Hanze Wetlands B.V. verbetert innovatief rupsvoertuig met krediet Economic Board Groningen

mrt 31, 2016 | Algemeen

Het bedrijf Hanze Wetlands B.V. in Appingedam gaat een innovatief rupsvoertuig doorontwikkelen dankzij een krediet van € 50.000 van Economic Board Groningen (EBG) en Kredietunie Eemsregio. Het bedrijf maakt onder meer rupsvoertuigen met een zeer lage bodemdruk en een groot draagvermogen. Deze voertuigen zijn geschikt voor onderhoud van kwetsbare natte natuurgebieden, omdat ze de bodem niet beschadigen.

Hanze Wetlands B.V. heeft het voertuig, de Otter, zelf ontworpen en ontwikkeld. Een van de rupsmachines heeft al meegedaan aan een proef van TCNN op de Waddenzee om olie te bestrijden op slik. “In tegenstelling tot rijden op zand en door water, is rijden op slik moeilijk, omdat dit vloeibaar wordt als het in beweging komt”, vertelt technisch directeur Marcel Oomen van Hanze Wetlands B.V. De rups heeft de test goed doorstaan. Ook vanuit het buitenland is belangstelling voor de Otter: een private partij in Senegal wil het voertuig inzetten om rivierdelta’s te ontdoen van een overgroei aan riet en lisdodde.

Er is dus al een seizoen mee proefgedraaid, maar het voertuig moet nog doorontwikkeld worden. “De productstroom door de machine kan nog beter”, verklaart Marcel Oomen. “De gemaaide planten komen op meerdere plekken in de machine nog vast te zitten.” De Otter is een voertuig van pakweg 3 meter breed, 3 meter hoog en 10 meter lang en heeft een laadvermogen van 10.000 kilo. Naast de doorontwikkeling van de Otter gaat Hanze Wetlands B.V. het geld gebruiken voor onderhoud van het machinepark.

Krediet

De lening is verstrekt door Kredietunie Eemsregio. EBG leent driekwart van het bedrag, € 37.500 via de Kredietunie uit. De rest van het geld is afkomstig van leden van de Kredietunie.  “Wij doen alles zonder bank”, vertelt Marcel Oomen. “Maar het ontbrak ons aan geld om de Otter af te maken. Hoewel we al een prototype hebben en ook klanten, kregen we via de bank geen lening. Via de Kredietunie kon dit wel. Het was heel aangenaam met ze praten. Je merkt aan alles dat ze er zitten om anderen te faciliteren en echte ondernemers zijn. We zijn dan ook heel blij met de middelen die via Kredietunie Eemsregio en Economic Board Groningen aan ons beschikbaar zijn gesteld.”   

Marco Smit, directeur Economic Board Groningen: “Wij zijn blij dat we samen met de ondernemers die zijn verenigd in de Kredietunie Eemsregio een bedrijf als Hanze Wetlands kunnen financieren. Het is in onze ogen een mooi voorbeeld van een bedrijf dat met zeer specifieke techniek zowel in Nederland als in het buitenland, Noord-Groningen op de kaart zet. Want hier in Noord-Groningen is ruimte om te ondernemen, ook financieel!”  

Fred Bagnay, voorzitter van Kredietunie Eemsregio, is ingenomen met het verleende krediet: “Uit de diverse gesprekken met Hanze Wetlands hebben wij een beeld gekregen van een gezond innoverend bedrijf. Daarom wilden wij ook graag financieren, temeer omdat ook deze financiering zorgt voor behoud van werkgelegenheid in Noordoost-Groningen.

Over Economic Board Groningen

De Economic Board Groningen is opgericht om de economie in het aardbevingsgebied een nieuwe impuls te geven. Daarvoor is door de provincie Groningen en NAM € 97,5 miljoen in de kas van EBG gestort. Het geld is via meerdere wegen beschikbaar voor ondernemers, onder andere via de Kredietunies Eemsregio en Groningen.  

EBG wil de economische groei in Noord-Groningen aanjagen tot boven het landelijk gemiddelde en de werkloosheid in het gebied structureel terugdringen. Enthousiaste ondernemers met veelbelovende ideeën en kansrijke plannen krijgen van ons alle ruimte om deze ambitie waar te maken.   

Over Kredietunie Eemsregio

De Kredietunie Eemsregio u.a. is een coöperatieve vereniging. De leden zijn ondernemers. Het is voor ondernemers niet altijd mogelijk om een bankkrediet te krijgen. Dat nu maken de leden van de Kredietunie nu wel mogelijk. Krijgt een ondernemer krediet dan wordt hij of zij ook lid van de Kredietunie. Zo werkt de Kredietunie aan een beter ondernemersklimaat in onze regio.

Over Hanze Wetlands B.V.

Hanze Wetlands is drie jaar geleden opgericht, maar bouwt voort op meer dan 3o jaar ervaring van zijn voorganger Wildeman vof. Het bedrijf heeft zijn sporen verdiend in de geschiedenis van gemechaniseerd oogsten in wetlands. Vanaf 1977 werd er voor het eerst met een rupsvoertuig mechanisch riet gemaaid. In 1980 werd het riet voor het eerst geschoond tijdens de oogst en in 1986 werd het eerste volledig eigengebouwde rupsvoertuig daarvoor ingezet. Vanaf 1994 werd het binden van riet gemechaniseerd en vanaf 1998 werd er aan de nieuwe generatie rupsvoertuigen gewerkt. Begin 2013 is de vennootschap onder firma opgeheven. Marcel Oomen als voormalig vennoot heeft samen met Arnold van der Post het grootste deel van het machinepark overgenomen.

Nog meer lezen over Hanze Wetlands B.V.? Bekijk het succesverhaal over ga naar de website van het bedrijf.