GROEIfonds investeert in innovatief en kansrijk Biopack Packaging

feb 14, 2018 | Algemeen

Biopack Packaging schaalt op met innovatief ‘groen’ verpakkingsmateriaal

Biopack Packaging in Appingedam zet de stap van startup-fase naar grootschalige productie. Het bedrijf realiseert op de huidige locatie op industrieterrein Fivelpoort een volwaardige fabriek voor biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal. De groei van Biopack Packaging wordt mede door een investering van het Groninger Economisch Investeringsfonds (GROEIfonds) mogelijk gemaakt.

Biopack Packaging heeft een innovatief ‘groen’ verpakkingsmateriaal ontwikkeld, gemaakt van houtvezelpulp afkomstig uit productiebossen in Zweden. In de fabriek in Appingedam wordt de pulp verwerkt tot trays en bakjes die geschikt zijn voor verpakken van fruit, groente of andere voedingsmiddelen. Ook is het een goed materiaal om bijvoorbeeld bloemen of jonge plantjes in te verpakken.

Grotere aantallen

Biopack Packaging vestigde zijn eerste productielocatie vorig jaar op bedrijventerrein Fivelpoort in Appingedam. De onderneming produceert er momenteel met circa tien werknemers testseries. ‘Binnenkort kunnen we grotere aantallen fabriceren waardoor we voor klanten in de verpakkingsindustrie en supermarkten een zeer interessante partij zijn’, zegt directeur Wiebo Vaartjes van Biopack Packaging.

De (achtergestelde) lening die GROEIfonds verstrekt is in deze fase volgens Vaartjes van groot belang. ‘Wij zijn een startend bedrijf met een lange aanlooptijd. De ontwikkeling van het product en de stap naar de markt vragen tijd.’

Goede vervanger

Omdat het product van Biopack Packaging een goede vervanger is van milieubelastend plastic kan het materiaal het gebruik van plastic terugdringen. De verpakkingsindustrie en supermarktketens zijn vanuit milieuoverwegingen zeer geïnteresseerd in de producten van Biopack Packaging.

Het bedrijf in Appingedam is momenteel de enige fabrikant in Europa die een serieuze en in prijs concurrerende vervanger voor plastic verpakkingen kan gaan leveren. Eveneens biologisch afbreekbare alternatieven voor het product van Biopack Packaging, gemaakt van bijvoorbeeld suikerriet, worden veelal over lange afstanden aangevoerd over zee waardoor de prijs ervan hoger is.

Honderd procent groen

‘Het productieproces van Biopack Packaging is volledig circulair’, zegt Vaartjes. ‘De grondstof komt uit Scandinavische productiebossen en het product dat ervan wordt gemaakt is honderd procent composteerbaar.’ Ook de productietechnologie zelf is schoon, benadrukt Vaartjes. Biopack Packaging gebruikt groene energie, maakt gebruik van een gesloten watercircuit en er zijn geen afvalstromen. Het product zelf kreeg onlangs het Food Contact Material-certificaat als bewijs voor de voedselveilige status.

Ligging

Vaartjes zegt dat Biopack Packaging koos voor Noord-Nederland mede dankzij de steun van de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG) en de inspanningen van de Economic Board Groningen en de Noordelijke investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij (NOM). Die wisten de onderneming voor vestiging in de regio te interesseren. ‘Voor ons is het een goede locatie’, zegt Vaartjes. ‘De verpakkingsindustrie is in deze regio geworteld. Er is daarom veel kennis aanwezig.’ Ook de goede ligging ten opzichte van Zweden en de snelle verbinding met de Randstad speelde mee in de vestigingskeuze.

Innovatief en kansrijk

Investeringsmanager Allard van der Horst van GROEIfonds ziet de investering in Biopack Packaging als een belangrijke aanwinst voor de portefeuille van het aanjaagfonds. ‘Het product is innovatief en kansrijk’, zegt Van der Horst. ‘De markt voor het product is er en potentiële klanten tonen concrete belangstelling. Het bedrijf biedt daarmee de regio kans op nieuwe banen.’

GROEIfonds en de NOM trekken samen op bij het verstrekken van het risicokapitaal. Beide partijen nemen de helft van het bedrag voor hun rekening. Ook de Rabobank Noord-Groningen steunt de plannen van Biopack Packaging financieel.