GROEIfonds van EBG maakt verhuizing en groei Eastend Classics mogelijk

okt 21, 2020 | Algemeen

Eastend Classics restaureert straks nog meer klassieke auto’s in nieuw duurzaam pand in Zuidbroek

Eastend Classics, restaurateur van klassieke auto’s, verhuist eind dit jaar van Uithuizen naar Zuidbroek. Met financiering van het GROEIfonds van Economic Board Groningen (EBG) en de Rabobank investeert het bedrijf in groei, werkgelegenheid en duurzaamheid.

Eastend Classics restaureert, al 20 jaar met prijswinnende resultaten, klassieke auto’s, zoals BMW, Rolls Royce, Porsche, Aston Martin en bijzondere merken zoals Franklin en Packard.

De productie wordt verdrievoudigd

Ondernemers Max Smit en Sandra Auwema namen het bedrijf in 2019 over. Er zijn 4 mensen in dienst. “In het huidige pand in Uithuizen kunnen we twee volledige restauraties per jaar uitvoeren plus een aantal deelrestauraties, zoals het verhelpen van schade. In het nieuwe pand in Zuidbroek kunnen we jaarlijks 5 of 6 volledig restauraties aan en ook nog eens deelrestauraties zoals het strak maken en overspuiten van klassieke en sportauto’s”, zegt Max Smit van Eastend Classics.

Smit was eerst als bedrijfsadviseur actief bij Eastend Classics. Voor de vorige eigenaar maakte hij plannen om het bedrijf te professionaliseren. Als nieuwe eigenaar heeft hij de eerste verbeteringen in het restauratieproces al doorgevoerd.

Transparante en projectmatige aanpak restauratie

Eastend Classics werkt tijdens de restauratie intensief samen met de eigenaar van de auto. Een volledige restauratie neemt vaak meerdere jaren in beslag. Door te werken met een gedetailleerd restauratieplan weet de klant precies waar deze aan toe is, kan het bedrijf de afspraken nakomen en kan Eastend een auto binnen één jaar restaureren, in plaats van in een paar jaren. “Wij noteren bij de demontage al precies welk rubbertje er bijvoorbeeld vervangen of eventueel gemaakt moet worden en zetten diverse processen gelijk in gang. Zo levert de restauratie van de auto nooit onnodig vertraging op”, zegt Sandra Auwema.

Het nieuwe pand in Zuidbroek wordt duurzaam en innovatief, met onder andere een eigen spuiterij. De werkplaats draait straks zoveel mogelijk op zonne-energie. “Over drie jaar zijn we twee man groter en werken we efficiënter met de vertrouwde hoge kwaliteit. Maar we blijven een familiair bedrijf. Klanten verwachten dat ook van ons.” Via Economic Board Groningen kwam Max Smit in contact met het GROEIfonds.

“Hier zijn wij voor”

Veronique Jeunhomme van het GROEIfonds: “Het ondernemersduo heeft een strakke en hedendaagse organisatie neergezet en is sterk in implementeren en verbeteren van de organisatie. Er zal voorlopig zeker een markt blijven voor old- en young timers. Het blijven geliefde auto’s en het wordt als een tijdloze investering gezien. Door het strakke projectmanagement wordt de klant meegenomen in het hele proces. Bij een dergelijke groeistap ontstaat vaak een financieringsbehoefte die bancair niet helemaal in te vullen is. Door als GROEIfonds voor een deel het risico te dragen kan het vaak wel bancair gefinancierd worden. Dat is in dit geval ook zo.”

Peter Norg van de Rabobank Stad en Midden Groningen: “Als bedrijfsadviseur heeft Max vanuit een onafhankelijke positie de voormalig eigenaar advies gegeven. De verbeterinitiatieven zijn na de overname opgepakt en het bedrijf is klaar voor de volgende stap. Door de transparante manier van werken weten opdrachtgevers precies wat ze kunnen verwachten. Auto-eigenaren kunnen met een online tool de restauratie van hun klassieker monitoren. De nieuwe locatie biedt de mogelijkheid voor verdere groei door een efficiëntere bedrijfsvoering en uitbreiding van werkplekken. Deze ondernemers maken gestructureerde plannen en pakken die voortvarend op. Dat geeft ons zoveel vertrouwen dat we de verhuizing willen helpen realiseren. In het nieuwe pand kan Eastend Classics verder professionaliseren en duurzaam groeien.”