Eerste testen slimme landbouw 5Groningen van start

jan 25, 2017 | Algemeen

De eerste sensoren voor het 5Groningen Fieldlab, Europa’s eerste 5G-testveld op het platteland, zijn geplaatst. Daarmee is de eerste pilot van het 5G-project in Groningen officieel van start gegaan. Bij akkerbouwer Pieter van Maldegem in Vierhuizen is een aantal vochtsensoren geplaatst die de gesteldheid van de bodem kunnen meten. Hierdoor kan hij op termijn van elke vierkante meter van zijn landbouwgrond bijhouden hoe het zit met de vruchtbaarheid van de grond, het vochtgehalte en de staat van de aardappelen. Dankzij slimme sensoren verbonden via het LoRa-netwerk van KPN wordt het mogelijk op het perfecte moment te zaaien, te mesten en te oogsten.

Via het LoRa-netwerk worden de meetgegevens doorgestuurd naar de computer. Met een speciaal programma worden de gegevens geanalyseerd, zodat de boer weet of het vochtgehalte op peil is en of hij eventueel moet ingrijpen.

Vervolg

In een volgende stap worden de sensoren onder de grond geplaatst en worden nog meer data verzameld, bijvoorbeeld de temperatuur en het meten van de aanwezige voedingsstoffen. Daarna gaat een aantal akkerbouwers van de stichting aGroFuture in het groeiseizoen van mei tot en met oktober de sensoren in de praktijk testen met hun pootaardappelgewas.

LoRa

Omdat de techniek 5G nog in ontwikkeling is, wordt eerst getest met voorlopers ervan. Het LoRa-netwerk van KPN heeft een aantal eigenschappen die 5G straks ook heeft: het is snel, het biedt de mogelijkheid om een groot aantal sensoren te koppelen en het energieverbruik per sensor is heel erg laag.

5Groningen

5Groningen is een programma van de Economic Board Groningen. Op het platteland van Noord-Groningen worden testen gedaan met de toepassingen van het razendsnelle internet 5G. Dit gebeurt op vijf thema’s: zorg, verkeer & logistiek, energie, landbouw en leefomgeving. In het eerste kwartaal van 2017 gaan er vijf pilotprojecten draaien. De ‘Smart Potato’ waarbij de groeiomstandigheden van pootaardappelen worden gemeten, is de eerste die van start is gegaan.

Precisielandbouw

Vijf Noord-Groningse boeren, verzameld in het collectief AgRoFuture, doen mee met 5Groningen omdat zij zich bezighouden met precisielandbouw waarbij ze, dankzij meetgegevens, per stukje akker kunnen bepalen wat het land en de gewassen nodig hebben. Dankzij de snelle internetverbinding 5G kunnen de data realtime naar de computer worden verzonden en kan de boer meteen zien hoe zijn land er aan toe is. De data worden geanalyseerd door een programma van Dacom: een bedrijf dat ICT- en sensorapparatuur levert aan boeren.