Infra Innovatie Marktdag: 6 december in BuildinG

dec 4, 2018 | Algemeen

Op 6 december vanaf 14.15u vindt de Infra Innovatie Marktdag plaats bij BuildinG Groningen. Opdrachtgevers en opdrachtnemers, directie en medewerkers uit de infra ontmoeten elkaar tijdens dit evenement waarin de Economic Board Groningen en het Innovatieatelier hun krachten bundelen. Het Innovatieatelier presenteert zichzelf plus de geleerde lessen na bijna 3 jaar samenwerken en innoveren én laat de bezoekers meedoen in echte innovatieatelierrondes. We sluiten de middag af met de spetterende finale van de EBG Pitch – Infra & innovatie.

Het Innovatieatelier

In 2015 is het Innovatieatelier ontstaan vanuit de noodzaak om maatschappelijke opgaven zoals verduurzaming en circulair bouwen te realiseren die om innovaties vragen. Innovaties die soms al op de plank liggen bij de ingenieurs en aannemers maar hun weg tot uitvoering niet vinden. De provincies Groningen, Drenthe, Friesland, Bouwend Nederland en Koninklijke NLingenieurs besloten daarom om innovatie in de infrasector meer ruimte te geven. Met experimenteren in de aanbestedingsvorm en vanuit ‘groots denken, klein doen’ is veel geleerd. Bijvoorbeeld dat alle betrokkenen vanuit de opdrachtgever en opdrachtnemer in de ‘innovatiestand’ moeten staan, anders komt de innovatie er niet.

Goed voorbeeld doet volgen

Tijdens de Infra Innovatie Marktdag op 6 december maakt het Innovatieatelier haar geleerde lessen en ervaringen wereldkundig in de vorm van een publicatie. Onder andere Maxime Verhagen (voorzitter Bouwend Nederland) en Sietske Poepjes (gedeputeerde provincie Fryslân) ontvangen het  eerste exemplaar van de publicatie. De werkwijze van het Innovatieatelier smaakt bovendien naar meer en grotere projecten. De juiste aanbestedingsvorm is dan belangrijk. Keynote spreker Erick Wuestman, adviseur circulaire economie, inspireert het publiek daarom met zijn verhaal over innovatiegericht inkopen middels ‘Rapid Circular Contracting’. Daarna gaan de deelnemers in twee atelierrondes zelf innoveren, door in de stijl van het Innovatieatelier mee te denken in oplossingen voor concrete probleemstellingen van opdrachtgevers. De bijzonder samenwerking is inmiddels opgevallen want het Innovatieatelier is genomineerd voor de InfraTech Innovatie Award 2019 in de categorie Vernieuwende Samenwerkingen.

EBG Pitch – Infra en Innovatie

Tijdens de aansluitende spetterende finale van de EBG Pitch – Infra en Innovatie claimen drie finalisten dé infraoplossing te hebben voor een toekomstbestendig Groningen. Anne Koudstaal van KWS Infra wil een weg realiseren van gerecycled plastic met holle ruimte eronder voor bekabeling, leidingen, opvang overtollig regenwater en toepassingen voor smart mobility. Cor Lont van Optima Infra heeft een tool ontwikkeld die real-time inzicht geeft in de voortgang en data van alle betrokken partijen bij een infra project. En de derde finalist, Martin Pieters van Infrafocus wil met big-data de staat van bruggen, viaducten en andere kunstwerken in kaart brengen.

Publiek en jury verdelen prijzengeld van € 20.000,-

Het publiek bepaalt samen met de vakjury hoe de € 20.000 verdeeld wordt onder de finalisten en wie zijn plannen waar kan maken. De vakjury bestaat uit Kuneke Schraagen (Hanzehogeschool Groningen), Richard Lombaerts (Gemeente Groningen) en Gijs Kaashoek (HSM). Naast het prijzengeld mag de ondernemer met het winnende idee gebruik maken van de proeftuin van BuildinG, hét kennis- en innovatiecentrum voor toekomstbestendige bouw en infra, en ontvangt een lidmaatschap van BINK. Het prijzengeld wordt beschikbaar gesteld door EBG en BuildinG.

Finalisten EBG Pitch Infra en Innovatie

Bekijk hier de filmpjes van de finalisten.

Programma

13.45 uur:  Inloop
14.15 uur:  Opening en kennismaking met het Innovatieatelier + terugblik Innovatieatelier bijeenkomst 2017
14.30 uur:  Officiële overhandiging publicatie Innovatieatelier + interviewronde met o.a. gedeputeerde
14.45 uur:  Spreker (Erick Wuestman)
15.15 uur:  Atelierronde (2x keuze uit atelierworkshop & netwerkgelegenheid)
16.15 uur:  Finale EBG Pitch Infra & Innovatie

Aanmelden

Wil je de finale van de EBG Pitch bijwonen? Meld je dan aan via het aanmeldformulier.

Aanmelden voor het hele middagprogramma kan op website van Bouwend Nederland.