Recyclen van niet-recyclebaar afval. Het klinkt onmogelijk, maar dat is wat Richard Kusters met zijn bedrijf CH Energy doet. De installatie van Kusters staat nu nog bij EnTranCe op het Zernikecomplex in Groningen, maar krijgt als het aan de eigenaar ligt binnenkort een plekje bij Delfzijl. “We hopen hiervoor een bijdrage te krijgen uit de Regionale Investeringssteun Groningen”, zei Kusters onlangs tegen het Dagblad van het Noorden (DvhN).
De Regionale Investeringssteun Groningen (RIG) subsidieert ondernemingen in de Eemsdelta en op de Zernike Campus. EBG heeft €15 miljoen beschikbaar gesteld aan de RIG. Bestuurslid van EBG Marco Smit juicht initiatieven als die van Kusters van harte toe. “Groningen kennisstad, toegepast onderzoek bij EnTranCe en vervolgens productie in de regio. Van dit soort voorbeelden zou ik de komende jaren nog wel veel meer willen zien”, stelt Smit.
CH Energy verwerkt inmiddels tonnen afval: alle soorten kunststof, toner cartridges, composietmateriaal, dakleer (bitumen), grondkabel, auto-, vrachtwagen- en tractorbanden. Het afval hoeft niet voorbewerkt te worden. “Daardoor heb je bijvoorbeeld geen shredder of drooginstallatie nodig. Dat scheelt heel veel geld. Onze techniek is relatief goedkoop”, legt Kusters in DvhN uit. Tijdens het proces wordt het afval omgezet naar bruikbare olie, gas en koolstof.