meest welvarende regio’s van Spanje.
Meer weten over Mondragón? Het programma Tegenlicht van de VPRO maakte hierover de documentaire ‘Het wonder van Baskenland’.
Sprekers
Ander Etxeberria, werknemer en manager dissemination van de Mondragón Coöperatie.
Ander Etxeberria komt speciaal vanuit Spanje over om zijn ervaringen te delen met ondernemers in Groningen. Een verdieping in het bedrijfsmodel, de succesfactoren en de toepasbaarheid in krimpregio’s.
Margreet Boersma, lector Duurzaam Financieel Management aan de Hanzehogeschool Groningen en organisatie-adviseur.De vrije markt leidt niet tot een eerlijke verdeling van de winst onder alle mensen. In 2016 leefden ruim 220.000 huishoudens al vier jaar of meer met te weinig geld. Margreet Boersma-de Jong, lector duurzaam financieel management aan de Hanzehogeschool, groeide zelf ook op in een gezin waar maar weinig te makken was. In Nederland moeten we hier toch iets aan kunnen doen. Sociaal ondernemen door democratische besluitvorming lijkt een weg. Met haar onderzoek zoekt Margreet naar de belemmeringen en tipping points voor deze wijze van ondernemen. Samen met psychologiestudente Irene van der Logt gaat ze deze ochtend graag met u in gesprek over uw verlangen of juist twijfels over nut en noodzaak van democratische besluitvorming.
Hubert Boerrigter, oprichter van Installatie Coöperatie Nederland, een werknemerscoöperatie van 10 adviseurs in de installatiebranche.
Hubert Boerrigter werkte 10 jaar bij een regulier ingenieursbureau. Vervolgens startte hij met Installatie Coöperatie Nederland, een bedrijf dat werkt op basis van een werknemerscoöperatie. Dit betekent dat mensen in loondienst zijn van hun eigen bedrijf. Ze kennen dus geen managers of bazen, maar bepalen met elkaar de koers van hun bedrijf en bepalen jaarlijks wat er met de winst gedaan wordt. Een inkijkje in een werkend businessmodel op basis van de coöperatieve rechtsvorm.
Praktische informatie
De inspiratiesessie start om 9.00 uur en wordt om 12.00 uur afgesloten met een gezamenlijke lunch.
De inloop is vanaf 8.30 uur.
Locatie: Garnwerd aan Zee, Hunzeweg 38A in Garnwerd. De voertaal is (deels) Engels.
Voor wie?
Deze inspiratiesessie is bedoeld voor ondernemers en overige belangstellenden in het coöperatief ondernemerschap. Denk aan bedrijfsoverdrachtopties bij pensionering, technische werkbedrijven, maakbedrijven en ondernemers die op zoek zijn naar een meer democratisch bedrijfsmodel.
Deelname is voor ondernemers en andere belangstellenden uit Noord-Groningen gratis!