Groot plan voor versterking toerisme in Groningen

nov 24, 2016 | Algemeen

Nieuwe toeristische routes uitzetten en de verhalen van Groningen vertellen om meer toeristen naar de provincie te trekken en ze zoveel mogelijk te laten zien. Dat is het plan van Economic Board Groningen (EBG), provincie Groningen en Marketing Groningen. Een nieuwe campagne moet potentiële bezoekers in binnen- en buitenland laten zien hoe prachtig Groningen is en wat er te beleven valt. Donderdag werden de plannen gepresenteerd tijdens het Marketing Groningen Congres in de Klinker in Winschoten. Er is in totaal € 2 miljoen beschikbaar, waarvan € 305.000  van EBG.

Arrangementen samenstellen

“EBG gaat samen met de ondernemers arrangementen samenstellen om toeristen de verhalen van Groningen, zoals het ontstaan van de wierden, te vertellen. Historische plekken kunnen via virtual en augmented reality meer tot leven worden gebracht”, legt programmamanager Toerisme van EBG Duco Schenk uit.

Toerisme is een belangrijk onderdeel van de Groningse economie. Daarom helpt EBG toeristische ondernemers om effectiever en efficiënter samen te werken en de kwaliteit van hun aanbod te verbeteren zodat meer mensen ze weten te vinden. “Met bijvoorbeeld 4 of 5 ondernemers gaan we een arrangement samenstellen om dit vervolgens in de etalage van de komende campagne van Marketing Groningen te plaatsen. De ondernemers blijven zelf verantwoordelijk voor de boekingen”, licht Schenk toe. Om ondernemers te helpen, heeft EBG een kwaliteitsteam opgericht die ondernemers ondersteunen op de gebieden gastvrijheid, ondernemerschap, online aanwezigheid en kwaliteit in het algemeen.”

“Alles wat wij doen moet er toe leiden dat de ondernemer met zijn producten en diensten daar meer profijt van heeft en dat het leidt tot meer bestedingen en meer werkgelegenheid”, voegt gedeputeerde Patrick Brouns van de provincie Groningen toe.

Bijzondere provincie

De parels van Groningen mogen we wat bekender worden volgens Hans Poll van Marketing Groningen. “Er zijn hier genoeg unieke momenten die je nergens anders kunt beleven. Onder de sterrenhemel in een bootje op het Lauwersmeer de sterren tellen of op de bodem van de zee lopen op het wad. Af en toe vergeten we hoe bijzonder de provincie is.”

Omgeving van Amsterdam worden

Er wordt gemikt op binnen- en buitenlandse toeristen. Er zijn belangrijke verbindingen vanuit Groningen Airport Eelde. Ook in Amsterdam zit veel potentie want die stad wordt overspoeld door toeristen. “Amsterdam heeft het beleid om toeristen zo snel mogelijk naar de omgeving te brengen. We moeten kijken of we in die samenwerking de omgeving van Amsterdam kunnen worden”, aldus Patrick Brouns.

Het nieuwe toerismeplan is een drietrapsraket die bestaat uit de campagne, de routes die worden ontwikkeld en fondsen voor ondernemers.