Herberg In de Valk weer open: over gunnen, doorzetten en durven

feb 19, 2017 | Algemeen

De inkt op de koopakte is nauwelijks droog als Mark Willem Evenhuis trots koffie inschenkt in zijn nieuwste aanwinst: Herberg in de Valk te Middelstum. Samen met Duco Schenk van Economic Board Groningen (EBG) en Bert Hospers van Ondernemershuis Noord-Groningen vertelt hij over het bijzondere traject dat hij en zijn partner aflegden voordat zij zich permanent konden vestigen in het prachtige pand op het Groningse Hogeland. Een verhaal over gunnen, doorzetten en durven.

“Waarom niet?”

Het is 2013 als Mark Willem en partner Evelien besluiten het authentieke pand aan de Burchtstraat te gaan huren. Ze willen er een toegankelijk en laagdrempelig restaurant in vestigen om zo een nieuwe impuls aan hun geliefde Middelstum te geven. Dat lukt. Dat lukt zelfs heel goed. Ze draaien, samen met chefkok Robin, twee hele mooie jaren en worden bejubeld om het goede eten, de fijne prijzen en de mooie sfeer. Als ze door de eigenaren van het pand gevraagd worden of ze het pand inclusief woonhuis niet willen kopen, zijn ze daar gelijk enthousiast over. Het concept werkt goed, dus: waarom niet? Een echte ondernemersgedachte.

“Vind maar eens een goede kok”

verrassend bericht: hij heeft een andere baan. Mark Willem: “Wij begrepen de keuze van Robin heel erg goed, maar het betekende voor ons wel dat we de koop niet door konden laten gaan. Robin was behalve kok ook bedrijfsleider, wij hebben ook nog Zalencentrum Vita Nova te bestieren, die combinatie zonder versterking in de vorm van Robin durfden we niet aan. En vind maar eens een goede kok binnen een termijn van acht weken. We zagen geen andere mogelijkheid dan de koop afblazen.” Een tegenslag, zowel voor Mark Willem en Evelien als voor de verkopende partij. Maar ook voor Middelstum: In de Valk was in relatief korte tijd een begrip geworden. Dat eindigde nu abrupt.

Sinds 1640

Toch liet het restaurant ze niet los. Met name Mark Willem bleef er maar over nadenken: “Het is zo’n bijzondere plek, het oudste gedeelte van het pand stamt uit 1640. Je ziet nog waar de toegangspoorten vroeger waren, zo sfeervol. Ik bleef maar denken: dit moet toch kunnen?” Het stel maakte een nieuw plan: In de Valk zou bestierd gaan worden door Mark Willem. Eerst als dagzaak en later ook weer als restaurant met diezelfde Mark Willem in de keuken. “Mijn achtergrond is Hotelschool en ik heb me eigenlijk altijd gericht op bediening, wijnen, gastheerschap. Sinds ik veel met Robin optrok in de keuken, is daar een nieuwe passie voor koken bijgekomen. Ik verheug me daar dan ook enorm op.”

Gesprekken, cijfers en prognoses

Met het nieuwe plan gaan ze wederom naar de bank. Zij zien de potentie en raden aan een mede-investeerder te zoeken. Zo komt Mark Willem in contact met Bert Hospers van het Ondernemershuis Noord-Groningen. Bert: “Onze dienstverlening is erop gericht om maatwerk te leveren aan ondernemers met voornamelijk juridische en financiële vraagstukken.” Daarnaast is het Ondernemershuis sinds medio 2015 een samenwerkingsverband aangegaan met de Economic Board Groningen, waarbij zij voor het Ondernemersimpuls Noord-Groningen de bedrijfskundige analyse uitvoert. Dit fonds is speciaal bedoeld voor ondernemers in de regio. In samenspraak met Bert besluiten Mark Willem en Evelien een beroep te doen op het fonds.

Bert: “Wij kijken met een positief kritische houding naar de aanvraag en beoordelen of het verantwoord is de lening te verstrekken. Over de ideeën van Mark Willem en Evelien was ik gelijk enthousiast. Maar met enthousiasme alleen kom je er niet.” Er start een spannend traject vol met gesprekken, cijfers en prognoses. Tot daar het verlossende woord komt: de financiering wordt toegekend. Mark Willem en Evelien kunnen hun geliefde Herberg In de Valk kopen.

Mooie toekomstplannen

Pas als de financiering helemaal rond is en het koppel dus ook zeker weet dat ze kunnen kopen, leggen ze het plan voor aan de verkopers. Een spannend moment gezien de eerdere gebeurtenissen. Mark Willem: “Bob en Albertien van Dijk hoefden het pand niet te verkopen, maar gunden het ons. En Middelstum. Dat is echt een prachtig gebaar waar we heel blij mee zijn. Zo komt er weer leven in als vanouds.”

De plannen rondom Herberg In de Valk zijn dan ook groots als het gaat om het aantrekken van toeristen en meer reuring in Middelstum en omstreken. Samen met Duco zijn ze al druk bezig met plannen verder concretiseren. Duco: “We willen vanuit EBG Noord-Groningen echt weer op de kaart zetten als toeristisch gebied. Iedereen wil naar Noord-Frankrijk voor een dosis pittoreske dorpjes, maar die zijn hier dus gewoon in eigen land. Kijk nou naar buiten, de zon staat hier tot laat ’s avonds, je kijkt uit op het water, de weilanden. Wat wil je nog meer? Dit moeten de mensen meemaken.” Mark Willem beaamt dit: “We willen straks echt een totaalpakket aanbieden: heerlijk eten bij ons, overnachten in een naburige Bed & Breakfast, fietsen huren en het Hogeland ontdekken, een route langs de vele historische panden, genieten van de ruimte en de rust.”

Komt allen langs

Het toeristische programma van EBG heeft ook precies dat voor ogen en Duco zet zich in om ondernemers in deze regio met elkaar te verbinden: “Het zijn allemaal hardwerkende ondernemers en dan is het soms een uitdaging om samenwerkingen op te starten of te innoveren. Daar help ik vanuit het programma dus bij. Is er geen boekingsmodule? Dan zorgen we daar gezamenlijk voor. Heeft de ene ondernemer iets nodig dat de andere ondernemer heeft? Dan breng ik ze met elkaar in contact. Zo gaan Evelien, Mark Willem en ik ook aan de slag om deze prachtige plek een echte pleisterplaats te maken voor Middelstum en omstreken. Komt allen langs, zou ik willen zeggen.”

Mark Willem en zijn vrouw kijken tevreden terug op dit bijzondere traject: “Ik denk dat wij hebben bewezen dat verbinding zoeken werkt. Helemaal in deze regio zijn er nog veel eilandjes. Zoek elkaar op, ga in gesprek en vertel anderen over je ideeën. Niet meer bang zijn dat er iemand mee vandoor gaat, gewoon durven delen. Dan komen de mooiste dingen tot stand. Dat zie je hier.”

Herberg In de Valk is vanaf eind maart geopend van woensdag tot en met zondag voor lunch, koffie en borrel. Daarnaast is In de Valk te reserveren voor feesten, vergaderingen en groepsdiners op afspraak.